Скочи на садржај

Maslinovo ulje

maslinovo-uljeMaslinovo ulje je posebno zdravo za ljudski organizam, a proizvodi se i konzumira već vekovima. Često se u ishrani zanemaruju benefiti koje maslina, a i njeno ulje poseduju u odnosu na druge uljarice. Maslinovo ulje se najviše proizvodi i konzumira u mediteranskim zemljama, Grčkoj, Italiji i Španiji. Marinirana riba ili plodovi mora sa pikantnim začinima mediterana uz maslinovo ulje predstavljaju pravu poslasticu.

Maslinovo ulje ima blag specifičan ukus i ne sadrži holesterol, što je značajno za osobe koje su na dijeti. Dokazano je njegovo blagotvorno dejstvo na srce i krvne sudove, a povoljno utiče i na našu spoljašnost: daje vlažnost koži, održava mekoću kose i daje joj sjaj, štiti nokte od lomljenja i neguje ih.

Kada kupujete maslinovo ulje, obratite pažnju na stepen kiselosti – što je ov avrednost niža, to je kvalitet maslinovog ulja veći. Najbolje je devičansko maslinovo ulje (extra vergin), jer se ono dobija procesom hladnog ceđenja ručno sakupljenih maslina, bez ikakvih primesa. Kiselost devičanskog maslinovog ulja je 0,2 do 0,8%.

Hladnim ceđenjem su sačuvane sve hranjive i organoleptičke osobine. U tom procesu su svi vitamini A, D, E, K i F koji se nalaze i u plodu masline, sačuvani i u ulju. Antioksidansi poput vitamina A i E neutrališu slobodne radikale, i time nas štite od tumora i drugih bolesti. Ostale osobine maslinovog ulja su:

  • Zaštita od degenerativnih bolesti – arteroskleroze i osteoporoze,
  • Smanjenje lošeg HDL holesterola, bez uticaja na dobri LDL holesterol, čime se poboljšava cirkulacija,
  • Smanjenje-normalizacija krvnog pritiska što vodi u snižavanju rizika od infarkta i šloga,
  • Koristan u lečenju astme, prehlade, upale uha, reume i nefrolitiasisa,
  • Potpomaže varenje hrane i olakšava tegobe izazvanih gastritisom, čirom na želucu, i ostipacije,
  • Leči opekotine, istegnuća i kontuzije,
  • Smanjuje proces starenja moždanih ćelija.

Što se tiče pripreme jela na maslinovom ulju, smatra se da se prženjem stvaraju kancerogene materije, pa se maslinovo ulje ne preporučuje za prženje. Koristite ga za ono za šta je najzdravije: za salate i razne prelive. Uživajte!