Скочи на садржај

Da li ishrana može da pomogne kod ekcema?

Veza između dobrog zdravlja i onoga što jedete je opšte poznata, pa to važi i za slučaj ekcema. Ako imamo neki zdravstveni problem uvek treba razmisliti i na promenu dosadašnjeg načina ishrane. Ako imate stanje kože kao što je ekcem (najčešći tip za koji ćete čuti da se naziva atopijski dermatitis), znajte da promena ishrane može pomoći u smanjenju simptoma. Naravno, ishrana nije zamena za terapiju, već ide uz nju.

Traženje tih specifičnih namirnica koje mogu izazvati simptome ekcema nije jednostavno, jer svi imaju različitu osetljivost. Ono što jednu osobu muči i izaziva pojavu ekcema možda neće imati sličan efekat na nekog drugog.

ishrana kod ekcema
Foto: Pexels/Ron Lach

Ekcemi se javljaju i kod dece i odraslih i postoji nekoliko faktora koji utiču na njih: stres, pad imunog sistema, promena u hormonima (najčešće kod žena u reproduktivnom dobu u vreme ciklusa), preterana količina mikroba (bakterija) na delu kože, zagađenje životne sredine i osetljivost na hranu.

Da li će određeni plan ishrane pomoći kod ekcema?

Zavisi. Nijedna dijeta ili hrana neće izlečiti ekcem, ali možete izmeniti svoj jelovnik kako biste sprečili simptome – slično kao što biste promenili ishranu da biste rešili neko drugo hronično zdravstveno stanje. Takođe, pijenje dovoljno vode (osam čaša dnevno) je ključno za prevenciju izbijanja ekcema i pomaže u hidrataciji kože za lečenje.

Sve što ima antiinflamatorna svojstva je dobro za većinu inflamatornih stanja kože. To snači da na ekcem, psorijazu pozitivno utiču, na primer, začini poput kurkume i đumbira. Zašto? Pa prosto – imaju dosta antiinflamatornih karakteristika.

Nema dokaza koji ukazuju na to da su alergeni u hrani povezani sa ekcemom, tako da generalno ne preporučujem eliminacione dijete, posebno kod dece.

Protivupalna (anti-inflamatorna) dijeta

Anti-inflamatorne (protivupalne) dijete imaju mnoge prednosti, uključujući ublažavanje bolova i ublažavanje simptoma hroničnih stanja poput fibromialgije. Ove dijete su takođe od posebne pomoći za rešavanje simptoma ekcema, koji mogu biti uzrokovani stresom, preteranom reakcijom imunog sistema na alergene ili iritantima u vašem okruženju.

Protivupalne dijete ograničavaju unos mlečnih proizvoda, integralnih žitarica, crvenog mesa, brašna i šećera, ali stavljaju naglasak na povrće i ribu. U stvari, prelazak na veganski ili mediteranski način ishrane može dosta da pomogne.

Mediteranska dijeta protiv ekcema

Mnogi istraživači i nutricionisti već dugo hvale zdravstvene prednosti mediteranske dijete, koja naglašava puno povrća, integralnih žitarica, mahunarki, ribe sa omega-3 masnim kiselinama (poput lososa ili tunjevine) i maslinovog ulja.

Sve ovo ima dosta logike – biljnog je porekla i uključuje dovoljno ribe. Takođe u okviru mediteranske dijete proteine možete dobiti i iz jezgrastog voća (lešnik, badem, orah).

Ajurvedska dijeta protiv ekcema

Ajurvedska dijeta je slična mediteranskoj ishrani po tome što se fokusira na neprerađenu hranu i uključuje voće, povrće, mahunarke i integralne žitarice. Ova dijeta, međutim, naglašava začine poput korijandera, kima, đumbira, kurkume i cimeta. Sve navedeno takođe deluje protivupalno, pa ko voli neka proba.

Dijeta za dishidrotični ekcem

Nažalost, ne postoji specifična dijeta koja može pomoći simptomima dishidrotičnog ekcema, koji se ponekad naziva dishidroza. Ova vrsta ekcema se često nalazi na rukama i nastaje kada koža postane suva i dehidrirana zbog izlaganja hemikalijama ili stvarima kao što je sredstvo za dezinfekciju ruku. Ova vrsta ekcema takođe može biti uzrokovana osetljivošću na supstance poput nikla, kobalta ili hroma.

Ovde bi generalno trebalo bi da se klonite kisele hrane – na primer, citrusa – koja može izazvati dodatnu iritaciju kože, a pretežno biljna ishrana, prema početnim istraživanjima, najviše obećava.

Dijeta bez glutena

Za mnoge, prelazak na ishranu sa niskim sadržajem glutena može biti od pomoći kod ekcema. Gluten može izazvati mnoge različite probleme. Pored očiglednih prednosti koje se ispoljavaju u normalizaciji rada probavnog sistema, dijeta bez glutena pozitivno utiče i na zdavlje kože.

Zdrava ishrana može da pomogne

Ako se krenuli da se hranite zdravo, pokušavate da se držite proizvoda bez konzervanasa i drugih aditiva. Kupujte sveže namirnice, povrće, voće, ribu i pripremajte ih na zdrav način. Svaki napor koji učinite vratiće vam se na dobro.

Praktikovanje zdravog stila života takođe je novi faktor koji pomaže u uklanjanju simptoma ekcema. Više šetajte, budite više na otvorenom kada je povoljno vreme, U bezbroj slučajeva se dokazalo da zdrava ishrana i zdrav stil života direktno utiču na bolji i zdaviji kvalitet života. Ništa vas ne košta da probate to da primenite i za slučaj ekcema.

Mi kao ljudi nismo stvoreni da sedimo i jedemo industrijsku hranu, ali smo svojom lenjošću i navikom doveli sebe do problema. Napravite promenu. Ona može da bude samo nabolje. Živeli!