Скочи на садржај

Najbolje namirnice protiv multiple skleroze (MS)

Multipla skleroza ( MS ) je hronična bolest centralnog nervnog sistema. To je podmukla bolest jer napada i žene i muškarce u radno sposobnom uzrastu i za sada još uvek ne postoji lek za nju. Manifestuje se oštećenjem mijelinskog omotača na neuronima mozga i kičmene moždine. Kako oštećenje uznapreduje, javljaju se različiti simptomi: trnjenje u ekstremitetima, poremećaj vida, sluha, dodira, nevoljni pokreti itd. Hod postaje otežan, pa su neophodna i pomagala.

Ishrana sa MS / mulitipla skleroza
Foto: Pexels

Kvalitet života sa ovom bolešću dosta može da zavisi od životnog stila, dostupne terapije kao i ishrane. Najvažnije je imati pozitivan životni stil, jer se sa ovom bolešću može živeti i to kvalitetno. Pravilna ishrana može da vam pomogne i telu obezbedi potrebne hranjive materije.

Kurkuma

Ovaj narandžasto-žuti začin je uobičajen u indijskoj kuhinji, a kurkumu možete koristiti u mnogim jelima. Njegov glavni sastojak, kurkumin, može zaštititi nervne ćelije i uticati na imuni sistem. Možete ga koristiti kao začin za mnoga jela, od kuvanog povrća do integralnog pirinča, ili ga uzimati kao suplement.

Kurkumin je bezbedan za većinu zdravih osoba, ali može izazvati neželjene efekte ako uzimate neke lekove. Zato proverite sa svojim lekarom pre nego što ga počnete da ga koristite.

Hrana bogata vitaminom D

Ako imate MS, postoji rizik od osteoporoze, stanja koje čini vaše kosti slabijim i vjerovatnijim da će se slomiti. Vitamin D može pomoći u zaštiti od problema. Takođe može pomoći u suzbijanju upale koja podstiče simptome MS. Sunčeva svetlost pomaže vašoj koži da proizvodi hranljive materije, ali je zimi ima manje.

Što se tiče namirnica birajte masniju ribu poput lososa ili tunjevine, jogurt, jaja, žitarice i obogaćene napitke sa vitaminom D. Možda biste takođe želeli da se konsultujete sa vašim izabranim lekarom da li treba da uzimate suplemente vitamina D.

Voće i povrće

Kada ih svakodnevno jedete, punite se antioksidansima, koji mogu pomoći u ublažavanju upalnih procesa. Ako volite voće i povrće, možete smanjiti ili recidive (periode pogoršanja simptoma bolesti). Većina voća i povrća takođe ima dosta vlakana, što podržava nesmetano varenje hrane. Napunite svoj tanjir antioksidansima iz voća i povrća, kao što su luk, jabuke, agrumi, bobice i crno grožđe.

Đumbir

Možete ga koristiti kao začin ali u drugim delovima sveta đumbir je najpoznatiji kao lekovita biljka. Studije pokazuju da može pomoći u smirivanju imunološkog sistema i čak može poboljšati probleme sa pamćenjem i bol u mišićima, koji su uobičajeni simptomi MS.

Možete ga uzeti u kapsuli, ali svež koren đumbira može vam dati najviše koristi. Ogulite, iseckajte i dodajte u pomfrit. Ili namočite parče oljuštenog korena u vruću vodu da napravite čaj. Limunada sa medom i dodatkom rendanog đumbira? Odlična ideja!

Hrana sa vlaknima

Nerastvorljiva vlakna su vaš najbolji izbor. Naći ćete ga u suvim šljivama ili njihovom soku, hlebu od celog zrna pšenice, integralnom pirinču i drugim celim žitaricama. Vaše telo ne vari u potpunosti ovo vlakno, pa ono prolazi kroz vaš sistem. To je dobra stvar, idealna u borbi za sprečavanje zatvora, uobičajenog problema za osobe sa MS.

U proseku osoba treba da dnevno unese najmanje 25 grama vlakana svakog dana. Pošto vlakna apsorbuju vodu, uverite se i da pijete i dosta tečnosti svaki dan.

Zeleni čaj

Iscrpljeni ste i umorni? Šolja zelenog čaja može pomoći za opuštanje. Jedno nedavno istraživanje je otkrilo da jedinjenje EGCG koje se nalazi u čaju, može pomoći u ublažavanju ovih simptoma. U tom istraživanju ispitanici su ostili rezultate nakon što su pili zeleni čaj svaki dan već nakon 3 meseca. Čaj takođe može ojačati imuni sistem, ublažiti upalu i usporiti efekte koje MS može imati na vaše razmišljanje.

Alternative kravljem mleku

Neka preliminarna istraživanja pokazuju vezu između kravljeg mleka i MS. Jedna od teorija je da proteini u mlečnim proizvodima mogu da iritiraju imuni sistem. Druga istraživanja pak ne dokazuju vezu mleka i proizvoda sa MS. Ali ako imate intoleranciju na laktozu, onda je najbolje da iz ishrane izbacite mlečne proizvode.

Ako želite da pokušate da smanjite unos mlečnih proizvoda, zamenite uobičajeno kravlje mleko, sladoled, puter i sir za alternativne proizvode napravljene od badema, soje, pirinča, hedelje ili ovsa. Potražite proizvode koji sadrže kalcijum kako bi dodatno zaštitili vaše kosti.

Masna riba

Haringa, skuša, tunjevina, sardine i losos imaju omega-3 masne kiseline, koje mogu pomoći u smanjenju upale u organizmu. Jedna velika studija je pokazala da osobe sa MS koje su uzimali 10 grama ribljeg ulja dnevno imaju manje šanse da dobiju recidiv ili da postanu onesposobljeni.

Ako ste vegetarijanac ili ne volite ribu, pitajte svog izabranog lekara o suplementima omega-3 masnih kiselina. dodaci ribljeg ulja ili laneno ulje.

Proiteinske namirnice

Neka istraživanja su pokazala da dijete sa malo zasićenih masti mogu pomoći ljudima sa MS. Osim toga, zasićene masti su povezane sa srčanim oboljenjima i drugim zdravstvenim problemima, pa je najbolje ograničiti ih.

Kada jedete proteine, umesto masnog crvenog mesa uzmite posnije komade mesa poput piletine bez kože. Ili zamenite meso proteinima iz biljaka: pasuljem i sočivom. Oni imaju puno vlakana i nutrijenata, što može pomoći u smanjenju napada MS.

Integralne žitarice

Trudite se da svaki dan jedete 3-5 porcija zdravih celih žitarica kao što su testenina od celog zrna, kinoa ili integralni pirinač. Njihovi složeni ugljeni hidrati mogu sprečiti nagle skokove u šećeru u krvi i pomoći vam da se osećate manje umorno.

Vlakna iz kompleksnih žitarica će vam pomoći da lakše upravljate svojom težinom i izbegnete zatvor. Prava količina magnezijuma i gvožđa, koje imaju integralne žitarice, takođe može pomoći u usporavanju efekata MS, iako je naučnicima potrebno više istraživanja da bi bili sigurni.