Скочи на садржај

Cvekla: prirodna kapsula za vaš krvotok

Cvekla je povrće koje cene mnogi, kako zbog svog pozitivnog uticaja na zdravlje, tako i zbog sjajnog ukusa. Ponikla je sa obala Sredozemlja i proširila se na ceo svet. Cvekla je povrće koje se može konzumirati tokom cele godine. Može se jesti bilo kuvana ili presna bez ikakvih negativnih posledica.

Smuti od cvekle. Foto: Pexels

Cvekla je dvogodišnja biljka vretenastog korena krvavo-crvene boje i tamnozelenog lišća. U kulinarstvu se obično koristi njen koren, ali se i listovi mogu koristiti poput spanaća.

U njoj se nalazi veliki broj fitonutrijenata koji imaju antioksidativna i protivupalna svojstva, a učestvuju i u detoksikaciji organizma. Pigmenti iz cvekle koji joj daju bogatu boju se nazivaju betalaini. Crveni pigment, antocijan, blagotvorno utiče na eritrocite, a krvne sudove čini elastičnijim. Cvekla se lako vari i obiluje dijetetskim vlaknima, što je značajno za proces pražnjenja creva.

Crveni koren lekovitog dejstva

Njen ukus  je slatkast, što je posledica velike količine šećera, koju prosečna cvekla ima oko 10%. Dobar je izvor folne kiseline,  što je značajno za trudnice, a takođe je bogata manganom i kalijumom. Sadrži i Vitamin C, bakar, magnezijum, gvožđe i fosfor.  Konzumiranjem cvekle ćete pored dobrog rada digestivnog trakta učiniti i vaše krvne sudove zdravijim, regulisati krvni pritisak i holesterol, a potpomoći ćete i dobar rad jetre.

U odnosu na drugo povrće, ima visoku energetsku vrednost: 189 kJ (45 kcal) na 100 grama. Bogata je belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Cvekla je blagotvorno povrće za koje se smatra da pomaže našem telu da se bori protiv raznih bolesti, poput bolesti srca i nekih vrsta raka. Povoljno utiče i na nervni sistem, a i iako ne sadrži mnogo gvožđa u poređenju sa recimo spanaćem, preporučuje se i anemičnim osobama. Da bi se sačuvali hranjivi i lekoviti sastojci cveklu možete kuvati 15 minuta, iako je najbolje konzumirati u sirovom obliku rendanjem u salate ili ceđenjem.

Manji deo populacije posle umerenog konzumiranja cvekle ima promenu u boji mokraće ka crvenoj. Iako je ovo potpuno neškodljiva pojava, ona može poslužii kao indikator o nedostatku gvožđa u organizmu ili o problemima sa metabolizmom gvožđa. U tom slučaju bi bilo dobro da se obratite lekaru.

Poznato je da je sok od cvekle lekovit i dosta se koristi za jačanje i detoksikaciju organizma. Sok cvekle zaslađen medom povoljno utiče na regulisanje krvnog pritiska. Ako volite salatu a patite od opstipacije, probajte kombinaciju: rendana cvekla i rendana šargarepa ili ren.

Objavljeno u časopisu “Dijeta”

5 мишљења на „Cvekla: prirodna kapsula za vaš krvotok“

  1. Hvala Dragice. I ja Vama želim srećne predstojeće praznike i da se i dalje družimo u Novoj 2011. godini !

  2. Igor Vujičić

    Slažem se, cvekla je sjajna namirnica, lekovita i blagotvorna.
    Jedina mana joj je kada padne na stoljnjak :)

  3. Upravo jedem narendanu cveklu,jabuku i beli luk! Joj,kakva divna kombinacija!!!

  4. Повратни пинг: Salata koja osvaja svet – OFFICIAL BLOG

Затворено за коментаре.