Скочи на садржај

Kinoa: zrno sa Anda

Kinoa je nešto novo u svetu zdrave hrane, a opet nešto prastaro. Ovaj pojam je nov nama, ali prastanovnicima Anda (Peru i Bolivija) definitivno nije. Tamo se kinoa uzgaja već milenijumima, a pravi bum za kinou kreće tek u 21. veku. Pomama za svakom novotarijom po kojoj smo i mi poznati čini da je potražnja za kinoom sve veća, pa stoga ona ima sve višu cenu. Nemojte se iznenaditi ako kesicu organski gajene kinoe od 200 grama (poput ove na slici desno) u bolje opremljenom supermarketu ili prodavnici zdrave hrane nađete za nekih 380-450 dinara ili one od pola kilograma oko 780-850. Ako vas ovo nije obeshrabrilo, znajte da se u poslednjih 7 godina cena kinoe utrostručila.

kesica200g
Kinoa: zrno sa Anda

Na kesici proizvoda jasno piše: žitarica Kinoa (organic). E, sad… ovde postoji mali problem, naime, kinoa NIJE žitarica, ali nije ni nešto mnogo različito od pravih žitarica. Energetski i nutritivno gledano bliža je žitaricama nego recimo spanaću kojem je poreklom sličnija. Neću vam reći da je kinoa “apsolutno fantastična” i da je “pravo čudo kako smo uopšte mogli bez nje”, ali činjenica jeste da je kinoa bogata belančevinama (14% ukupne mase), vlaknima, mononezasićeneim mastima, vitaminima B kompleksa i vitaminom E, kao i mnogim mineralima (kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink) i da može postideti sve one tradicionalne žitarice koje poznajemo i redovno koristimo.

Glavna karakteristika kinoe je da sadrži 9 esencijalnih aminokiselina u takvom odnosu kakvo ima meso. Posebno je cenjena kod sportista, ali i kod osoba koje vole zdravo da se hrane. Ona ne sadrži gluten i lako se vari.

sitnosemekinoePostoji tri osnovne vrste kinoe: bela, crna i crvena. Koju god da nađete, moraćete je dobro potopiti u vodu, da joj spadne opna koja je pomalo gorkog ukusa (zbog prisustva saponina), ali koja nije štetna. Kuva se jedna mera kinoe na dve mere vode. U kinou dodajte hladnu vodu i stavite da se kuva. Kad proključa, smanjite temperature i poklopite i kuvajte oko 15-20 minuta, ne više da se ne raskuva.

Za razliku od žitarica, kinoa sadrži znatno veći procenat belančevina što uz veliki sadržaj vlakana daje bolju regulaciju nivoa šećera u krvi. Ovo je veoma bitno kod dijabetičara. Kinoa zbog obilja rastvorljivih vlakana utiče na smanjivanje nivoa lošeg LDL holesterola, kao i krvnog pritiska jer sadrži puno kalijuma. Daje osećaj sitosti i olakšava pražnjenje creva.

Kinoa se koristi u jelima poput čorbi i supa, u salatama ili u obliku kaše. Ona ima manje ili više neutralan ukus pa ju je moguće kombinovati u raznim prilozima. Recepata sa kinoom ima zaista puno, pa ukoliko vam je sve ovo zagolicalo maštu, potražite ih.