Скочи на садржај

Latinsko ime Raphanus sativus vam možda ne znači mnogo, ali za rotkvice ili rotkve ste svakako čuli. Ovo prolećno povrće crvenih plodova raste u vezicama zajedno s lišćem, a tako se i prodaje na pijacama i u supermarketima. Pretpostavlja se da rotkvica potiče iz južne Azije i da je njen predak divlja vrsta Raphanusraphanistrum, koja raste uz obale sredozemlja. Ova vrsta se intenzivno uzgajala u Egiptu u doba faraona, ali i u drevnoj Kini. Danas se rotkvica uzgaja u celom svetu i dostupna je tokom cele godine.

Rotkvice su jedno od retkih biljaka koje nakon samo 20-30 dana od sejanja daju jedar, ukusan, sočan i hrskav koren. Rotkvica je po biohemijskom sastavu slična crnoj rotkvi, ali je ukusnija i lakše probavljiva. Energetska vrednost rotkvice je veoma skromna, svega 16 kcal na 100 grama, od čega na vodu otpada 95,27%, na ugljene hidrate 3,40%, dok belančevina i masti gotovo i da nema. Rotkvice su sjajan izvor vitamina C, a ostale vitamine i minerale rotkva ima samo u tragovima.

Izvrstan su izvor vitamina C i zadovoljavaju 31,25% preporučenih dnevnih potreba, a ostalih minerala i vitamina ima u tragovima. Vitamin C ima značajnu ulogu u metabolizmu, pa tako pomaže u formiranju kolagena, održava desni zdravima, pomaže u apsorpciji gvožđa, poboljšava imunološki sistem, ubrzava zarastanje rana i učestvuje u sintezi neurotransmitera u mozgu. Jedna od najbitnijih uloga vitamina C je u neutralisanju slobodnih radikala, jer je vitamin C snažan antioksidant. Rotkvice sadrže i razne minerale: kalcijum (25 mg), zatim fosfor (20 mg), kalijum (233 mg), gvožđe (0,34 mg). Odnos kalcijuma i fosfora je takav da omogućava dobru apsorpciju kalcijuma.

Rotkvica ima karakterističnu crvenu boju zbog pigmenta antocijana, a smatra da on ima povoljan uticaj na zdravlje. Ispitivanjima je potvrđeno da je intezitet boje u direktnoj vezi sa antioksidativnim dejstvom. Antioksidansi koji se koriste u ljudskoj ishrani se povezuju sa smanjenjem bolesti srca i krvnih sudova, kao i nekih oboljenja raka.

Lekovita svojstva rotkvice

Lekovita svojstava rotkvice su mnogobrojna, one pomažu:

 • u uništavanju bakterija i gljivica u želucu i crevima
 • kod nadutosti, proliva i zatvora jer postiču peristaltiku creva i lučenje probavnih sokova
 • dezinfekciji sluznice usne šupljine i nosa
 • prevenciji protiv kamena u žuči, bubregu i bešici i  jer stimuliše izlučivanje žuči i želudačne sokove
 • smanjuje nivo  holesterola i masnoća u krvi
 • rastvaraju sluz kod prehlade i kašlja
 • aktiviraju nervni sistem
 • izvor su hranjivih materija za stvarnje krvi i rast ćelija
 • pročišćavaju disajne  puteve, omogućuju lakše disanje i
 • pročišćavaju krv .

Opšta je preporuka svima koji se rekreativno ili profesionalno bave sportom da konzumiraju rotkvice, jer one imaju blagotvorno dejstvo za ceo organizam.

Preporuke konzumiranja

Rotkvice je najbolje jesti sirove, u kombinaciji sa drugim salatama, ili same i narezane na kriške. Ukoliko ih sečete na kriške, ne ostavljajte ih da stoje dugo jer tako gube vitamine i aromu. Ako vam je njihov ukus prejak, isecite ih, posolite i polijte ih maslinovim uljem.

Kada kupujete rotkvice, obratite pažnju da budu čvrste i crvene. Ako uživate u njihovom ukusu i jedete ih u većim količinama (preko 100 g dnevno) bilo bi poželjno da su organski gajene. Rotkvice dobro operite u tekućoj vodi.

Kod nas rotkvice nisu najomiljenije povrće zbog svog oštrog ukusa, ali ako želite da usvojite zdravije navike u ishrani, ili imate zdravstvenih tegoba, uvrstite ih u ishranu.

Autor: Jasna Anđelković
Objavljeno u listu “Politika”, odeljak “Spektar”

1 мишљење на „Rotkvice“

 1. Predivan članak ! Malo sam znala o njima jer mi je dovoljno što ih obožavam .Uzgajamo ih sami ,skoro svo organsko povrće jer imamo uslova ,doduše za to je najzaslužniji moj muž a moja malenkost posvećena je radu u kuhinji !

  Pozdrav!

Затворено за коментаре.