Скочи на садржај

AIP dijeta: Ishranom protiv autoimunih oboljenja

AIP je skraćenica za autoimuni protokol. Mnoge savremene autoimune bolesti se za sada ne mogu izlečiti, ali njihovi simptomi se mogu znatno ublažiti ako prilagodite vašu ishranu. Od ranije je poznato da mediteranska ishrana u određenoj meri pogoduje obolelima od autoimunih bolesti, na primer artritisu. Ovakva ishrana je svakako zaslužila visoku ocenu zbog svojih univerazlih karakteristika za mnoga stanja, a ona ima i puno antiinflamatornih svojstava. Takođe, vegetarijanska pa i paleo ishrana imaju izvesnih protivupalnih karakteristika.

Ako priču podignemo na najviši nivo dolazimo do Autoimunog Protokola, AIP dijete koja je zamišljena kao efektno sredstvo borbe protiv autoimunih oboljenja. Ideja vodilja iza Autoimunog protokola odnosno AIP dijete je da odeđene namirnice izazivaju upalu u crevima i da ih je najbolje eliminisati iz ishrane. Eliminacija tih namirnica, logično, ublažava simptome bolesti. Sastoji se iz dve faze, eliminacione i faze ponovnog uvođenja namirnica.

Pre nego što nastavim sa ovom pričom, jedno upozorenje: Svaka restrikcija većeg broja namirnica može dovesti do nedostatka određenih makro i mikronutrijenata, pa tako i negativnih posledica po organizam. Bitno je da ukoliko želite da pokušate sa AIP protokolom OBAVEZNO konsultujete vašeg lekara u vezi promene dosadašnjeg plana ishrane. Trudnice, deca i neuhranjene osobe nikako nebi smele ni da pokušaju sa AIP dijetom.

AIP protokol, autoimuni protokol
Foto: Pexels

AIP dijeta: faza eliminacije

AIP dijeta nije za svakoga ista jer ni mi nismo svi jednaki. U ovakvom planu ishrane postoje namirnice koje bi bilo poželjno izbaciti iz upotrebe. To su one koje teoretski izazivaju upalna stanja u crevima. Odmah da znate – neće sve namirnice iz sledeće liste loše uticati na vas, a to ćete saznati u drugoj fazi, nakon faze eliminacije. Za početak ideja je da se izbace ove namirnice:

 • žitarice (pirinač, pšenica, ovas, ječam, raž, itd) ili proizvodi koji ih sadrže
 • mahunarke (sočivo, pasulj, grašak, kikiriki itd),
 • krompir, beli i crveni,
 • paradajz, čeri paradajz,
 • paprika i začini od paprike,
 • patlidžan,
 • mleko i mlečni proizvodi,
 • Jaja: cela jaja, belanca, žumanca ili proizvodi koji ih sadrže
 • kafa i alkohol,
 • Orašasti plodovi i semenke: svi orašasti plodovi i semenke i sve dobijeno od njih. Takođe kakao i začine na bazi semena, kao što su korijander, kim, anis, komorač, piskavica, senf i muskatni oraščić,
 • Prerađena biljna ulja: suncokretovo ulje, repičino, kukuruzno, palmino, sojino, kikirikijevo
 • Rafinisani ili prerađeni šećeri: šećer od trske ili repe, kukuruzni sirup, malteks; takođe slatkiši, sokovi, bombone, sladoled i čokolada,
 • Aditivi za hranu i veštački zaslađivači: trans masti, boje za hranu, emulgatori i zgušnjivači, kao i veštački zaslađivači, kao što su stevija, manitol i ksilitol.

Kao što vidite, ovde je restrikcija ogromna, znatno restriktivniji plan ishrane nego kod Paleo ili recimo Vegetarijanske ishrane. Kada prestanete da konzumirate pomenute namirnice, trebalo bi da sačekate da vidite da li ćete imati manje simptoma kod vaše autoimune bolesti.

Dužina eliminacione faze dijete varira, jer se obično održava sve dok osoba ne oseti primetno smanjenje simptoma. U proseku, kod većine ovu faza traje 30-90 dana, ali se prva poboljšanja mogu videti u prve 3 nedelje.

S druge strane, ova faza podstiče konzumaciju hrane bogate hranljivim materijama, minimalno prerađenog mesa, fermentisane hrane i ostalog (kompletnu listu dozvoljenih namirnica vidite na kraju teksta). Takođe naglašava se i poboljšanje faktora životnog stila, kao što su smanjenje stresa, poboljšavanje kvaliteta sna i fizička aktivnost.

