Скочи на садржај

Tamna čokolada: crna ali zdrava!

Šta je tamna čokolada?

Ne, tamna ili crna čokolada nije mlečna čokolada tipa Milka, niti je to Menaž od Štarka, niti je to bela čokolada od Bambija. Od svih vrsta čokolade, tamna, crna čokolada se smatra za najzdraviju i najkvalitetniju i to sa razlogom. Tamna čokolada sadrži minimum 50% kakao delova (mlečna ima 30%), dakle najveći procenat kako zrna, uz šećer, vanilu, soju lecitin. Može biti slatka ili gorka, ali ono što je najbitnije u celoj priči o zdravlju je osnovni sastojak – kakao.

Zamislite da sedite za stolom i jedete hranu bogatu antioksidansima. U tanjiru imate verovatno neku svežu salatu sa semenkama i maslinovim uljem ili možda miks od brokolija sa piletinom i integralnim pirinčem. Ne? Sada zamislite crnu čokoladu i pokušajte da zanemarite sve one savete o štetnosti slatkiša. Kako vam ide? Teško? Evo male pomoći.

Zašto je crna čokolada zdrava?

crna čokolada
Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Glavna stvar u promovisanju tamne čokolade kao zdrave hrane je u visokom sadržaju flavonoida – snažnih antioksidanasa koje takođe možete naći, u čaju, crnom vinu i jabukama, ali u znatno manjoj količini. Antioksidansi su važni jer štite ćelije i tkiva od pogubnog dejstva slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje uništavaju naše ćelije. Ako imate kasko polisu za osiguranje vaše auta, gledajte na antioksidanse upravo na taj način.

Crna čokolada sadrži značajne količine dva važna minerala: magnezijuma i bakra. Samo 40 grama tamne čokolade obezbeđuje 15% svih dnevnih potreba za magnezijumom, koji je važan u proizvodnju energije, jake kosti, oporavak mišića i prenos nervnih impulsa. Ista količina obezbeđuje 34% dnevnih potreba za bakrom koji pomaže telu da proizvodi neurotransmitere, čime efektivno potpomaže kardiovaskulano zdravlje.

Pored ova dva minerala, crna čokolada sadrži i fosfor, kalijum i gvožđe. Ako ni to nije dovoljno, ova crna poslastica obezbeđuje i sledeće zdravstvene koristi:

  • Štiti arterije i poboljšava cirkulaciju. Dokazano je da konzumiranje tamne čokolade širi prečnik koronarnih arterija što znači da srce lakše dobija neophodni kiseonik za svoj rad.
  • Sprečava arteriosklerozu. Loš LDL holeserol postaje opasan po krvne sudove kada bude izložem dejstvu slobodnih radikala, tada oksidiše i lepi se za unutrašnjost naših arterija. Što je više ovog zla, veće je mogućnost za začepljenje arterija. Flavonoidi iz crne čokolade, sa druge strane, neutrališu slobodne radikale i razređuju krv.
  • Podiže nivo dobrog HDL holesterola. Svaki pomak naviše u sadržaju HDL holesterola znači i manje šanse za kardiovaskularne bolesti. Tamna čokolada i u ovome radi za nas.
  • Popravlja raspoloženje i podiže moždane funkcije. Ljubitelji čokolade već znaju koliko je ovaj slatkiš dobar za raspoloženje, jer stimuliše proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormon sreće. Crna čokolada podiže i brzinu reakcije.
  • Pomaže kod blage anemije, zbog sadržaja gvožđa u njemu. Naravno, ne treba da tražite razlog da jedete crnu čokoladu umesto drugih, boljih izvora gvožđa, jer je ona veoma kalorična.

A mlečna i bela čokolada?

Ako više volite mlečnu čokoladu, možda će vas razočarati činjenica da ništa od navedenog ne vredi za mlečnu čokoladu. Ona je poput neke “razblažene” varijante, čije su sve dobre vrednosti stavljene po strani nauštrb dobrog ukusa. Sadržaj kakao delova je i po 3 puta manji, dok dodato mleko sadrži zasićene masnoće koja ipak povećava nivoe holesterola. Crna čokolada, takođe sadrži zasićene masti, ali one su u obliku stearinske kiseline iz kakao putera, koja nimalo ne utiče na nivoe holesterola kod nas.

