Скочи на садржај

Pravilna ishrana

Šta mislite, da li su pravilna ishrana i zdravlje povezani? Da li je pravilna ishrana bitna? Naravno! Vašem telu je potrebna prava hrana i redovne aktivnosti, kako fizičke, tako i mentalne da bi ostvarilo svoj puni potencijal. Ništa nije toliko bitno kao zdrava ishrana.

Ako želite popraviti svet, popravite prvo sebe. Pođite od ishrane. Nutritivno vredna hrana u pravo vreme u pravoj količini je suština. Na sajtu ima puno tekstova o tome šta jesti, a ako vam je potrebna pomoć, javite se nutricionisti.

Kratko i jasno, to znači ovo: 4 do 5 obroka na dan (doručak, ručak, večera + 1 do 2 užine), uvek u isto vreme u adekvatnoj količini, bez industrijski prerađene hrane, korišćenjem pravilne načine pripreme namirnica (bez pohovanja, zaprški, prženja u dubokim masnoćama), povrće, voće, (integralne) žitarice, meso, riba, jaja, voda, zdrave masnoće, bez preterivanja u stimulansima (kafa, alkohol, gazirana pića, slatkiši- šećer) i … bez izležavanja na kauču.

Ako se odlučite da se pravilno hranite, primetićete:

  • Da imate više energije i vitalnosti
  • Da ćete održavati telesnu masu koja vama najbolje ogovara
  • Da vaš imuni sistem postaje jači
  • Da napreduju vaše sportske performanse
  • Da se usporavaju efekti starenja
  • Da ćete biti aktivni i u poznom dobu
  • Da ste manje umorni i iscrpljeni
  • Da će vaši zubi i desni biti zdraviji
  • Da se vaša sposobnost koncentracije povećava
  • Da ćete izbeći ozbiljne zdravstvene probleme poput bolesti srca, nekih vrsta raka, dijabetes i bolesti žuči

Pravilna ishrana i savremena ishrana

Pravilna ishrana je osnovni faktor optimalnog rasta i razvoja čovečijeg organizma i direkto utiče na njegovu radnu sposobnost i dužinu života. Nažalost, današnju ishranu karakterišu nepravilni i nedovoljno izbalansirani obroci. U njima ima previše masnoća, mesa, hleba a malo mlečnih proizvoda, voća i povrća. Nepravilna ishrana je faktor rizika za nastanak različitih oboljenja. Zbog toga trpi naš čitav organizam, a veoma je lako mnoge loše komplikacije izbeći jednostavnom promenom ishrane. Ako se prepoznajete u ovoj priči, odlučite da stavite tačku na to.

Zdrava i pravilna ishrana sigurno ima veliki uticaj zdrav život. Nije teško odrediti osnovne smernice zdravog života i pridržavati ih se da bi zadržali zdravlje i osećali se prijatno u svom telu. Hrana vam u tome svakako može pomoći, a ukoliko ste bolesni, hrana može biti i lek.

Ako ste roditelj školskom detetu, verovatno će vas zanimati šta bi vaše dete trebalo da jede za doručak, užinu ručak ili večeru. Veliki broj anketa ukazuju na to da deca ne doručkuju, ili ne doručkuju dovoljno već im je prvi obed oko 9:30 do 10:00 časova (veliki odmor). Ovakav vid uzimanja hrane ima niz negativnih posledica po rast dece. Gladna deca su najčešće nervozna, razdražljiva, manje koncentrisana na času i slabije pamte. Prepoznajte problem a rešenje vam se može ukazati veoma brzo. O ishrani dece, detaljno saznajte ovde.

Zdrav život

Od pravilnosti ishrane sportista ne zavisi samo njihovo zdravstveno stanje već i rezultati koje oni postižu u takmičenjima. Nepravilna ishrana ne samo da smanjuje takmičarske sposobnosti već može, s obzirom na napor koji organizam čini, da dovede i do oboljenja, naročito ako je reč o mladim osobama koje još nisu dostigle svoj puni razvoj. Telu treba obezbediti ono što mu treba, kada mu treba i u potrebnoj količini. Pravilna ishrana je preduslov zdravog života.

Kada shvatite koliko je pravilna ishrana važna, shvatićete i koliko je bitna uloga i hidratacije. Baš kao i za hranu, isto toliko je važno i unositi pravu količinu vode, direktno ili indirektno. Postoje bezbrojne dobre strane unošenja vode u organizam. Voda je osnovni gradivni sastojak svih nas. Iako voda ne sadrži kalorije i hranjive materije, ona je neophodna za život. Možemo nedeljama preživeti bez hrane, ali bez vode znatno kraće.

 Pravilna ishrana je kamen temeljac zdravog života!