Скочи на садржај

Tvrd je orah voćka čudnovata…

Orah je uz lešnik, badem i pistaće najpoznatije jezgrasto voće i nezamenjiva namirnica u mnogim poslasticama. Orah, odnosno plod oraha, međutim, ima i mnogo zdraviju ulogu od one koju su mu poslastičari namenili, ali o tome više u nastavku. Samo drvo oraha je jedno od najcenjenijih stabala u biljnom svetu bilo kao sirovina u drvnoj industriji, bilo kao plodonosna biljka. Ovde ću se ograničiti samo na nutritivne karakteristike ploda oraha.

orah-2Orah je veoma nutritivno vredno jezgrasto voće, pogotovo u pogledu belančevina i esencijalnih masnih kiselina. Baš kao i drugo jezgrasto voće i orahe je potrebno čuvati na pravi način. Ako ne vodite računa o tome, oni mogu brzo propasti, bilo zbog insekata, bilo zbog gljivica, plesni, koje proizvode aflatoksin, čime orah postaje nejestiv. O aflatoksinu ste, verujem u poslednje vreme dosta čuli, a sigurno znate i da je on karcionogen. Ako se plesan pojavi u oljuštenim orasima, celu količinu treba baciti.

Orasi su najveće jezgrasto voće, a veličina im može varirati od vrste, od veličine klikera do veličine ping-pong loptice. Braonkasta ljuska može biti tvrđa (deblja) ili mekša (tanja) a najviše su cenjene ove druge, jer se takvim orasima lakše skida ljuska. U fazi dok su orasi još uvek na drvetu, oni su zaštićeni zelenim, vlaknastim omotačem koji puca prilikom zrenja i ljuske (sa ili bez delova zelenog omotača) padaju na tlo. Ono što nas najviše zanima jeste upravo jestivi deo, dakle, bez tvrde ljuske, koji izgledom podseća na mozak. Sav je nekako izboran i ima tanku (jestivu) membranu koja štiti unutrašnje jezgro oraha da ne užegne. Pomenuta membrana ne treba da se ljušti kada jedete orah, jer ona sadrži obilje antioksidanasa.

Drvo oraha ispušta određene hemikalije u tlo i sprečava drugu vegetaciju da raste ispod njega. Zeleni omotač oko ljuske oraha vam može ofarbati ruke, pa ako sakpuljate orahe, koristite rukavice. Najveći svetski proizvođač oraha je, naravno, Kina sa više od 40% svetske proizvodnje. Slede, SAD, Iran, Turska, Ukrajina, Meksiko, Rumunija, Indija i Francuska.

Šta orah sadrži?

Kalorijska vrednost oraha je 654 kcal / 100g, što znači da je orah veoma kalorično voće. Razlog tome treba tražiti u sastavu koji u 100 g sadrži: ugljnih hidrata 13,71 g. (šećera 2,61 g, vlakana 6,7 g), masti 65,21 g (zasićene 6,13 g, mononezasićene 8,93 g, polinezasićene 47,18 g), belančevina 15,23 g, vode 4,07 g. Orasi sadrže mnoge minerale: mangan, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, kalijum, kalcijum. Od vitamina, orasi sadrže: vitamin A, Vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitamin C, Vitamin E, Vitamin K. Orasi sadrže mnoge esencijalne aminokiseline.

Ono što je očigledno, orasi su puni zdravih, polinezasićenih masnoća 47,2 g  od ukupno 65,21 g, a naročito alfa-linoleinske kiseline i linoleinske kiseline. Istraživanja pokazuju da upotreba oraha i orahovog ulja smanjuje stres. Takođe neka istraživanja pokazuju vezu između konzumiranja oraha i uticaja na mršavljenje kod gojaznih osoba. Naravno ovo nije direktna veza, jer su orasi izrazito kalorični i treba ih veoma rekstiktivno koristiti ukoliko imate višak kilograma. Orasi pomažu kod popravljanja intelektualnih i motoričkih sposobnosti.

Najbolja temperatura za dugotrajno čuvanje oraha je između -3 i 0 °C i pri maloj vlažnosti. Ovako se naravno orasi čuvaju u industrijskim uslovima, dok se u kućnim preporučuje ispod 25°C i u suvom prostoru. Temperatura preko 30 °C i vlažnost preko 70% će vrlo brzo uticati na kvarenje oraha. Aflatoksin počinje da se formira kada vlažnost pređe 75%.

Ako u ishrani koristite puno zasićenih masti i ne želite to da promenite, uvrstite i orase u taj isti obrok, jer ćete poboljštati odnos nezdravih prema zdravim masnoćama i tako smanjti verovatnoću za pojavu arterioskleroze. Naravno, orasi nisu magićno voće i mnogo je bolje potpuno promeniti stari način ishrane i učiniti maksimum za svoje zdravlje.

U poređenju sa bademima, kikirikijem i lešnicima, orasi sadrže najviše antioksidanasa. Možete ih jesti sveže ili suvopečene, ali bilo kako bilo, ne preterujte. Orasi jesu puni zdravih masti, ali one, nažalost, sadrže kalorije. Budite umereni.

1 мишљење на „Tvrd je orah voćka čudnovata…“

  1. Повратни пинг: Salata koja osvaja svet – OFFICIAL BLOG

Затворено за коментаре.