Druga činjenica je da mlečna čokolada sadrži više šećera od crne, koji posledično podiže apetit, dok kod crne nema takav učinak. Kada jedete slatko, količina šećera u krvi se diže naglo, a onda brzo i pada, pa smo brže gladni i jedemo više. Masna hrana i hrana bogata ugljenim hidratima stimuliše ovaj način na koji mozak reaguje i kao rezultat može da se desi da se i prejedemo.

Bela čokolada se i ne može nazvati čokoladom. To je proizvod baziran na šećeru i masnoći (bez obzira da li se radi o kakao puteru ili ulju). Nema ni “k” od kakao delova. Ako crna čokolada zdravstvene efekte duguje velikom sadržaju kakao delova, onda je kod bele takav efekat ravan nuli.

Koliko tamne čokolade je zdravo jesti?

Koliko god se trudili da to zanemarimo, svaka čokolada ima kalorije. Tamna ili crna čokolada sadrži 520 kcal/100g. Zbog toga, ne sme se jesti u većim količinama, naročito kod osoba koje imaju visok BMI. Najoptimalnije je uzimati 40 do maksimalno 80 grama. Ovde ne želim da napišem “dnevno”, jer ne mislim da je potrebno jesti je svaki dan. Možda je prava mera “nedeljno”, ili nešto između. Kada kupujete crnu čokoladu, izaberite onu sa bar 70% kakao delova.

Možda je najbolje da ostale slatkiše koje volite zamenite upravo – crnom čokoladom, pa ćete tako jesti manje kalorija, a imaćete veći uticaj na vaše zdravlje. Nemojte da se polakomite kada čujete da je čokolada afrodizijak, već zapamtite: Umerenost je vrlina, pogotovu kada je čokolada u pitanju.

12 мишљења на „Tamna čokolada: crna ali zdrava!“

  1. Sve ste nam rekli sem koja je to cokolada,nije mlecna,nije bela,nije stark,nije milka??koja je to cokolada,kad ste napisali clanak koji sam citao 10min mogli ste da napisete i gde da je nadjemo,kako izgleda,ko je proizvodi..itd :D

    1. Valjda je ocito da se radi o bilo kojoj crnoj cokoladi. Clanak takodjer savjetuje da se kupuje bar 70% kakao sastojka u cokoladi. Koji cemo brand mi kupiti ovisi apsolutno o nama.

  2. Poštovani,

    crna ili tamna čokolada je u ponudi svih proizvožđača čokolade, pa je malo nepotrebno specificirati samo jedan proizvod. U Srbiji crnu čokoladu proizvode: Bambi, Swisslion, Pionir, Štark, Simnka, a prisuni su i mnogi strani proizvožđači. Na svakoj kvalitetnoj crnoj čokoladi ima napisan procenat kakao delova. Što je veći broj to je kvalitetnija čokolada. Možete ih naći u bilo kojoj prodavnici.

    Srdačan pozdrav.

  3. MA BOGA TI KAKO ĆE VAM ČOKOLADA BITI ZDRAVA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Crna čokolada je zdrava. Bela nije. Mlečna takođe nije. Vi ako ne volite ne morate jesti :)

  4. у листу политика од четвртка 13 вебруара на страни где је и ОРОСКОП писали сте о житарици без глутена – АМАРАНТ. ктео сам да га копирам ради увеличавање 200% јер онда га лакше читам и правилније тачније и разумем; али и да га код којекаквог вотографа сликам и слику урамим да је имам па та иста садржина нема у електронсће политике и то нисам могао да остварим. мени је 90-та од Св. Николу и овде друкше незнам да кажем сем ако очеш и имаш вољу пошаљи ми све то преко ову невидљиву и мене чудну пошту. друго немам шта рећи сем да ти пошаљем свој благослов ил проклетство које како очеш назови га а оно је и једно и друго исте садржине: ДА ТИ БОГ ДАДЕ ДА ДОЧЕКАШ САДАШЊУ МОЈУ МЛАДОС! ЖИВЕЛИ!

    1. Hvala na lepim rečima, upravo sam vam poslala veću sliku amaranta.
      Srdačan pozdrav!

  5. Da li je istina da crna cokolada popravlja raspolozenje? Da li ima isti efekat kao antidepresivi? ;)

    1. Da. U tekstu je jasno rečeno i zbog čega.
      Postoji još nešto što 100% popravlja raspoloženje i još bolje deluje kao prirodni antidepresiv. To je fizička aktivnost, na primer trčanje, plivanje, preskakanje užeta… važno je samo da vas pokreće. Sve je stvar u hormonima, što je više hormona sreće, manja je depresija.

Затворено за коментаре.