Malteks – prirodni zaslađivač

malteks2Malteks je ekstrakt ječmenog slada, koji predstavlja gustu, sirupastu masu, konzistencije meda, smeđe boje, izrazitog mirisa i slatkog ukusa. Sadrži sve u vodi rastvorljive sastojke, ugušćene pod vakumom, uz maksimalno očuvanje prirodnih svojstava tokom celog proizvodnog postupka. Malteks je proizvod sa izvanrednim sastavom šećera, brzoresorbujućih i viših šećera i sa većim sadržajem mineralnih materija od meda.

Malteks sadrži: redukujuće šećere 30-35%, više šećere od 25-30%, odnosno sadrži maltozu, fruktozu, i više šećere, zatim mineralne komponente (natrijum,kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvođže), a od vitamina (provitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B4, vitamin B5, vitamin B6 i vitamin E). Preporučuje se kod težeg fizičkog rada i sportista.

Malteks se može koristiti u proizvodni pekarskih, poslastičarskih i konditorskih proizvoda gde se pored dobrih senzornih svojstava utiče na boju fermentacije testa, a dobro očuva svežinu proizvoda. U toku pečenja dolazi do karamelizacije šećera, pa proizvodi dobijaju lepu hrskavu koru, a nastali melanoidini daju specifičnu prijatnu aromu.

9 thoughts on “Malteks – prirodni zaslađivač

 1. Pero

  Pozdrav iz Opatije.
  Zainteresiran sam za proizvodnju MALTEXA u domaćoj radinosti, od ječmenog slada, riže ili pšenice. Na Google baš ništa nema o toj temi, svi pišu o ječmenom sladu i pravljenju piva, a mene samo interesira Maltex kao gusi sirup koji je jako skup, a sadrži lepezu finih ugljikohidrata za prehranu, pa nije slučajno što ga nazivaju tečni kruh.

  Znam da ga proizvode u Bečeju, ali ništa više od toga. Već dugo ga koristim kao Maltex i Leci-malt, ali to postaje sve skuplje.

  Ako vam je nešto poznato javite mi.
  Puno hvala.

  Pero

  bezuvjetna-ljubav.blog.hr

 2. Jasna Post author

  Zaista ne znam. Srdačan pozdrav.

 3. Tatjana

  Da li Dijabeticar sme da koristi Malteks?

  1. Jasna Post author

   Glikemijski indeks (GI) malteksa je 42, znači da je bolji izbor za dijabetičare od nekih drugih prirodnih zaslađivača poput meda (GI=60), ali lošiji od recimo fruktoze (GI=25) ili veštačkih zaslađivača poput aspartama, ciklamata, itd (GI=0).

 4. Mirko

  Ne bih se slozio da je losiji od aspartana, iz prostog razloga sto aspartan pravi vise stete nego koristi. Mnogo bolji su prirodni zasladjivaci, poput stevia i fruktoze.

 5. Jasna Post author

  Mirko,
  Nije bilo pitanje šta je bolje, već šta je za dijabetičara bolje. U praksi je najprihvatljivije u tim slučajevima da se koriste zaslađivači koji imaju što manji GI, a sigurno je da su prirodni zaslađivači kvalitetniji i bez nekih eventualnih novootkrivenih štetnih efekata koje pojedini veštački zaslađivači mogu imati (naravno ukoliko se pretera u količinama).
  Pozdrav

 6. Mirko

  Pda, stevia ima GI<1, a fruktoza cini mi se 24, sto je sve prihvatljivo i nemaju nikakve nuspojave.

 7. Aleksandra

  Jedno pitanje, molim vas za odgovor.

  Mogu li Malteks koristiti u kavu?
  Ne volim piti nezasladjenu kavu (tursku, kuvanu), pa zanima me dali je kombinacija kava + malteks mozda stetna?

  Unapred mnogu hvala.

  1. Jasna

   Malteks možete koristiti umesto šećera i za zaslađivanje kafe, nije štetno.
   Srdačan pozdrav.

Comments are closed.