Скочи на садржај

Zamena za kuhinjsku so

O kuhinjskoj soli odnosno natrijum hloridu (NaCl) je već bilo govora, kao i o posledicama dugotrajnog prekomernog unosa soli. Osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska najbolje znaju o čemu je reč. Ako ne možete da odolite slanoj hrani, pronađite alternativu. A ona je već na policama supermarketa u vidu – kalijumove soli.

Kalijum je element neophodan ljudskom organizmu, koji reguliše izbacivanje toksičnih materija u organizmu, sprečavajući njihovo loše dejstvo. Kalijum gubimo u vidu znoja, prilikom većih napora, ali takođe i preko urina, tako da je važno da ga stalno nadoknađujemo.

Kalijumovu so možete koristiti u vašoj ishrani ukoliko je koncentracija kalijuma u krvi usled neke bolesti (ili gubitka elektrolita) niža od normalne. Kod određenih bolesti javlja se i veća koncentracija kalijuma od poželjne, pa se uz restrikciju namirnica bogatih kalijumom (npr. banane, paradajz, …) zabranjuje i ova zamena za kuhinjsku so. Obavezno pitajte vašeg lekara za savet, ako nikada niste koristili kalijumovu so.

Ukus kalijum hlorida je u odnosu na natrijum hlorid je da je K Cl slabije slan i pomalo gorak, pa se u prodaji često meša u odvovarajućem odnosu sa Na Cl čime se ukus poboljšava. Kod nekih osoba K Cl ima karakterističan metalni ukus. I ova mešana (kombinovana) so je, naravno, jodirana. Na pakovanjima se često ističe da je to zdrava so, ali ni ovde ne treba da preterujemo, jer ostaje ista preporuka za količinu soli koju je dozvoljeno uneti (do 5 g dnevno).

Ukoliko ne možete bez soli, začinite mešanom kalijumovom soli. Možda nije ukusom kao kuhinjska so, ali svome organizmu ćete napraviti uslugu. Zdravlje je uvek na prvom mestu.