Скочи на садржај

Uloga đumbira u topljenju masnih naslaga

djumbirPostoji mnogo načina da smršate, ali samo neki od njih ne zahtevaju preterano strog režim ishrane i naporne vežbe. Nesumljivo je važno voditi aktivan život i konzumirati zdravu hranu u pravilno raspoređenim obrocima u toku dana koji nisu preobilni. Ako ste zakoračili u svet zdrave ishrane, sigurno ste čuli za biljke koje vam mogu pomoći da izgubite kilograme, a jedan od njih je đumbir.

Đumbir je jedan od najstarijih začina. Koristio se kroz vekove, a danas se koristi pored tradicionalne primene i kao sirovina za mnoge preprate za mršavljenje. Naravno, najbolje ga je upotrebljavati u prirodnoj formi, a ako planirate dijetu, razmislite o ovom neobičnom , zdravom korenu.

Đumbir snažno deluje na probavni sistem i u dobroj meri ubrzava metabolizam. Od davnina je čuven po svojim karakteristikama, a i savremena istraživanja idu u prilog tradiciji. Često ga možemo videti na našim pijacama, ali i u prodavnicama. Đumbir utiče na smirivanje stomaka i štiti probavni sistem smanjivanjem kiselosti u želucu povećavanjem pH vrednosti želudačne kiseline. Kao rezultat smanjuje se učestanost lučenja želudačnih sokova i pojačava dejstvo enzima koji pojačavaju varenje. Zbog toga đumbir ima direktan uticaj na stomak i jetru, čime se smanjuje mučnina i povraćanje.

Iako je već dovoljno poznata i priznata uloga ove biljke neobičnog oblika za probavu, mnogi nisu svesni da konzumiranjem đumbira mogu i smršati. Kako? Koren đumbira ne čini da direktno smršate, ali posredno deluje upravo u tom pravcu.

  • Đumbir pomaže u snižavanju nivoa holesterola, a osim toga razređuje i krv. Takođe stimuliše i pretvaranje holesterola u žučne kiseline, a potpomaže i lučenje žuči. Čim u krvi ima manje holesterola, lakše ćete smršati.
  • Đumbir ubrzava metabolizam. U korenu đumbira se nalaze jedinjenja koja stimulišu želudačne enzime, koji potpomažu varenje hrane, dakle potpomažu metaboličke procese. Što je vaš metabolizam brži, više ćete sagoreti kalorija.
  • Đumbir pomaže lučenje pljuvačke, koja olakšava guranje hrane i igra ulogu u varenju skroba.
  • Đumbir poboljšаvа pokretljivost želucа – Kаdа probаvni sistem funkcioniše najbolje što može, hrаnа se slobodno kreće kroz telo, što smаnjuje nаdutost i zаtvor. U stvаri, istrаživаnjа su pokаzаlа dа đumbir reguliše peristаltiku, naizmenično kretаnje mišićа u gаstro-intestinаlnom trаktu koji je potrebаn dа gurа hrаnu i odvodi je kroz probаvni sistem. Na taj način đumbir pomаže tonus i jаčа mišiće koji učestvuju u vаrenju.

Đumbir možete uvrstiti u vašu ishranu na mnogo načina. Možete ga dodati svežeg ili sušenog kao začin u vašim jelima, možete da piti kao čaj ili kao preparat. Međutim, iako je dobar za metabolizam i varenje, đumbir ne treba da vam bude jedini način da smršate. Izbegavajte da jedete isključivo đumbir, već ga kombinujte sa drugom hranom.

Najbolji efekat gubitka kilograma se postiže ako se ishrana u kojoj je zastupljen i đumbir kombinuje sa fizičkim aktivnostima. Opšta preporuka je da do sat vremena posle vežbanja pojedete obrok baziran na ugljenim hidratima (uz dodatak đumbira) kojim će nadomestiti utrošenu energiju u mišićima i jetri, ali ne i u masnim ćelijama. Đumbir u ovoj kombinaciji možete pojesti ili piti kao šejk. Bilo kako bilo, izbegavajte hranu neposredno pre vežbanja, čak iako ste u njoj konzumirali đumbir.

I pored svega što je rečeno o đumbiru, ne preporučuje se konzumiranje više od 4 grama ovog korena, jer u suprotnom rizikujete da suviše razredite krv, što može biti štetno.

Autor: Jasna Anđelković
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”

2 мишљења на „Uloga đumbira u topljenju masnih naslaga“

  1. Da li uzimanje pola kafene kasicice djumbira u prahu,rastvorenog u malo tople vode,koji se popije ujutru,takodje doprinosi brzem slabljenju?

  2. Dobar je za metabolizam i varenje. Ukoliko želite da smrašte, morate promene u načinu ishrane i fizičku aktivnost, bez toga ništa od mršavljenja.

Затворено за коментаре.