Скочи на садржај

Grejpfrut dijeta: Holivud dijeta gorkog ukusa

grejp1Grejpfrut dijeta se pojavila 30-tih godina prošlog veka u Americi i postala poznata kao Holivud dijeta i dijeta klinike Mejo. Ideja da jedna namirnica može da ima sposobnost da topi kilograme je neuverljiva, pa se u ovom planu ishrane grejpfrut ne upotrebljava samostalno, već u kombinaciji sa drugim namirnicama. Činjenica je, međutim, da je grejpfrut voće bogato vitaminom C i vlaknima.

Grepfrut dijeta je sasvim neobična jer se osoba ne lišava mesa i masne hrane, već se ograničava unos povrća i voća. Ova kombinacija visoko kalorijske proteinsko-masne hrane i grejpfruta po navodima osoba koje su je primanjivale sagoreva masti.Trajanje dijete je ograničeno na 12 dana sa 2 dana pauze, posle čega je moguće početi novi ciklus.

Utvrđeno je da grejpfrut ima izvesne uloge u mršavljenju, pa su u više navrata u Americi sprovođena istraživanja vezanih za ovo južno voće. Suština je da su osobe koje su uz svoj uobičajni obrok i navike u kretanju konzumirali pola grejpfruta pre svakoj jela, uspele da smršaju u proseku  1,3 – 1,8 kg za 12 nedelja. Osnovni recept grepfrut dijete je da se pojede pola grepfruta ili popije čaša nezaslađenog grepfruta pre svakog jela, uz izbegavanje hrane bogate ugljenim hidratima. Oni koji podržavaju ovu dijetu kažu da je grepfrut pun enzima koji sagorevaju masti.

Grejpfrut je citrusno voće koje ne sadrži puno šećera, ali zato je bogato antioksidansima. Konzumiranje grejpfruta za razliku od drugih citrusa može negativno uticati na neke lekove protiv hipertenzije, visokog holesterola i aritmije, što onemogućava osobama koje su pod terapijom da koriste ovu dijetu.

Primer jelovnika za Grejpfrut dijetu

Doručak

 • 1/2 grejpfruta ili manja čaša soka (1-1,2dl) od grejpfruta (nezaslađen)
 • 2 jaja pripremljena na bilo koji način
 • 2 tanko otsečene šnite slanine

Ručak

 • 1/2 grejpfruta ili manja čaša soka (1-1,2dl) od grejpfruta (nezaslađen)
 • Meso – bilo koja vrsta mesa, spremljeno na bilo koji način, koliko želite
 • Salata – začinjena po želji

Večera

 • 1/2 grejpfruta ili manja čaša soka (1-1,2dl) od grejpfruta (nezaslađen)
 • Meso ili riba – spremljeno na bilo koji način, koliko god želite
 • Povrće – bilo koje zeleno, crveno ili žuto povrće kuvano sa maslacom ili začinjeno po želji

Užina pred spavanje

 • 1 čaša soka od paradajza ili obranog mleka

Dozvoljeno povrće: crveni luk, paprike, rotkvice, krastavci, brokoli, spanać, zelena salata, kupus, šargarepa, grašak

Povrće za izbegavanje: crni luk, krompir, celer

Kako se drži grejpfrut dijeta?

 1. Jedite bilo koje namirnice dok se ne zasitite.
 2. Ne izbacujte i ne menjajte iz ništa od navedenih namirnica u ishrani, a posebno ne slaninicu za doručak ili salatu. Ponuđene namirnice su one koje navodno najbolje sagorevaju masti.
 3. Grejpfrut je važan kao podstrekač sagorevanja masti.
 4. Smanjite uportrebu kofeina, jer njegov uticaj utiče na lučenje insulina i smeta u procesu sagorevanja masti. Ako ne možete bez kafe, smanjite je na 1-2 šoljice dnevno.
 5. Ne jedite između predviđenih obroka. Ako se pridržavate ponuđenih namirnica, nećete biti gladni.
 6. Kao što vidite u dijeti su potpuno izbačeni šećeri i skrob, koji kada se unose u količini koja je veća od poželjne se pretvaraju u mast. Mast koja se unosi u okviru same dijete se ne pretvara u mast, već potpomaže njeno sagorevanje. Možete pržiti na ulju, na maslacu bilo koje povrće.
 7. Izbacite hleb, peciva, poslastice i belo povrće u koje spada i krompir. Možete jesti dosta mesa, salata i dozvoljenog povrća dok se ne zasititte.

Zaključak

Ova dijeta zvuči veoma dobro jer se osoba maltene odriče samo hleba, dakle proizvoda od žitarica i šećera uz obilje povrća i mesa. Tada je unos hrane koja sadrži ugljene hidrate smanjena na minimum, pa se troše belančevine i masti iz hrane i kao gorivo. Grejpfrut vam može dati onu prednost koju nebi imali ako se odlučite za neku drugu dijetu, ali istovremeno morate biti oprezni, jer je ovo voće specifično – utiče na mnoge lekove. Zbog toga se preporučuje konsultacija sa lekarom, a ako želite dijetu koja će vam još bolje delovati, tu ipak konsultujte i nutricionistu.

Autor: Jasna Anđelković
Objavljeno u časopisu “Dijeta”