Скочи на садржај

Narandžasti slatkiš i lek

pomorandza2Sočna,  slatka i bogata vitaminom C – pomorandža je sjajan izbor ako želite zdravu užinu. Nije čudo što je pomorandža jedno od najpopularnijeg voća na svetu, a možemo je naći u našim prodavnicama tokom cele godine. Pomorandža je citrusno voće sa delikatnom korom  čija boja se slaže sa sočnom pulpom po kojoj je i boja dobila ime – narandžasta. Kora može biti deblja ili tanja, a plod je veličine stegnute pesnice. Jedna pomorandža ima obično između 100 i 150 grama.

Pomorandže možete konzumirati u svežem stanju, u voćnim salatama, sladoledima ili kolačima i ceđene u sokovima. Bilo koju sortu pomorandži da odaberete, nećete pogrešiti. Najcenjenija je pomorandža bez semenki (Jaffa).  Pomorandža se uzgaja već hiljadama godina u Aziji, a potekla je iz južne Kine i Indonezije, odakle je došla do Indije. U Evropu je pomorandža stigla u 15. veku zahvaljujući portugalskim i italijanskim istraživačima. Već od kraja 15. veka Kolumbo prenosi pomorandžino drvo u novi svet, na Karipska ostrva. Odatle se pomorandža širi na Južnu i Severnu Ameriku. Do 20. veka pomorandža je bila skupa i nije se naširoko koristila, ali razvojom industije i transporta pomorandža je postala dostupna bukvalno svima. Današnji najveći proizvođači ovog voća su Brazil, Meksiko, Španija, Kina i Izrael. Raste, dakle, u tropskim i suptropskim predelima.

Pomorandža je nutritivno vredno citrusno voće. Sadrži 170 različitih fitonutrijenata i više od 60 flavonoida, od kojih mnogi imaju protivupalna svojstva. Od fitonutrijenata potrebno je pomenuti polifenole koji su u pomorandži oblino zastupljeni i imaju velike pozitivne efekte po zdravlje. Od minerala sadrži nešto kalcijuma, bakra, kalijuma, mangana, cinka i magnezijuma. Energetska vrednost pomorandže je 47 kcal / 100g. Trudnice bi svakako trebale da jedu pomorandže, jer one sadrže folnu kiselinu koja je neophodna za pravilan razvoj fetusa.

Poznato je da pomorandža jača imuni sistem i zbog toga je čest izbor u zimskom periodu kada vlada gripa, a drugog voća nema. Samo jedna pomorandža će zadovoljiti prosečne potrebe organizma za vitaminom C. Da li ste svesni koliko je vitamin C značajan za vaše zdravlje? Vitamin C je glavni antioksidant rastvorljiv u vodi koji uništava slobodne radikale i zaštićuje ćelije od njihovog dejstva. Slobodni radikali mogu izazvati značajne štete poput pojave tumora i raka.

pomorandza1Konzumiranjem pomorandže ili njenog soka dobijamo bolju zaštitu od slobodnih radikala nego kada unosimo čist vitamin C. To je posledica i drugih fitonutrijenata kojima je pomorandža bogata. Zato, preskočite tabletu vitamina C i pojedite pomorandžu ili je iscedite pa popijte. Pored toga, apsorpcija vitamina i ostalih fitonutrijenata je veća ako se unosi u vidu voća. Pomorandže ali i ostali citrusi pozitivno utiču na sniženje rizika od mnogih bolesti poput raka, kardiovaskularnih bolesti, aritmije, šloga, astme, artritisa, bolesti žuči, kamenja u bubrezima, katarakte i drugih.

Kada birate pomorandžu, obratite pažnju da je ona sa manje hrapavom korom sočnija. U principu, male pomorandže su uglavnom sa tanjom korom i slađe su. Možete ih čuvati u činiji na stolu ili u frižideru, po želji. Trajaće otprilike jednako u oba slučaja ( oko 2 nedelje) i za to vreme zadržaće svoje obilje vitamina. Ne držite ih u plastičnoj kesi jer će brzi poplesnjaviti. Ako volite da cedite pomorandže, činite to dok su one na sobnoj temperaturi, jer ćete tako dobiti više soka. Pre ceđenja je malo protljajte po stolu, prepolovite i cedite. Preporuka je da pre konzumiranja pomorandžu operete ispod mlaza vode.

Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”
Autor: Jasna Anđelković

2 мишљења на „Narandžasti slatkiš i lek“

Затворено за коментаре.