Скочи на садржај

Ananas: slasni plod sa bezbroj čudesnih svojstava

ananassAnanas je tropska biljka iz porodice bromelija i jedini je predstavnik ove porodice koji se komercijalno gaji kao voće. Potiče iz Paragvaja i južnih delova Brazila. Kultivisan je u predkolumbovsko vreme i raširen po čitavoj  Južnoj Americi pa je konačno stigao i do Kariba, gde ga je pronašao Kolumbo, koji ga je odneo u Evropu. Španci su garaširili na Filipine, Havaje, Guam i u danšanji Zimbabve.

Plod ananasa je karakteristišan po svom tipično ljuskastom plodu, nepravilnog oblika i hrapave kore. Meso ananasa je izrazito žute boje, sočnog, slatkog i aromatičnog ukusa. Ime ove tropske voćke potiče od indijske reči “anana” što bi u prevodu značilo odlično voće. Ananas sadrži ugljene hidrate i njegova energetska vrednost iznosi oko 46 kcal u 100 g voća. Od minerala ima kalijuma, natrijuma, kalicijuma, magnezijuma, fosfora i mangana. Od biljnih pigmenata ima beta karotin. Od vitamina sadrži vitamin C, B1 i nešto biljnih vlakana, što podstiše probavu, naročito belančevinama.

Ananas sadrži  proteolitički enzim bromelin koji razgrađuje belančevine. Bromelin se nalazi u peteljkama i mesu voća, međutim toplotom se  njegovo dejstvo drastično umanjuje, pa je upravo zbog toga bitno da ananas jedete u svežem stanju.. Ovaj enzim može biti opasan za osobe koje pate od nedostatka belančevina ili poremećaja kao što je Elers-Danlosov sindrom. Svež ananas takođe ne bi trebalo da jedu osobe koje pate od hemofilije kao i oni sa oboljenjima bubrega ili jetre jer on može da smanji vreme potrebno za koagulaciju krvi.

Ananas ima neverovatna lekovita svostva. Blagotvorno deluje na upale i na smanjivanje oteklina i hematoma. Pomaže kod akutnih bolesti sinusa, upale grla, artritisa, gihta, ubrzava ioporavak posle povreda i hiruških intervencija. Još je dobar u kod lošeg varenja, upale pluća, bronhitisa, anoreksije, edema, alergije, gušavosti, arteroskleroze, raka, smanjuje krvni pritisak. Odličan je u borbi protiv celulita i stavranje bora. Koren i plod se primenjuju na koži kao sredstvo protiv upala i kao proteolitički agens.

Na Filipinima se tradicionalno koristi protiv crevnih parazita, pomaže u otklanjanju bolova, kao i da je u stanju da ubza porođaj u slučaju njegovog kašnjenja. Ananas nagriza zubnu gleđ, pa je uvek potrebno usta posle konzumiranja . S obzirom da je izuzetno bogat vitaminom C, ananas pozitivno deluje i na zaštitu organizma od slobodnih radikala. Sadži veću količinu šećera, pa bi dijabetičari trebali da ga izbegavaju. Ananas se jede svež ili konzerviran, a može se naći i u obliku soka ili kao sastojak mešanih sokova. Koristi se za deserte, salate i voćne koktele, a u nekim kulturama i kao prilog za jela, od mesa.

Kada kupujete svež ananas najbolje dopustite nosu da vas vodi pri odabiru. Fini, slatkasti miris znak je kvaliteta. Ne kupujte ananas koji ima loš miris, tamne mrlje ili meka područija na površini kore. Svež ananas se prilično skup jer je kao i većina tropskog voća osetljiv na uslove transporta. Ananas sazreva nakon branja, ali je za to potrebna određena temperatura. Kao i banane, osetljiv je na hladnoću, i ne treba ga držati u frižideru. Ako se drži na sobnoj temperaturi, doći će do sazrevanja. Sazrevanje je prilično problematično u komercijalnim uslovima, jer je različitim plodovima potrebno različito vreme, pa tako neki mogu biti nedozreli, dok drugi već prezreli. Zbog toga je ananas najdostupniji u konzerviranom obliku.

Autor: Jasna Anđelković
objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”