Скочи на садржај

Da li svaki hleb goji?

Ako spadate u one koji svoj dan započinju doručkom u kome je neizostavna namirnica svež hleb, verovatno znate da je upravo hleb jedna od onih namirnica koje treba oprezno konzumirati, zato što je hleb energetski vredna namirnica. Možete ga naći raznih oblika i vrsta, sasvim običnog ili egzotičnog, ali jedno je sigurno: hleb goji. Da li to važi za sve vrste ili ima nekih koji su “poželjniji” što se tiče održavanja dobrog stasa?

Dve najzastupljenije vrste hleba su beli i crni, a polemika oko toga koji je bolji, ukusniji i zdraviji traje, iako je mala razlika između njih. Kada potražite kalorijske vrednosti raznih vrsta peciva, naći ćete da beli hleb ima 235 kcal na 100 g, dok crni ima 224 kcal na 100g. Razlika u kalorijama je zanemarljiva, ali razlika u nutritivnoj vrednosti sigurno nije. Crni (pšenični) hleb je bogatiji mineralima od hleba od belog brašna, a takođe i vlaknima, što podstiče bolji rad creva. Belo brašno je brašno od potpuno oljuštenog zrna pšenice, znači ne sadrži mekinje, omotač u kojem je najveći procenat vlakana i minerala. Crno brašno je od delimično oljuštenog zrna, ali ipak sadrži veći procenat mekinja.

U ovu “borbu” crnog i belog hleba ne treba zaobići ni graham hleb koji je proizvod od brašna dobijenog mlevenjem integralnog zrna (neoljuštenog). Graham hleb, gle čuda, ima manju energetsku vrednost od prethodnih, svega 206 kcal na 100g. Ima grublju strukturu, ali je zato najzdraviji od pomenutih pšeničnih hlebova, pa ga rado jedu i dijabetičari.

Hleb, naravno ne mora biti samo pšenični, u radnjama često nalazimo i mešane hlebove, ražani, ječmeni, heljdin i druge. Kalorijski gledano, svi oni imaju približno istu kalorijsku vrednost, ali razlika je u strukturi i nutritivnom sastavu. Hleb možete napraviti i sami, bez onih pekarskih aditiva i sa raznim semenkama, što će znatno popraviti njegov kvalitet. Budite oprezni, jer što je više kaloričnih sastojaka i hleb će biti kaloričniji! Kalorije u hlebu prvenstveno dolaze od velikog sadržaja ugljenih hidrata iz brašna, pa se hleb kao namirnica može uporediti sa na primer marmeladom, koja ima 261 kcal na 100g!

Ako ste rešili da smršate i želite da nađete meru u svemu što jedete, to učinite i sa hlebom. Ukoliko ste do sada jeli beli hleb, probajte da ga zamenite sa crnim ili graham hlebom, ali bilo kako bilo, ne izbacujte hleb iz jelovnika.

Autor: Jasna Anđelković
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”

7 мишљења на „Da li svaki hleb goji?“

 1. Pozdrav autoru/autorima bloga.

  Sta mislite, da li bi smo se ugojili da, recimo, nedelju dana zivimo samo na hlebu i vodi na pr ? Bez obzira koji je hleb u pitanju, njegove kalorije, nutritivne vrenosti i sl ?

  Koliko mogu da se ugoje oni koji imaju mizerna primanja i, na pr, ne mogu da priuste sebe skoro nista vise od vekne hleba i litre mleka dnevno ?

  Nisam za izbacivanje hleba iz ishrane jer on ima svoje dobre zasluge, ali treba ograniciti kolicinu ukoliko sasvim lepo jedemo i sve ostale namirnice (meso, jaja, mleko, povrce, voce, slatkise..). Kao sto nisam za kupovine raznoraznih preparata za mrsavljenje jer mislim (a i probala sam) da je dovoljno imati vise manjih, a cescih obroka, 3 glavna obroka + 2 uzine (voce, povrce), uz neke namirnice tokom rucka izbeci hleb, obavezno 1 kuvani obrok dnevno, uvesti u ishranu zitarice i sl. A tu je i nezaobilazna fizicka aktivnost u meri u kojoj nam prija i na nacin koji nam najbolji za organizaciju s obzirom na vreme i obaveze.

 2. Poštovana,

  ako bi ste jeli samo hleba i vode Vi možete da se ugojite a možete i da izgubite na kilaži, zavisno od toga koliko hleba jedete. Doduše, nedostajolo bi Vam mnoštvo hranljivih materija iz voća, povrća i drugih namirnica, čime biste mogli da ugrozite vaše zdravlje.

  Što se tiče drugog pitanja, nije valjda da su povrće i voće toliko skupi, a ipak suneophodni u svakodnevnoj ishrani. Koliko se neko može ugojiti zavisi od metabolizma te osobe, to je indvidualna stvar, ali jedno je sigurno: teže je ugojiti se, nego smršati.

  Pozdrav.

 3. Jos samo da se kaze ono sto se nigde ne govori (direktno)-gde je taj “zdravi” hleb? Konkretno i jasno. Naravno,gde ga ima u NS…
  Da li je zaista pravi hleb onbaj koji se takvim i prodaje,a tu mislim na hleb pekare Maksi NS ( Maksi NS klas,ako se ne varam) od 300gr na kojima pise “celo zrno pur-pur psenice,sa malo razi,bundeve itd..” sto i jeste receptura za takav hleb. Ima takvog i od drugoh poizvodjaca. Tu je i crni hleb na kojem pise da je od brasna tipa T-1100,a to brasno je i u hlebu drugog proizvodjaca koji se pod takvim nazivom i prodaje,jos je i isecen na parcade… Da li je samo Tonus u opciji za kupovanje ili ima i jos nekih….

 4. Poštovani,
  zdrav hleb je onaj koji uz kvasac i vodu sadrži celo zrno žita (pšenica, raž, ječam ili mešana zrna) može i uz dodatak heljde ili prosa i eventualno nekih semenčica, recimo suncokreta, susama.
  Zdrav hleb ne sadrži aditive koji mu daju teksturu i mekoću i utiču na brže narastanje testa. Veliki proizvođači nemaju ekonomskog interesa da prave ovakav hleb pa vam preporučujem da ih potražite po privatnim pekarama ili da ga sami napravite, postoje kućne pekare koje su dostupne svuda.
  Srdačan pozdrav.

Затворено за коментаре.