Скочи на садржај

Lupus i ishrana: šta jesti za smanjenje simptoma?

Lupus, odnosno sistemski eritemski lupus je autoimuna bolest koja napada više organa i tkiva, najčešće bubrege, kožu, zglobove, centralni nervni sistem i hematopoezno tkivo. Lupus je najčešće bolest žena u reproduktivnom uzrastu. Muškarci retko obolevaju od lupusa, čak i do 10 puta ređe od žena.

Postoje lekovi koji značajno ublažavaju simptome, a ishrana nebi trebalo da se posmatra kao alternativa propisanoj terapiji, već kao njena dopuna. Ako uz ishranu razmišljate i o suplementaciji, svakako je poželjno konsultovati vašeg izabranog lekara pre korišćenja bilo kakvih suplemenata, jer neki mogu da poništavaju delovanje leka.

Lupus i ishrana: šta jesti, šta ne.
Foto: Pexels/ Jane Doan

Zdrava uravnotežena ishrana i Lupus

Zdrava ishrana može napraviti veliku razliku u simptomima lupusa i opštem zdravlju. Sledite ove savete:

 • Jedite više povrća/ voća, pokušajte da pola tanjira bude povrće/ voće
 • Birajte žitarice od celog zrna, kao što su hleb i testenina od celog zrna, ovsena kaša i integralni pirinač
 • Konzumirajte kvalitetne proteine kao što su nemasno meso, živina, morski plodovi, pasulj, orasi i jaja
 • Koristite više zdravih masti poput maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i ribe (omega-3)
 • Prema ekspertima Centra za lupus “Džon Hopkins”, potrebno je da u ishrani izbegavate klice lucerke ili suplemente sa lucerkom.

Osnažite kosti i srce

Lupus povećava rizik od srčanih oboljenja i osteoporoze. Za zdravlje kostiju, jedite hranu sa puno kalcijuma, koji se nalazi u sledećim namirnicama:

 1. Lisnato povrće – poput spanaća i kelja
 2. Mlečne proizvode – poput mleka, kefira, jogurta i grčkog jogurta, sira
 3. Žitarice od celog zrna obogaćene kalcijumom

Za zdravlje srca, jedite hranu koja ima Omega-3 masne kiseline, kao što su:

 1. Masne ribe – poput lososa, skuše i sardina
 2. Orašasti plodovi i semenke – poput oraha i lanenog semena

Šta smanjiti? So, zasićene masti, alkohol i dodati šećer

Previše natrijuma (soli) može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, što može izazvati srčani i moždani udar. Mogli biste da imate visok krvni pritisak, a da to ne znate – zato je važno ograničiti natrijum da biste održali krvni pritisak u zdravom opsegu.

 • Kuvajte više obroka kod kuće, jer gotova hrana i obroci u restoranima često imaju puno soli. Začinite svoju hranu biljem i začinima umesto soli.
 • Konzumiranje previše zasićenih masti (masno meso i punomasni mlečni proizvodi) može povećati rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Umesto zasićenih masti koristite zdrave, nezasićene masnoće.
 • Ako pijete alkohol, zadržite se na najviše jednom piću dnevno. Alkohol može da utiče na lekove za lupus. Pitajte svog lekara da li treba da izbegavate alkohol u potpunosti.
 • Mnogo je dodatog šećera u rafinisanoj hrani i pićima i to je svakako potrebno smanjiti. Zdrava alternativa su voće i voda (može i gazirana) sa voćem.

Šta uvesti? Za početak, kurkumu i đumbir

Kurkuma se koristi u indijskoj kuhinji takođe je glavna komponenta tradicionalne azijske medicine. Lekari ga koriste za bolesti kože, zglobova i probave. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, ima antiinflamatorna svojstva. U jednom manjem istraživanju, oboleli od lupusa koji su uzimali suplemente kurkume imali su niži krvni pritisak i manje znakova oštećenja bubrega. Ovaj začin takođe može pomoći u zaštiti kostiju od oštećenja kortikosteroidima.

Đumbir, začin napravljen od istoimenog korena, sadrži antiinflamatorno jedinjenje zvano gingerol. Ovaj začin deluje protiv upale i smanjuje bol.

