Скочи на садржај

Prokelj: minijaturni kupus

Šta je prokelj?

Ako ga do sada niste jeli, verovatno se pitate – šta je prokelj? Prokelj je povrće iz familije kupusa, na kojeg najviše i podseća, ali u mininijaturnoj varijanti. U istoj familiji se nalaze i kelj, raštan, keleraba, brokoli. Prokelj je obično veličine oraha i baš i kao njegov “veliki brat”, kupus, nije bogat kalorijama, ali zato minerala, vlakana, biljnih proteina i vitamina ima u izobilju.

Foto: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net
Foto: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

U ishrani se najčešće jede kao prilog, ali i kao salata. Moguće ga je pripremiti na mnogo načina, što zavisi i od recepta i namene. Poželjno ga je pripremiti isti dan ili sutradan od dana kupovine, jer za razliku od kupusa, ne održava se dugo u svežem stanju i mora se držati u frižideru. Ako ga previše kuvate, prokelj razvija specifičnu gorčinu.

Prokelj je uzgajan od starih vremena, čak se jeo i u starom Rim. Pre nekih 500 godina postao je popularan na područjima današnje Holandije i Belgije. Danas se uzgaja širom sveta i dostupan je i u našim marketima. Prokelj je povrće koje sadrži značajne količine vitamina C i K, folne kiseline i dijetnih vlakana.

Bogatstvo u malom pakovanju

Foto: James Barker / FreeDigitalPhotos.net
Foto: James Barker / FreeDigitalPhotos.net

Kalorijska vrednost prokelja je 43 kcal / 100g, a u toj količini sadrži: ugljenih hidrata 9 g, (šećera 2,2 g, vlakana 3,8 g), masti 0,3 g, belančevina 3,4 g. Prokelj sadrži značajne količine vitamina C i vitamina K,  dok nešto manje ima vitamina A i kompleksa B vitamina. Prokelj sadrži i razne minerale: gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum, kalijum, cink i natrijum.

Pored toga, veruje se da prokelj štiti od raka debelog creva zato što sadrži sinigrin. Drugo hemijsko jedinjenje, sulforafan, koje prokelj takođe sadrži ima snažno antioksidativno dejstvo i takođe se bori protiv raka. Ako se prokelj kuva u vodi, određena količina pomenutih jedinjenja degradira, pa je najbolje prokelj kuvati na pari ili ga pripremati na način “prži-mešaj”. Prokelj takođe sadrži i indol-3-karbinol, jedinjenje koje utiče na blokiranje ćelije raka, tako što popravlja štetu na ćelijama DNK lanca. Prokelj nije magično bilje, pa ga pacijenti koji uzimaju antikoagulante ne smeju uzimati u većim količinama, jer sadrže vitamin K.

Odsecite krajeve prokelja i ogulite listove koji su napolja oguljeni. Kuvajte ih u vodi ili na pari ili ih pržite sa mešanjem u voku. Ako koristite manje glavičice, one će se brže pripremiti i manje će izgubiti hranjivih materija. Dakle, ne preterujte sa termičkom obradom, jer će prokelj biti premekan i siv, a imaće opor i internzivan ukus koji mnogi ne vole.