Скочи на садржај

5 namirnica za miran san

spavanje1Miran san je ono čemu svi težimo, a često ga poremetimo neadekvatnim rasporedom aktivnosti i neprimerenom ishranom. San i ishrana imaju više veze nego što mislite, a evo o čemu se tu radi.  Da bi imali dobar san, potrebno je da vaše telo proizvodi hormon poznat kao serotonin. Za to vam su vam potrebni triptofan i ugljeni hidrati.

Triptofan je aminokiselina, glavni sastojak za proizvodnju serotonina. Međutim, konzumiranje hrane bogate proteinima nije dovoljno za sintezu triptofana, već su potrebni i ugljeni hidrati, tako da telo može da proizvede insulin da se sve ostale aminokiseline “očiste” odnosno isprazne i dozvoli se da samo triptofan uđe u mozak. Zvuči komplikovano, ali za ovaj proces nam je dovoljno da koristimo neke od ovih pet namirnica.

Banane

Banane su dobar izvor magnezijuma i kalijuma, koji opuštaju mišiće. Oni takođe sadrže L-triptofan, koje se pretvara u serotonin. Osim toga, banane su hrana bogata ugljenim hidratima, koji pomažu triptofanu da stigne do mozga. Dakle, pojedite bananu nekoliko sati pre odlaska na spavanje i poboljšaćete svoj kvalitet sna. Banane se mogu naći u prodavnicama ili pijacama tokom cele godine. Čak i ako konzumirate banane tokom dana, ne treba da brinete za kvalitet sna.

Bademi

Bademi imaju dovoljnu količinu magnezijuma koji kao što je poznato opušta mišiće i tako utiče na dobar san. Takođe, bademi su dobar izvor proteina, koji igraju važnu ulogu jer pomažu regulaciji nivoa šećera u krvi tokom sna. Baš kao i banane, bademi sadrže triptofan.

Mnogi stručnjaci se slažu da je badem jedna od najboljih namirnica koje potpomažu dobar san. Zato, pre spavanja na sat ili dva uzmite nekoliko badema, dakle, ne mnogo, jer su oni veoma kalorični.

Sok od višnje

Prema nekim israživanjima sok od višanja vam može produžiti san i do pola sata. Pored toga, osobe koje redovno konzumiraju sok od višanja spavaju bolje. Razlog je da tome što sok od višanja aktivira proizvodnju melatonina. Dakle, ukoliko imate nesanicu, čaša soka od višnje je sve što je potrebno.

Jogurt

Jogurt sadrži I-triptofan, amino kiselinu koja promoviše san. Ova amino kiselina se pretvara u melatonin, a ukoliko uz jogurt uzmete i neku ugljenohidratnu hranu, recimo keks ili kreker, hormon će stići do mozga i imateće miran san.

Takođe, možete izabrati i neku drugu kombinaciju u kojoj se žitarice (ugljeni hidrati) serviraju uz jogurt. Najbolje je da jogurt bude probiotski, jer i zdrava probava pozitivno utiče na san.

Med

Med je dokazano prirodno sredstvo za opuštanje i smirenje. U tradicionalnoj kineskoj medicini med je namirnica koja leči nesanicu. Med je bogat glukozom i opušta nervni sistem i smiruje celo telo. Razlog nije kao u prethodnim namirnicama, već potpomaže da se obezbedi dovoljna količina glikogena u jetri za nekih 8 časova sna i stimuliše lučenje melatonina.

Za one koie muči nesanica, preporučujem topao čaj od kamilice (koja takođe opušta nervni sistem) sa medom ili toplo mleko sa medom. Jedno od ovoga dva popijte neposredno pre odlaska na spavanje i … utonite u san.

Laku noć!