Скочи на садржај

Šta jesti posle serije slavskih trpeza?

Negde smo na sredini godišnje serije slavskih trpeza i verujem da i sami osećate njihove posledice. Osećate se tromo, umorno, nabacili ste koji kilogram i niste u punoj snazi.

Detoksikacija posle slavskih trpeza
Foto: Pexels

Hteli mi to da priznamo ili ne, slavska trpeza u kojoj dominira masna hrana, teško pada na želudac i organe, naročito na jetru.

Jetra je “reciklažni centar” za sve toksine iz hrane pa i za lekove, gde se sve to neutrališe i prerađuje u neopasna jedinjenja. Takva jedinjenja nisu štetna za ćelije i organe i lako se eliminišu iz organizma.

Kao i u svemu drugom, moramo voditi računa i o svojoj jetri kako bi ona normalno obavljala svoju ulogu. Pre svega to se odnosi na adekvatan unos nutritivno vredne hrane koje čuvaju funkciju jetre i štite je. Što se tiče masne, pržene i pohovane hrane, vaša jetra to nikako ne voli.

Detoks posle slavskih trpeza

Postoje namirnice koje je poželjno unositi kako bi zaštitili i detoksifikovali vašu jetru. Akcenat je na biljnoj hrani, jer ipak treba uraditi neki balans u odnosu na slavske dane.

Beli luk je prirodno antimikrobno sredstvo, ojačava imunitet i podstiče stvaranje raznih enzima. Njihova funkcija omogućava organizmu da lakše izbaci štetne materije. Ima par fora kako doskočiti zadahu belog luka.

Voće bogato vitaminom C, u prvom redu citrusi (limun, pomorandža, grejpfrut, mandarina, pomelo) sadrže prirodne antioksidanse. Oni pomažu jetri da apsorbuje i preradi razne toksine. Naravno ne zaboravite ni drugo voće koje sadrži ovaj nadasve važan vitamin C.

Ananas je u ovo zimsko vreme prava stvar za detoksikaciju, jer je prirodan diuretik i sadrži obilje minerala i vitamina. Poznato je da ananas ubrzava i metabolizam, pa ga cene i oni koji kreću sa dijetama. Posle slavskih trpeza navalite na voće.

Korenasto povrće (šargarepa i cvekla) sadrže dosta beta kartotena i flavonoida koji pomažu u stimulaciji jetre. Takođe, batat (slatki krompir) ima istu ulogu.

Ništa bez zeleniša

Zeleno lisnato povrće je pravi mali rudnik korisnih nutrijenata koji pozitivno utiču na detoksifikaciju organizma. Zato jedite spanać, prokelj, blitvu, kelj i dajte organizmu preko potrebne sastojke da uspešno neutrališe i izbaci štetne materije.

Kupus bilo da je običan ili ljubičasti je nešto najbolje što možete dati jetri jer blagotvorno utiče na njen rad. Narendajte kupus salatu, začiniti sa maslinovim uljem i očistite jetru.

Zeleni čaj je popularan izbor kod svih osoba na dijeti. Ima izrazito blagotovorno delovanje na detoksikaciju organizma. Deluje i na metabolizam i ima izvesno antimikrobno svojstvo.

Đumbir ima specifičan ukus koji mnogi ne vole, ali je odličan i za čišćenje organizma od štetnih materija. Đumbir ubrzava metabolizam i dobro je sredstvo kod redukcionih dijeta. Ima puno dobrih svojstava, pa ga vredi probati, ako već niste. Iako je ovde na kraju, đumbir je sredstvo br. 1 za detoksifikaciju posle slavskih trpeza.