Zdrave masti: Maslinovo ulje i riba bogata Omega-3

Maslinovo ulje je glavni izvor masti u mediteranskoj ishrani. Tajna njegove zdravstvene ispravnosti su biljne hemikalije koje se nazivaju fenoli. Oni smanjuju upalu i pomažu u regulisanju imunološkog sistema. Pošto maslinovo ulje takođe može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka, ono je vredan dodatak svakoj zdravoj ishrani.

Omega-3 masti koje se nalaze u ribi, orasima i lanenim semenkama imaju antiinflamatorna svojstva koja bi ih mogla učiniti korisnim za lečenje autoimunih bolesti poput lupusa. U nekoliko istraživanja, pacijenti sa lupusom koji su uzimali suplemente omega-3 imali su smanjenje simptoma bolesti. Omega-3 iz suplemenata ili hrane verovatno neće dovoljno usporiti bolest same po sebi, ali mogu biti koristan dodatak lekovima za lupus.

Zeleni čaj smanjuje simptome lupusa

Čaj je vekovima bio deo tradicionalne kineske medicine. Na Zapadu se takođe probio zbog svog lekovitog potencijala. EGCG je hemikalija u zelenom čaju koja stoji iza mnogih njegovih zdravstvenih svojstava. To je antioksidant koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja. U jednom malom istraživanju osobe sa lupusom koji su uzimale ekstrakt zelenog čaja svaki dan tokom 3 meseca imali su manje simptoma bolesti i bolje zdravlje u celini.

Grožđe – kvercetin i resveratrol

Kvercetin daje grožđu, višnjama i kupinama njihove tamne boje. Takođe je snažan antioksidans i deluje antiinflamatorno. Najbolje je da ovaj nutrijent uzimate iz voća i povrća, a ne kao suplement. Suplementi kvercetina mogu izazvati glavobolje, stomačne probleme i, u velikim dozama, oštećenje bubrega.

Resveratrol je antioksidans u kožici grožđa. Početna istraživanja pokazuju da može imati zaštitnu ulogu kod bubrega i srčanih bolesti kod obolelih od lupusa. Resveratrol možete uneti i putem soka od grožđa, kao i suplemenatima. Takođe je i u crvenom vinu, ali alkohol se ne preporučuje sa lekovima za lupus.

Ojačajte imunitet sa Vitaminom D

Vitamin D je neophodan za jake kosti i zdrav imuni sistem, a obolelima od lupusa je zaista preko potreban. Leti se vitamin D stvara pri sunčanju, ali sunce može izazvati simptome lupusa kod nekih osoba. Takođe, lekovi za lupus na bazi kortikosteroida, menjaju način na koji vaše telo koristi vitamin D i to može dovesti do nedostataka ovog vitamina. U laboratoriji iz krvi možete da izmerite nivoe vitamina D da bi se utvrdilo da li vam je možda potrebna suplementacija.

Za vegetarijance i vegane je sasvim normalno da neće menjati svoj način ishrane, jer je u osnovi on prihvatljiv kod lupusa. Samo se pobrinite da jedete raznovrsnu zdravu biljnu hranu. Ako ne jedete nikakvu hranu životinjskog porekla, moraćete da uzimate suplement vitamina B12.

2 мишљења на „Lupus i ishrana: šta jesti za smanjenje simptoma?“

 1. Meni nije na klinickom centru u BG potvrdjeno da imam lupus
  Imam osip po licu na suncu godinama i sad vidim da mi se krive prsti mali na rukama
  I opada mi kosa godinAma u mom gradu o kupusu nista ne znaju
  Sta da radim

  1. Kažete da vam nije potvrđeno? Da biste znali kakvo je vaše zdravstveno stanje svakako morate ići kod lekara. Moj savet vam je da posetite neku privatnu ordinaciju, možda oni mmogu da pomognu da dobijete pravu dijagnozu. Što se tiče ishrane, tu naravno možete pokušati da nešto promenite kako bi vam bilo bolje i to ide uz propisanu terapiju. Ali u svakom slučaju, preporučujem vam i da vodite dnevnik ishrane.
   Srdačan pozdrav!

Затворено за коментаре.