Скочи на садржај

Zeleni čaj i đumbir – i napitak i lek

Svedoci smo da je oko nove godine bila navala na naše domove zdravlja, sve zbog gripa. Dani šmrcanja, kašlja i kijanja polako jenjavaju, ali dok ostavljamo toplomere i ostatke od sirupa sa strane, možda nije loše da se podsetimo starog dobrog čaja koji je pravi melem za zimsku hladnoću. Naravno, čaj nije samo saveznik protiv zime, već čajeva ima raznih, a u njima se može i uživati. Vi svakako imate svoje favorite, ali s vremena na vreme možda nije loše da probate i nešto novo.

Zeleni čaj i đumbir su u narodu poštovani zbog njihove uloge u očuvanju zdravlja, za šta postoji i naučna potvrda. Oni se upotrebljavaju kao začini i kao lekovi kroz dugu tradiciju mnogih istočnjačkih naroda. Što se tiče đumbira, verovalo se da sprečava trovanje, a zeleni čaj je počeo da se koristi sasvim slučajno: naime, upao je u piće kineskom caru, kome se to veoma dopalo.

Za šta su dobri đumbir i zeleni čaj?

Danas đumbir najčešće koristimo da bi eliminisali mučninu, a naročito prilikom vožnje. Đumbir je odličan protiv vrtoglavice, koja svakako utiče na mučninu. Odličan je i protiv gorušice, gasova, podstiče cirkulaciju (dobar kod promrzlina), a smanjuje i apetit i umor u mišićima. Prirodni je analgetik.

Dokazi koji podržavaju zdravstvene prednosti đumbira su ubedljivi. Studija obavljena 2006. godine na Tajlandu otkrila je da uzimanje đumbira može da pomogne u ublažavanju postoperativne mučnine. Studija iz 2012. godine iz SAD-a je pokazala da topao čaj od đumbira (2 grama) posle obroka smanjuje apetit u narednih 6 sati.

Zeleni čaj poseduje velika antioksidativna svojstva (pun je polifenola), pa se smatra da pozitivno utiče i na najteže bolesti (rak, Alchajmerova bolest). Za kombinaciju đumbira i zelenog čaja se veruje da je efikasna u lečenju artritisa, iako za to nema naučne potvrde. Pored toga, popularno je verovanje da i jedan i drugi pospešuju mršavljenje.

Foto: Schargo tea FB stranica

Nije nedvosmisleno potvrđeno delovanje zelenog čaja na dijabetes, ali je ekstrakt zelenog čaja odobren od strane FDA (američka agencija za lekove) za lečenje kondiloma. Pored kofeina, zeleni čaj sadrži i L-teanin, aminokiselinu koja utiče na smanjenje stresa i podstiče moždane funkcije. Sada je možda jasnija i superiornost zelenog čaja nad kafom. Pored toga, zeleni čaj ima izvesna antibakterijska svojstva.

Aktivni sastojci zelenog čaja su listovi, dok se kao lekoviti deo đumbira koristi njegov koren. Svakako ovu kombinaciju možete uzimati i odvojeno, ili u obliku suplemenata, ali zašto da se ne vratimo tradiciji i probamo ova dva dara prirode u obliku čaja?

Što se tiče količine, preporuka je da se unosi 3-4 šolje zelenog čaja dnevno, a đumbira do 3 šolje čaja dnevno. Izbegavajte korišćenje ključale vode jer se tako uništavaju blagotvorna jedinjenja zelenog čaja, optimalno je koristiti vrelu vodu na 70-80 °C. Dakle, tri šolje čaja je sasvim dovoljno. Ukoliko uzmete više, moguć je laksativni efekat. Ako volite da zasladite čaj, to možete učiniti na primer stevijom, ali i ne morate. Osobe koje koriste terapiju za razređivanje krvi, kao i trudnice bilo bi poželjno da konsultuju svog lekara.

Ukoliko vas je ovaj tekst zaintrigirao da probate ovu kombinaciju, a nije vam pri ruci, evo malog iznenađenja. U saradnji sa Schargo tea d.o.o. nagrađujemo 10 (deset) čitalaca sa paketom zelenog čaja sa đumbirom i limunom. Potrebno je da (ako već niste) lajkujete našu FB stranu, podelite ovaj članak na FB i tamo date vaš komentar koji je vaš omiljeni čaj, a takođe lajkujte i FB stanu Schargo tea. Nagrađenima će paket stići na kućnu adresu, pa uživanje u čaju može da krene.

Želimo vam sreću i pre svega dobro zdravlje. U zdravlju se čitali.

4 мишљења на „Zeleni čaj i đumbir – i napitak i lek“

  1. Biljana Perisic

    Lepo, ukusno i jako korisno po nase zdravlje.
    Multivitamin ukus obozavam od Schargo tea.

Затворено за коментаре.