Скочи на садржај

Celijakija – nepodnošenje Glutena

zitoCelijakija je nasledno oboljenje celokupnog tankog creva koji se karakteriše oštećenjem epitela ćelija i dužim ili trajnjim nepodnošenjem glutena. Bolest počinje kod odojčadi posle nekoliko  nedelja do meseci po uvođenju mešovite ishrane. Može se javiti i u bilo kom obliku.

Klinička slika karakteriše obilne, svetle stolice, slabo napredovanje deteta, dolazi do uvećanja trbuha, slabo je razvijena mišićna masa, češće povraćaju. Potkožno masno tkivo slabo je razvijeno, ili ga uopšte nema, telesna masa je ispod normale, a telesna visina je u zaostatku. Laboratorijske analize pokazaće pojavu masti u stolici, hipohromnu anemiju. Ovi pacijenti stavljaju se na dijetu bez glutena. Znači, glavni lek je hrana.

Gluten je kompleksni protein koji se sastoji od 40 elektroforetskih funkcija. Gluten se deli na četiri glavne grupe:

  1. gluteline
  2. glijadine
  3. albumine
  4. globuline

Glijadin, odnosno iz njega izolovan oligopeptid glutamin je odgovoran za simptome celijakije. Glijadin najviše sadrži: pšenica, zatim ječam (geršla-polirani ječam), raž i ovas. U poslednje vreme postoje dokazi da se  kod ovih oboljenja, može davati ovas, mada sadrži glijadin.

Kukuruz, pirinač, heljda i proso su glavne žitarice u ishrani obolelelih. Na tržištu u većim centrima se može naći pšenično brašno iz koga je posebnim tehnološkim postupkom izolovan gluten tzv. bezglutensko brašno. Medjutim, deficit ovog brašna i pekarskih proizvoda od ovog brašna predstavlja problem u ishrani ovih bolesnika. Kao zamena za bezglutensko brašno je krompirov skrob.

Iz ishrane ovih pacijenata treba isključiti i proizvode koji sadrže glutenske stabilizatore: konditorske proizvode, instant mlečne napitke, kreme, napitke na bazi žita, suhomesnate proizvode, neke vrste gotove industrijske hrane, panirana mesa, ribe i sl. majoneze i umake, sladoled u kornetu, alkoholna pića na  bazi žita, industrijske proizvode od mesa.

Pekarske proizvode kod ovih pacijenata treba kombinovati sa voćnim proizvodima – marmelada, džem, slatko, bez korišćenja masnoće, obzirom na loše varenje masti kod obolelih. Isto tako mogu se pripremati namazi sa povrćem, kao što je ajvar ili ajvar od patlidžana i drugog povrća.