Скочи на садржај

Bolje varenje, jači imunitet i zdravlje!

Varenje je proces kojim telo razlaže hranu u materije koje su nam potrebne. Pretvara proteine u aminokiseline, ugljene hidrate u jednostavne šećere, a masti u masne kiseline.

Probavni sistem (ili digestivni trakt) apsorbuje ove hranljive materije, a zatim se one transportuju do svih ćelija kako bi organi mogli da obavljaju svoje svakodnevne funkcije. Energija iz hrane i zdrav digestivni trakt omogućavaju vam da gradite i održavate zdravo telo.

Varenje hrane - savet nutricioniste
Foto: Pexels

Istraživanja pokazuju da se zdrava creva oslanjaju na zdrav mikrobiom creva. Mikrobiom creva su sve „dobre“ bakterije koje žive u vašim crevima i rade sa vašim telom u varenju. Održavanje zdravog mikrobioma creva može pomoći u zdravlju creva, kao i kod stanja kože, visokog holesterola i zdrave težine.

Benefiti zdravog probavnog sistema

 • Prevencija alergija: Kada hrana prođe kroz vaš digestivni trakt, vaša creva odlučuju koje stvari su bezbedne za vaše telo, a koje nisu. Na ovaj način, vaša creva igra važnu ulogu u prevenciji alergija na hranu.
 • Funkcija imuniteta: Vaš digestivni trakt je jedna od prvih linija odbrane od infekcija od bakterija, virusa i parazita. Dakle, kada vaša creva rade kako treba, ona zapravo jačaju vaš imuni sistem i sprečavaju infekcije i upale.
 • Metaboličko zdravlje: Zdrava creva takođe mogu držati nivo šećera i holesterola pod kontrolom. Ovo vam može pomoći da održite zdravu težinu i smanjite rizik od srčanih oboljenja.
 • Regulacija raspoloženja: Istraživanja pokazuju da zdrav mikrobiom creva čak utiče na raspoloženje i stres.

Simptomi problema sa varenjem

Većina osoba zna kada im se varenje pokvari. Može biti suptilno, poput promene apetita ili osećaja kretanja u crevima, ali može biti i ozbiljno, poput bolnog nadimanja koje može značajno uticati na vaš svakodnevni život.

Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe:

 • Nadimanje ili gasovi
 • Zatvor
 • Dijareja
 • Nepravilnost pokreta creva
 • Gubitak apetita ili mučnina
 • Bol u stomaku ili grčevi

Pored simptoma u vašem sistemu organa za varenje takođe možete iskusiti:

 1. Umor
 2. Promene na koži
 3. Bol u zglobovima
 4. Promene težine
 5. Glavobolju
 6. Promene raspoloženja

Šta jesti za bolje varenje?

Ono što jedete može da promeni koliko dobro funkcioniše vaš digestivni trakt. Neke namirnice poput mesa ili masne hrane teže se svare i usporavaju rad creva. Druge namirnice poput kofeina ili zamene za šećer ubrzavaju varenje. I jedno i drugo može dovesti do neprijatnih simptoma i lošeg varenja.

Bilo kako bilo, najpre uvedite probiotike u vašu ishranu, najbolje putem suplementacije. Probiotske, dobre bakterije su najbolji saveznik u borbi protiv simptoma lošeg varenja.

Mnoga klinička istraživanja su razmatrala različite dijete i njihov uticaj na zdravlje creva i mikrobiom. Ako ste primetili da vaša dosadašnja ishrana više pravi štete nego koristi, promenite navike u ishrani. Rezultati svih dosadašnjih istraživanja idu u prilog dva načina ishrane:

 • Mediteranska ishrana: Ovo je uravnotežena i zdrava ishrana koju praktikuju mediteranski narodi. Naglasak je na povrću, maslinovom ulju, zdravim mastima i proteinima iz izvora poput orašastih plodova i morskih plodova. Dobro je poznata po načinu na koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa. Ali istraživanja takođe pokazuju da mediteranska ishrana poboljšava mikrobiom creva, raspoloženje i funkciju mozga. Moja preporuka ide upravo ovom vidu ishrane. Riba je kao odličan izvor najkvalitetnijih proteina i veoma svarljiva kao i povrće kojim ova ishrana obiluje.
 • Biljna ishrana: Ovaj način ishrane koji praktikuju vegani stavlja biljne proizvode kao glavni izvor svih vaših makronutrijenata, uključujući i proteine. Ima puno mahunarki, žitarica, orašastih plodova i povrća. Istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od mnogih bolesti uključujući rak debelog creva, gojaznost i bolesti srca. Nedostatak ovog vida ishrane je odsustvo važnog vitamina B12 kojeg u biljnim namirnicama ima malo ili nimalo, pa je potrebna suplementacija.

Napravite prvi korak za bolje varenje!

Bitno je znati da nismo svi isti i da nekim osobama ne odgovaraju jedne ili druge namirnice. Nekima recimo smetaju gljive i pasulj, a recimo dobro podnose tikvice i ribu. Ako ste primetili da vam neke namirnice smetaju u probavi i izazivaju gorepomenute simptome, zabeležite to u vašem dnevniku ishrane i – zamenite tu namirnicu drugom koja ne izaziva problem. Ovaj proces je ponekad igra mačke i miša, ali kada izbacite one izazivače problema sa varenjem, osećaćete se mnogo bolje.

Neka vam i vodič na putu promene ishrane radi poboljšavanja zdravlja probavnog sistema bude i ovaj moj sajt, NaDijeti.com u kojem do danas postoji 820 tekstova o zdravoj i uravnoteženoj ishrani. Takođe, ukoliko vam je potrebna stručna pomoć nutricioniste i tražite zdrav i uravnotežen personalizovani plan ishrane, stojim vam na raspolaganju, javite se da zajedno promenimo stvari na bolje.

U zdravlju se čitali,

Vaša Jasna.