Скочи на садржај

brokoliBrokoli, brokuli ili brokula (Brassica oleracea var.silvestris) je povrće iz reda divljeg kupusa. Brokoli vodi poreklo iz Male Azije. Razlikujemo nekoliko vrsta brokolija:

  • kineski brokoli;
  • brokolini;
  • ljubičasti brokoli;
  • zeleni karfiol;

Brokoli raste kao karfiol i najčešće je tamnozelene boje, u obliku cvasti, sa mnogo buketića,  i izvanredan je izvor hroma, antioksidanata, celuloze, raznih fenola, vitamina C, aromatičnih izotiocijana, biljnih sterola i indola koji deluju antikancerogeno. Mnogi sastojci ostaju i posle kuvanja brokole. S toga je to povrće važno u ishrani obolelih, naročito kod dijabetesa tipa 2 i kod graničnih vrednosti  glikemije, kao i u reducionim dijetama. Takođe preporučuje se u ishrani kod:  anemije, alergije, anksioznosti, artritisa, bolsti srca, bolsti usne duplje, menopauze, katarakta, PMS –a, impotencije itd. Brokole treba koristi i u prevenciji dijabeta i karcinoma.

Ispitivanjem je utvrđeno da pored antioksidativnog delovanja brokoli imaju veliku ulogu i kao čistači organizma od štetnih materija nastalih usled loše i nezdrave ishrane i dejstva zagađene sredine i zračenja.

Brokoli se u ishrani koristi sirov (kao salata), kuvan (supa ili čorba bez mesa ili sa mesom) ili kao začin. Pored cvasti, koriste se i stabljike. Pošto sadrži malo kalorija, brokole se preporučuje u dijetalnoj ishrani, ali je povoljan i u ishrani trudnice.

Kada kupujete brokoli, obartite pažnju da je lepe, zelene boje, ni tamne ni svetle, da bude nalik uobičajenoj boji zelene boje. Ono što treba izbegavati kad je reč o brokuli je prisustvo bilo koje druge boje, sem zelene. Ako primetite neke žute cvetove na cveću brokolija, možete biti sigurni da je plod prezreo i da neće biti ukusan.  Kada ste kupili dobar, svež plod, možete ga čuvati u otvorenoj plastičnoj posudi u frižideru i tako vam može stajati i do nedelju dana. Ali nemojte ga oprati pre nego ga stavite u frižider jer bi voda na površini uticala da ranije izgubi svežinu i hranljivost. Najbolje da ga operete pre same pripreme. Brokoli takođe, možete čuvati i u zamrzivaču, očišćen, pa tako zamzrnut plod može se održati i do godinu dana. Skuvane brokole, kao i većina drugog povrća, samo nekoliko dana stajanja u frižideru.

Na osnovu navedenih podataka, može se zaključiti da je brokoli veoma korisna namirnica i dobar prirodan lek za prevenciju i lečenje mnogih bolsti i tegoba. Zbog toga brokoli treba često koristiti u ishrani.

Autor: Jasna Anđelković
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”