AIP dijeta: faza postepenog uvođenja namirnica

Ako ste osetili da su se mnogi simptomi smanjili ili nestali, znači da vam nešto iz gornjih namirnica nije odgovaralo. Sada polako počinjete ponovo da uvodite u ishranu ove iste namirnice, JEDNU PO JEDNU, da biste saznali koja od njih (ili više njih) izaziva(ju) vaše simptome. Ideja je da naučite od koje hrane da se držite podalje.

Izaberite jednu namirnicu koju ćete ponovo uvesti. Jedite je nekoliko puta na dan na dan testiranja, a zatim je potpuno izbegavajte 5-6 dana, na sledeći način:

 • Pojedite malu količinu, kao što je 1 kašičica, i sačekajte 15 minuta da vidite da li imate reakciju. Ako osetite bilo kakve simptome, završite test i izbegavajte ovu hranu.
 • Ako nemate simptome, pojedite nešto veću količinu, na primer 2 kašike i pratite kako se osećate sledeća 2-3 sata. Ako osetite bilo kakve simptome tokom ovog perioda, završite test i izbegavajte ovu hranu.
 • Ako se ne pojave simptomi, jedite normalnu porciju iste hrane i izbegavajte je 5-6 dana bez ponovnog uvođenja druge hrane.

Ako ne osetite simptome tokom 5–6 dana, možete ponovo da uključite testiranu namirnicu u svoju ishranu i ponovite ovaj proces ponovnog uvođenja sa novom namirnicom.

Ponovo da upozorim: AIP dijeta može biti rizična za vaše zdravlje, tako da bi trebali da se posavetujete sa lekarom pre nego što započnete ovu dijetu. Bitno je da imate podršku na tom putu, a ne da sami na svoju ruku radite eksperimente. Lekar takođe mora da ima potpunu sliku o tome šta jedete i koje lekove i suplemente koristite.

Autoimune bolesti i AIP

Autoimune bolesti su dugotrajna stanja u kojima vaš imuni sistem počne da greškom napada zdrava tkiva. Ovo izaziva stalnu upalu u pogođenim delovima tela. Lekari i istraživači još uvek ne znaju tačan uzrok autoimunih bolesti. Jedna teorija tvrdi da potiču od supstanci koje prolaze kroz sluznicu creva, ulaze u krvotok i izazivaju upalu. Zove se sindrom propustljivih creva. Dakle, dok se ne sazna uzrok, leče se samo simptomi i smanjuju posledice.

AIP dijeta ima za cilj da podrži sluznicu creva i ublaži autoimune simptome tako što se izbegavaju namirnice koje uzrokuju upale.

Koje namirnce su sigurne za jelo?

 • Povrće: raznovrsno povrće: zeleno lisnato povrće, batat (slatki krompir), šargarepa, cvekla, luk, beli luk, rotkvice, zelena salata, brokoli, itd, dakle SVE OSIM mahunarki, krompira, paradajza, paprike i patlidžana.
 • Sveže voće: raznovrsno sveže voće, u umerenim količinama
 • Minimalno prerađeno meso: divljač, riba, morski plodovi, organsko meso i živina; meso treba da bude hranjeno na travi ili na pašnjacima, kad god je to moguće.
 • Fermentisana hrana bogata probioticima: fermentisana hrana (bez mleka), kao što su kombuha, kiseli kupus, kiseli krastavci i turšija; mogu se konzumirati i probiotski suplementi
 • Hladno ceđeno ulje: maslinovo ulje
 • Začini: sve dok nisu dobijeni iz semena i bez upotrebe začinske paprike.
 • Sirće: balzamiko, jabukovo sirće i crveno vinsko sirće, sve dok ne sadrže dodate šećere
 • Prirodni zaslađivači: javorov sirup i med, umereno
 • Određeni čajevi: zeleni i crni čaj sa prosečnim unosom do 3-4 šoljice dnevno
 • Bujon.

9 мишљења на „AIP dijeta: Ishranom protiv autoimunih oboljenja“

 1. Da je sve u redu kafe se treba odreći,što se tiče pitat cu nutricijonistu za režim ishrane,zbog želuca, srdačan pozdrav ana

  1. da li mogu dobiti plan prehrane za auto imune bol imam Mb Poncet,osteoartritis na sakama,deg promjene na vratnoj i lumb kraljeznici i trenutno helikobacter pylori

  2. molim misljenje i predlog ishrane. Imam povecanja antitela Ama, <200, znaci mnogo, jetreni enzimi i bilirubin dobri. Imala sam hasimoto op.stitnu pre 20god., imam osteoartitis i neki oblik astme.
   Unapred hvala.

  Затворено за коментаре.