Cvekla: prirodna kapsula za vaš krvotok

cvekla2Cvekla je povrće koje cene mnogi, kako zbog svog pozitivnog uticaja na zdravlje, tako i zbog sjajnog ukusa. Ponikla je sa obala Sredozemlja i proširila se na ceo svet. Cvekla je povrće koje se može konzumirati tokom cele godine. Može se jesti bilo kuvana ili presna bez ikakvih negativnih posledica. Cvekla je dvogodišnja biljka vretenastog korena krvavo-crvene boje i tamnozelenog lišća. U kulinarstvu se obično koristi njen koren, ali se i listovi mogu koristiti poput  spanaća.

U njoj se nalazi veliki broj fitonutrijenata koji imaju antioksidativna i protivupalna svojstva, a učestvuju i u detoksikaciji organizma. Pigmenti iz cvekle koji joj daju bogatu boju se nazivaju betalaini. Crveni pigment, antocijan, blagotvorno utiče na eritrocite, a krvne sudove čini elastičnijim. Cvekla se lako vari i obiluje dijetetskim vlaknima, što je značajno za proces pražnjenja creva.

Njen ukus  je slatkast, što je posledica velike količine šećera, koju prosečna cvekla ima oko 10%. Dobar je izvor folne kiseline,  što je značajno za trudnice, a takođe je bogata manganom i kalijumom. Sadrži i Vitamin C, bakar, magnezijum, gvožđe i fosfor.  Konzumiranjem cvekle ćete pored dobrog rada digestivnog trakta učiniti i vaše krvne sudove zdravijim, regulisati krvni pritisak i holesterol, a potpomoći ćete i dobar rad jetre.

U odnosu na drugo povrće, ima visoku energetsku vrednost: 189 kJ (45 kcal) na 100 grama. Bogata je belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Cvekla je blagotvorno povrće za koje se smatra da pomaže našem telu da se bori protiv raznih bolesti, poput bolesti srca i nekih vrsta raka. Povoljno utiče i na nervni sistem, a i iako ne sadrži mnogo gvožđa u poređenju sa recimo spanaćem, preporučuje se i anemičnim osobama. Da bi se sačuvali hranjivi i lekoviti sastojci cveklu možete kuvati 15 minuta, iako je najbolje konzumirati u sirovom obliku rendanjem u salate ili ceđenjem.

Manji deo populacije posle umerenog konzumiranja cvekle ima promenu u boji mokraće ka crvenoj. Iako je ovo potpuno neškodljiva pojava, ona može poslužii kao indikator o nedostatku gvožđa u organizmu ili o problemima sa metabolizmom gvožđa. U tom slučaju bi bilo dobro da se obratite lekaru.

Poznato je da je sok od cvekle lekovit i dosta se koristi za jačanje i detoksikaciju organizma. Sok cvekle zaslađen medom povoljno utiče na regulisanje krvnog pritiska. Ako volite salatu a patite od opstipacije, probajte kombinaciju: rendana cvekla i rendana šargarepa ili ren.

Objavljeno u časopisu “Dijeta”
Autor: Jasna Anđelković

5 thoughts on “Cvekla: prirodna kapsula za vaš krvotok

 1. Jasna Post author

  Hvala Dragice. I ja Vama želim srećne predstojeće praznike i da se i dalje družimo u Novoj 2011. godini !

 2. Igor Vujičić Post author

  Slažem se, cvekla je sjajna namirnica, lekovita i blagotvorna.
  Jedina mana joj je kada padne na stoljnjak :)

 3. jupilada

  Upravo jedem narendanu cveklu,jabuku i beli luk! Joj,kakva divna kombinacija!!!

 4. Pingback: Salata koja osvaja svet – OFFICIAL BLOG

Comments are closed.