Скочи на садржај

Zdrava hrana i ona koja to nije

Zdrava hrana je termin koji se odnosi na veoma širok spektar prehrambenih proizvoda, a većina teško može da pronađe granicu između hrane koja je zdrava i one koja to nije.

radnja-shopZdrava hrana je ona hrana koja više potpomaže zdravlju od uobičajene hrane koju koristimo u svakodnevnoj uravnoteženoj ishrani. Preciznije definicije nema, ali ona nije ni potrebna ukoliko znamo da zdrava hrana doprinosi fizičkoj i psihičkoj ravnoteži organizma čineći ga zdravim. Različite namirnice u pojedinim slučajevima mogu se smatrati zdravom hranom, a u drugima ne. Važni su mnogi faktori. Osobi oboleloj od npr. dijabetesa zdrava hrana nije ista kao u slučaju potpuno zdrave osobe.

Uopšteno gledano, zdrava hrana je prirodna hrana, organska hrana kao i proizvodi od celih žitarica (integralni proizvodi) i kiselomlečni proizvodi sa probiotskim kulturama. Zbog nedefinisanog statusa „zdrave hrane“ u Srbiji u prodavnicama istoimenog tipa možete naći sve i svašta, pa nemojte misliti da je sve to zdravo. U većim marketima postoje odeljci „organske i zdrave hrane“, ali znajte da trgovci često, radi pospešenja prodaje, u asortiman proizvoda ubacuju i one koji definitivno ne zaslužuju da se nazivaju zdravom hranom.

Šta je zdrava hrana…?

Jabukovo sirće, integralni kornfleks, žitne pahuljice, granola, graham hleb, musli, biljni čajevi, med, malteks, hladno ceđena ulja, kefir, jogurt, bela mesa, kelj, losos, orasi, bundeva, jabuke, borovnice, banane, brokoli, spanać, batat, cvekla, prokelj, plavi patlidžan, paradajz, kinoa, laneno seme, čija semenke, bademi, tunjevina, crna čokolada, crveno vino

Spisak zdrave hrane je dugačak i ovde se ne završava, a ako pročitate tek ponešto od svega navedenog, jasno će vam biti zbog čega su pomenute namirnice zdrava hrana. Naravno, podrazumeva se da ove namirnice upotrebljavate na pravilan način i u primerenim količinama, jer jasno je da npr. preterivanje sa crvenim vinom nije nimalo zdravo.

… a šta nije?

Verujem da već znate šta nije zdrava hrana, o tome se svuda piše. Međutim, ono što mislite da je zdrava hrana, često uopšte nije. Ukoliko nemate pristup organskoj hrani (koju su naši prababe i pradede zvali hrana), znajte da je svo voće i povrće tretirano mnoštvom hemikalija. Nemojte misliti da je ovo 19. vek kada se ništa nije prskalo. Sad se prska sve i svašta, a ponekad se prekrši i karenca, pa ne možete biti sigurni šta kupujete. Detektore za hemikalije (još uvek) ne nosimo na pijacu ili market.

Industrijski proizvodi i proizvodi malih manufakura u najvećem broju slučajeva nisu zdrava hrana. Tako je, na primer, očigledno da su integralne grisine potpuno nezdrava hrana jer iako sadrže integralno brašno, one se prže u dubokoj masnoći (čitaj: običnom ulju) kojim su prezasićene. Prženje nije zdrav način pripreme, pa pomenute grisine definitivno precrtajte sa vaše liste. Da skratim: sve što sadrži veće količine soli, šećera i zasićenih masti – nije zdravo.

grisZakonodavstvo često žmuri nad tvrdnjama koje mnoge proizvode kuju u zvezde koliko su zdravi, ali istina je malo drugačija. Tvrdnje se lako mogu proveriti, pa ako jednom shvatite da proizvod ne „čini“ ono šta piše na etiketi – eto! Onda znate da to (makar na vas) ne deluje. Najočigledniji primer su „potpuno prirodni“ čajevi koji regulišu telesnu težinu.

Skoro svaki „bioshop“ prodaje ove i mnoge druge proizvode, kao što su razni keksi, krekeri i drugi proizvodi koji sadrže sadrže integralno brašno i ostale zdrave namirnice, ALI sadrže i prehrambene aditive. Cvrc. Šta recimo prehrambena boja E-122 traži u „zdravom keksiću“. Zalutala slučajno? Nije. Ona služi da pomislite da keks ima više crvenog voća nego što to zaista ima. Iz istog razloga tu su i veštačke boje. Nije prevara, svi sastojci su dozvoljeni i jasno označeni u deklaraciji, međutim proizvod jednostavno nije zdrava hrana.

Takođe izbegavajte „šareni“ ekspandirani pirinač, konditorske proizvode svih vrsta, bombone svih vrsta, ratluke, biljne napitke u prahu, pudinge, šlagove, sladolede u prahu, biljne začine sa glutaminatom, sličice za torte, arome i boje za torte, čokoladne i šećerne mrvice, razne čokoladne i druge kremove i prelive.

Uvek čitajte deklaracije. Sve što je pod šifrom i što vam se učini sumnjivo ne koristite. Možda ćete se malo duže zadržati u radnji, ali ćete proći bolje.