Скочи на садржај

Mršavljenje

Šta nije, a šta jeste prava dijeta za mršavljenje?

Dijeta za mršavljenje ne treba da bude uopštena, već lična, individualna. Ne postoje prečice za zdravo mršavljenje, zdrava i uravnotežena ishrana u tome je presudna.

Mršavljenje je pojam koji se pominje cele godine, a samo nešto više u proleće i pred sezonu godišnjih odmora.

Kada su dani topli i skinete toplu garderobu i stanete pred ogledalo, verovatno ćete pomisliti da imate nekoliko kilograma viška i možda će vas zaintrigirati u novinama ili na internetu neka popularna dijeta za mršavljenje.

Ako pratite modu, primetićete da su sve manekenke mršave, što je tipičan stereotip ženske lepote. Bez celulita na butinama i zadnjici, ravnim stomakom i preplanulom kožom.

Održavanje zdrave telesne težine je osnova zdravog života i recept za izbegavanje raznih bolesti.

Ne treba ići u krajnjost i želeti nemoguće. Uvek budite realni.

Dijeta za mršavljenje: primer

U nastavku je jednodnevni primer jednostavne dijete za mršavljenje u kojoj nedostaju količine, odnosno energetska vrednost. Dijete mogu biti i znatno komplikovanije, a zavise od zdravstvenog stanja osobe, kao i navika i dnevnog rasporeda aktivnosti.

Doručak:

Integralni hleb ili hleb od proklijalog brašna; mladi nemasni sir; kiselo mleko ili probiotski jogurt uz dodatak mlevenog lanenog semena; svež paradajz i/ili krastavac

Užina 1:

sveže jagode; blanširani sirovi bademi

Ručak:

supa od povrća; integralni pirinač; pastrmka pripremljena u rerni u kesi za pečenje uz dodatak peršunovog ili celerovog lišća, seckanog belog luka, ruzmarina i par kolutova limuna.

Užina 2:

crna čokolada sa 70% kakao delova ili pirinčane galete uz limunadu bez šećera/ zaslađenu stevijom

Večera:

integralni hleb ili hleb od proklijalog brašna; živinsko belo meso (kuvano, suvopečeno ili grilovano); sezonska salata (šopska, iceberg/zelena salata) začinjena maslinovim uljem; biljni čaj bez šećera/ zaslađen stevijom.

Brza dijeta nije rešenje

Činjenice govore da je 90% žena napadnuto celulitom i da se on ne može potpuno povući. Bilo koja dijeta za mršavljenje ovde neće apsolutno rešiti stvar. Muškarci nemaju ovakav problem, jer im je strukatura vezivnih ćelija drugačije građena od žena.

Ne čudi zbog toga pojava na tržištu raznih “magičnih” recepata i dijeta za mršavljenje, kremica, čajeva i dugih preparata koji obećavaju sve, a ispunjavaju tek ponešto. Nema lakih rešenja za mršavljenje, potrebna je čvrsta volja da načinite stalnu promenu stila života. Ishrana u tome igra odlučujuću ulogu, baš kao i fizička aktivnost. Ni malo vam neće vrediti ako jedete zdravu hranu u neprimerenim količinama, a ne krećete se, kilogrami će vam se nakupljati i tada i to baš u oblastima gde to ne treba: oko kukova, stomaka, zadnjice i butina.

Ne čekajte da se ugojite previše, neka vam signal za akciju bude neprijatna brojka kada stanete na vagu ili tesne pantalone /suknja. Budite realistični u pogledu toga šta želite da postignete, koliko imate kilograma viška. Prva, druga ili trideseta dijeta za mršavljenje za koju ste čuli ili pročitali negde, teško da može da vam uspe, jer ona nije prilagođena VAMA.

Polako ali zdravo mršavljenje

Zato, nađite nutricionistu i počnite sa dijetom za mršavljenje napravljenom upravo prema vama. Svo to masno tkivo koje vas čini nesrećnom se samo postepeno može skidati (max. 5-7 kg mesečno) da nebi imali zdravstvenih komplikacija. Počnite da se krećete više i tako povećate sagorevanje kalorija i ojačate mišiće koji služe za sagorevanje kalorija.  Recimo šetnja od 30 minuta dnevno vam može dosta pomoći. Ako već niste, fizički se aktivirajte i gledajte kako se suvišni kilogrami prosto tope.

Ako vam je teško da napravite pravi izbor između ishrane, aktivnosti i namirnica koje volite ili želite da jedete, nutricionista vam može dosta pomoći.  Da li znate da prava dijeta za mršavljenje nije samo bljutavo bareno ili sirovo povrće? Ona može biti toliko ukusna i zdrava, da možete mršaviti i ne odreći se dobrog ukusa.