Скочи на садржај

Nutricionista

Nutricionista Beograd

Da se upoznamo, ja sam Jasna Vujičić, Vaš nutricionista. Ako živite u Beogradu i okolini i potrebna vam je lična dijeta (personalizovana dijeta), odnosno individualni plan ishrane (vaš lični jelovnik), pozivam Vas da mi se javite telefonom i zakažete pregled.

Žiteljima udaljenih mesta u unutrašnjosti Srbije gde ne postoji nutricionista, kao i drugih država takođe predlažem da se jave na moj mejl ili telefon. Verujte da postoji način da Vam omogućim da dobijete pravu i stručnu pomoć koja Vam treba.

Nutricionista u savremenom načinu ishrane ima pre svega savetodavnu ulogu. Savremeni način života u kojem ishrana često nije odgovarajuća odnosno neuravnotežena je pogoduje pojavi mnogih bolesti. Dijabetes je samo jedan od njih, a u žiži interesovanja je gojaznost kod dece i odraslih i poremećaji ishrane: anoreksija i bulimija. Visok krvni pritisak – hipertenzija i povećane masnoće u krvi (holesterol) se često javljaju kao posledica loše ishrane, kao i mnogi drugi problemi poput celulita, anemije, gubitka apetita i naglog mršavljenja.

Šta radi dijetetičar – nutricionista?

nutricionista-beograd-dijeta-mrsavljenje

U ovom vremenu brze hrane i loših navika u kojem nema vremena za fizičke aktivnosti, održanje zdrave telesne težine postaje teže nego ranije. Mnoge zdrave osobe žele da smršaju, ali zdravo mršavljenje podrazumeva pravi pristup problemu koji je i doveo do gojenja. Druge osobe imaju sasvim drugi problem, da se ugoje. Nutricionista Vam svakako može pomoći.

Eliminisanjem posledica nećete na duži rok uspeti da zdravo smršate, već samo uklanjanjem uzroka koji su do toga i doveli. Uravnotežena, zdrava ishrana i zdrav način pripreme namirnica su integralni deo promene stila života i neka vam one uz fizičku aktivnost postanu navika.

Posao dijetetičara- nutricioniste je da sastavlja individualni, lični jelovnik odnosno izrađuje ličnu dijetu primerenu zdravstvenom stanju i životnim navikama osobe. Dijeta je namenjena samo jednoj osobi – pacijentu i njoj najbolje odgovara. Nije mudro vašu dijetu davati drugoj osobi ili većem krugu ljudi jer su mogući negativni uticaji na pojedince. Svi smo mi drugačiji. Nemamo isti krvni pritisak, telesnu masu (težinu), nivo šećera i triglicerida u krvi, kao ni navike u smislu fizičke aktivnosti. U pojedinim slučajevima neophodno je da pacijent u potpunosti promeni životne navike i postane svestan važnosti zdravih stilova života.

Dijetetičar- nutricionista će Vam propisati dijetu koja ima pravu kalorijsku vrednost iz pravih namirnica – prilagođenu Vama. Ako Vam je plan da smršate ili se ugojite ili da ostanete na istom uz poboljšanje zdravstvanog stanja – desiće se upravo to što želite. Od ključne je važnosti da se pridržavate svih saveta koje Vam propiše nutricionista.

Dijeta za mršavljenje ili dijeta za bolesne?

Lična dijeta ili lični jelovnik koji sastavlja nutricionista prema svakoj pojedinačnoj osobi može imati za cilj dobijanje na težini, mršavljenje ili održanje telesne težine (mase) uz stvaranje zdravih navika u ishrani. Dijeta za mršavljenje nema cilj samo u mršavljenju, odnosno skidanju kilograma. Ona je sredstvo u ostvarivanju manje, zdravije težine koja vam više odgovara pomoću zdrave, pravilne i uravnotežene ishrane.

Dijeta za dobijanje na masi je u mnogome slična dijeti za mršavljenje. I ovde nutricionista mora voditi računa o zdravstvenom stanju pacijenta. Znajte da i mršave osobe mogu imati velike zdravstvane probleme. Dijeta za bolesne uzima u obzir i uticaj namirnica na bolest. Određene namirnice se tada moraju izbegavati kako bi se zdravstveno stanje obolelih popravilo.

Ako Vam je dosta da eksperimentišete sa zdravljem i strpljenjem koristeći dijete iz časopisa i interneta koje ne deluju, kao nutricionista stojim Vam na usluzi. Svaka opšta dijeta koju ste imali prilike da vidite ili čujete od drugarice ne deluje uvek i za sve nas. Svi smo mi različiti. Ako ste neuspešno probali neke popularne dijete veoma je moguće da Vam se masa/težina vratila. Jednostavno, niste uzeli u obzir sve što Vašem telu treba i da ste ga na neki način izgladnjavali. Svaki nutricionista će Vam reći da je glad najgore rešenje. Ako preskačete obroke, nećete prevariti Vaš apetit, on će se pojačati.

Dodatne informacija potražite na blogu, kategorija Nutricionista.

Ako tražite stručnu pomoć – na pravom ste mestu, javite mi se na strani kontakt (kliknite ovde)

S poštovanjem,

Jasna Vujičić,
viši dijetetičar- nutricionista