Скочи на садржај

Slatko kao… šećer

secerKada uđete u prodavnicu, naći ćete nekoliko osnovnih namirnica: ulje, brašno, so i … šećer. Potrošnja šećera u svetu beleži konstantan rast, tako da ga možemo naći u mnogim industrijskim proizvodima, od zimnice, sokova, mesnih prerađevina do slatkiša. Zamislite koliko bi svet imao siromašniji ukus da nije šećera. Slatko je jedno od pet vrsta ukusa koje imamo pored slanog, kiselog, gorkog i ljutog. Šta ima u šećeru kad ga toliko volimo?

Šećer je u stvari saharoza, a poznat je i kao konzumni šećer, stoni šećer, industrijski rafinisani šećer ili beli šećer. Ovaj šećer predstavlja prazne kalorije, jer ne sadrži ni zaštitne materije, ni biološke katalizatore, kao što su mikroelementi, vitamini i enzimi. Za varenje ovog šećera potrebno je da organizam uloži napor i da nadoknadi odsustvo svih navedenih komponenata.

Glikemijski indeks belog šećera je 68. U odnosu na glukozu, šećer se brzo vari i remeti rad pankreasa i nadbubrežne žlezde. Nagle promene insulina i glukoze kod osetljivih osoba mogu dovesti do hipoglikemije, čiji su prateći simptomi: umor, slabost, preznojavanje, muka i gađenje. Dugogodišnje konzumiranje većih količina brzoresorbujućih šećera dovodi do intolerancije na šećer i vodi ka dijabetu.

Kod gojaznih osoba unos šećera i drugih brzoresorbujućih šećera, podstiče nagomilavanje masti, a sve to može dovesti do pojave dijabeta, oboljenja krvnih sudova, srca, bubrega i drugih organa. Unos većih količina šećera može da uzrokuje povećanje triglicerida u serumu. Šećer u kobinaciji sa masnom hranom dovodi do povećanja nivoa holesterola u serumu.

Korišćenje šećera i slatkiša zahteva pravilnu higijenu zuba, što je naročito važno kod dece. Šećer podstiče razmnožavanje bakterija, koje rastu na šećeru u ustima i stvaraju mlečnu kiselinu koja oštećuje zubnu gleđ.

Kao što vidite, šećer i nije baš najzdravija namirnica, pa ako volite slatko, bolje je da uzmete neku voćku i tako da pored slatkog ukusa unesete i pravo malo bogatstvo vitamina i minerala. Ako volite sokove, zaboravite one industrijske, zaslađene, već razno voće u sokovnik, i … uzdravlje!