Скочи на садржај

Malteks – prirodni zaslađivač

malteks2Malteks je ekstrakt ječmenog slada, koji predstavlja gustu, sirupastu masu, konzistencije meda, smeđe boje, izrazitog mirisa i slatkog ukusa. Sadrži sve u vodi rastvorljive sastojke, ugušćene pod vakumom, uz maksimalno očuvanje prirodnih svojstava tokom celog proizvodnog postupka. Malteks je proizvod sa izvanrednim sastavom šećera, brzoresorbujućih i viših šećera i sa većim sadržajem mineralnih materija od meda.

Malteks sadrži: redukujuće šećere 30-35%, više šećere od 25-30%, odnosno sadrži maltozu, fruktozu, i više šećere, zatim mineralne komponente (natrijum,kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvođže), a od vitamina (provitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B4, vitamin B5, vitamin B6 i vitamin E). Preporučuje se kod težeg fizičkog rada i sportista.

Malteks se može koristiti u proizvodni pekarskih, poslastičarskih i konditorskih proizvoda gde se pored dobrih senzornih svojstava utiče na boju fermentacije testa, a dobro očuva svežinu proizvoda. U toku pečenja dolazi do karamelizacije šećera, pa proizvodi dobijaju lepu hrskavu koru, a nastali melanoidini daju specifičnu prijatnu aromu.

9 мишљења на „Malteks – prirodni zaslađivač“

 1. Pozdrav iz Opatije.
  Zainteresiran sam za proizvodnju MALTEXA u domaćoj radinosti, od ječmenog slada, riže ili pšenice. Na Google baš ništa nema o toj temi, svi pišu o ječmenom sladu i pravljenju piva, a mene samo interesira Maltex kao gusi sirup koji je jako skup, a sadrži lepezu finih ugljikohidrata za prehranu, pa nije slučajno što ga nazivaju tečni kruh.

  Znam da ga proizvode u Bečeju, ali ništa više od toga. Već dugo ga koristim kao Maltex i Leci-malt, ali to postaje sve skuplje.

  Ako vam je nešto poznato javite mi.
  Puno hvala.

  Pero

  bezuvjetna-ljubav.blog.hr

  1. Glikemijski indeks (GI) malteksa je 42, znači da je bolji izbor za dijabetičare od nekih drugih prirodnih zaslađivača poput meda (GI=60), ali lošiji od recimo fruktoze (GI=25) ili veštačkih zaslađivača poput aspartama, ciklamata, itd (GI=0).

 2. Ne bih se slozio da je losiji od aspartana, iz prostog razloga sto aspartan pravi vise stete nego koristi. Mnogo bolji su prirodni zasladjivaci, poput stevia i fruktoze.

 3. Mirko,
  Nije bilo pitanje šta je bolje, već šta je za dijabetičara bolje. U praksi je najprihvatljivije u tim slučajevima da se koriste zaslađivači koji imaju što manji GI, a sigurno je da su prirodni zaslađivači kvalitetniji i bez nekih eventualnih novootkrivenih štetnih efekata koje pojedini veštački zaslađivači mogu imati (naravno ukoliko se pretera u količinama).
  Pozdrav

 4. Pda, stevia ima GI<1, a fruktoza cini mi se 24, sto je sve prihvatljivo i nemaju nikakve nuspojave.

 5. Jedno pitanje, molim vas za odgovor.

  Mogu li Malteks koristiti u kavu?
  Ne volim piti nezasladjenu kavu (tursku, kuvanu), pa zanima me dali je kombinacija kava + malteks mozda stetna?

  Unapred mnogu hvala.

  1. Malteks možete koristiti umesto šećera i za zaslađivanje kafe, nije štetno.
   Srdačan pozdrav.

Затворено за коментаре.