Скочи на садржај

Jabukovo sirće u dijetalnoj ishrani

Jabukovo sirće sadrži sve hranljive hranljive i biološki vredne sastojke divlje jabuke osim šećera (glukoze i fruktoze) koji previru pod dejstvom bakterija sirćetnog vrenja u sirćetnu kiselinu i druge organske kiseline.

jabukovo-sirceU narodnoj medicini koriste se lekovita svojstva jabukukovog sirćeta kod artritisa, astme, smetnje pri varenju, srčanih tegoba, respiratornih infekcija, febrilnih stanja, lečenju hipertenzije, otklanja opasnost od ateroskleroze i arterioskleroze, razgrađuje masnoće u krvi, snižava holsterol, povoljno utiče na vene i arterije popravljajući cirkulaciju i lečenje zapaljenja i dr. Jabukovo sirće kao napitak, treba davati uz jela koja sadrže veću količinu proteina, naročito masti, kako bi se bolje svarile. Zahvaljujući znatnom sadržaju kalijuma jabukovo sirće ima višestruku primenu. Jedan od nedostatka kalijuma mogu biti promene kao što su opadanje kose, kvarenje zuba, krivljenje noktiju.

Jabukovo sirće ima antiseptičko, antibakterijsko, fungicidno i antivirusno dejstvo. Jabukovo sirće je biološki vredan proizvod, jer pored kalijuma sadrži natrijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, ali i dragove mnogih drugih oligoelemenata i sve sastojke jabuke. Razblaženo jabukovo sirće (1:10 delova vode) se primenjuje u slučajevima trovanja hranom, kod dijareja i povraćanja, čira na želucu i zapaljenja creva, kod lošeg varenja masti.

Redovna upotreba jabukovog sirćeta pomaže u nekim slučajevima kod gojaznosti, omogućava da se suvišak masnog tkiva utroši u telu sagorevanjem i da se više ne nagomilava. Pomaže varenju masti, te napitak treba popiti po uzimanju masne hrane. Spoj kalijuma sa drugim mineralima kakav postoji u jabukovom sirćetu igra i veoma značajnu ulogu i u podizanju imuniteta organizma i otpornosti prema infekcijama respiratornih organa, a može se koristiti za lečenje bolesnog grla (ispiranje), zapaljenje sinusa (inhalacija), kao i za uklanjajnje suzi i gnoja iz respiratornih puteva.

Jabukovo sirće je začin, a to što ima izvanredna lekovita svojstva daje mu poseban značaj i ulogu u svakodnevnoj  ishrani. Može se koristiti kao začin za salate, kao dodatak uz jela (čorbe) ili da se 1-2 kašike jabukovog sirćeta stave u čašu vode, ili čaj  i tako pije. Najbolje je uzimati jabukovo sirće sa vodom zaslađenom medom. Ovaj napitak može se uzimati ujtru na prazan stomak (najdelotvorniji je), pre jela ili posle jela.  Treba još dodati da su potrebe za konzumiranjem jabukovog sirćeta veće u periodima hladnog vremena nego leti.

Autor: Jasna Anđelković
Objavljeno u dnevnom listu “Politika” (Spektar)