Скочи на садржај

Voće bogato vitaminom C

Svako voće bogato vitaminom C u doba gripe i prehlade (da ne kažem i drugih respiratornih infekcija) je poželjno redovno unositi kako bi zadržali jak imunitet. Nekome će možda zvučati preterano da u ovo vreme korone pričamo o raznom egzotičnom voću, ali hajde da se zadržimo isključivo na onome koje možemo naći u lokalnoj samoposluzi.

Foto: Pexels

Kivi

Jedna srednja voćka kivija sadrži oko 70 mg vitamina C, što je nekih 80% preporučene dnevne količine ovog vitamina. U doba resporatornih infekcija poželjno je pojesti 2-3 voćke dnevno a ako ih jedete redovno tokom mesec dana, prema istraživanjima, smanjićete trigliceride za 15%.

To nije sve, jer vitamin C takođe utiče i na lepljivost trombocita i smanjuje ga za 18% što definitivno pozitivno utiče na sprečavanje ugrušaka, dakle šloga. Takođe povećava se aktivnost leukocita za celih 20%. Kivi je definitivno, voće bogato vitaminom C.

Limun

Limun se pre tri veka davao mornarima tokom dugih plovidbi radi sprečavanja skorbuta. Sorbut je bolest nedostatka vitamina C. Može dovesti do anemije, iscrpljenosti, krvarenja, bolova u udovima, a posebno u nogama, oticanja na nekim delovima tela, a ponekad i ulceracije desni i gubitka zuba.

Jedan limun srednje veličine sadrži oko 80 mg vitamina C, što je preko 90% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina. Limun je najlakše konzumirati u obliku limunade, dok ga kao ostale citruse uglavnom teško možete jesti.

Jagode

Jedno manje pakovanje od 150 grama ovog voća sadrži 90 mg vitamina C, što je upravo i preporučen dnevni unos za ovaj vitamin. Naravno, da možete i više da pojedete, jer jagode su veoma osvežavajuće i sadrže i mangan, flavonoide, folate i druge korisne antioksidanate.

Istraživanja su pokazale da zbog visokog sadržaja antioksidanata jagode mogu pomoći u prevenciji raka, vaskularnih bolesti, demencije i dijabetesa. Baš kao i kivi, jagode smanjuju nivo „lošeg“ LDL holesterola.

Uzgred da kažem, kupine i maline imaju tri puta manju količinu vitamina C od jagoda.

Pomorandže i grejpfrut

Jedna pomorandža srednje veličine sadrži 70 mg vitamina C, što je 78% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.

Pomorandže su čest izbor kod prehlada i često se koriste u zimskim mesecima kada su i najsočnije. One sitnije se obično cede radi konzumiranja sokova, dok se krupnije pomorandže obično jedu sveže.

Ostali agrumi takođe vam mogu pomoći da ispunite potrebe za vitaminom C. Na primer, pola grejpfruta sadrži 44 mg vitamina C, dok jedna srednja mandarina 24 mg.