Скочи на садржај

Borovnica: moćne bobice

Borovnica je voće cenjeno u narodu zbog svojih “moćnih” svojstava. Plod je bobica plavocrne boje i pomalo nakiselog ukusa, a njena sezona tek počinje i traje sve do septembra. Borovnice uspevaju na višim nadmorskim visinama, čiji se žbun može sresti na obodu listopadnih šuma i na planinskim čistinama. Naravno, postoji i pitoma borovnica koja ima krupnije plodove, ali po sadržaju lekovitih sastojaka, samonikla borovnica je daleko kvalitetnija i naravno, skuplja.

borovnice-divljeBorovnice sadrže organske kiseline- jabučnu i limunsku, šećer, vitamin C, kompleks B vitamina, proteina i tanine (anticijanini) koji plodu borovnice daje onu karakterističnu boju. Pored ploda, jestivi su i listovi borovnice, koji pored pomenutog sadrže i dosta minerala i saponina, i koriste se kao diuretik, u terapiji dijabetesa tip 2 i kod poremećaja varenja. Ipak, ne preporučuje se dugotrajna primena listova (u obliku čajeva), kao ni preterivanje u količinama, jer listovi mogu biti toksični.

Bobice imaju znatno slobodniju i zdraviju primenu i koriste se u narodnoj medicini od pamtiveka. Borovnica je odlična u sprečavanju avitaminoze i neinfektivne dijareje. Borovnicu je najbolje konzumirati u svežem stanju ili kao sok. Domaćice u planinskim krajevima od borovnica prave sokove, sirupe, slatka, kompote i džemove, ali kuvanjem se na taj način smanjuje količina vitamina C.

Ako uporedimo sadržaj antioksidanasa u borovnicama sa drugim voćem i povrćem, očigledno je da su borovnice pune antocijanina, koji predstavlja jak antioksidans. Ovaj plavi pigment je odličan protiv anemije, poboljšava vid i funkciju krvotoka i što je najvažnije, bori se protiv slobodnih radikala, na primer, u ranim fazama raka debelog creva. Po lekovitosti se borovnica može uporediti samo sa aronijom.

Jedina mana borovnica je to što imaju visoku cenu, ali zaista vrede. One osvežavaju i krepe organizam, ali nemorate preterivati jer će vam jezik postati plav. Zbog profita, neodgovorni berači borovnica koriste češljeve i oštećuju biljku, što na duži rok rezultira manjim prinosima. Ako nam ovako lekovito voće daje toliko puno, trebalo bi i mi da se odnosimo odgovorno.

Jedimo borovnicu, pijmo borovnicu i budimo zdravi.