Скочи на садржај

#3 lista za kupovinu hrane iz ugla nutricioniste: Masti

Dobro ste pročitali. Masti su takođe bitne, pored proteina i ugljenih hidrata kada je u pitanju lista za kupovinu. Kada pacijentima kažem da treba unositi i masti, čudno me pogledaju.

I dalje je, izgleda, ostao u narodu ukorenjen strah od masnoća. U stvari, trebali bi da se plašimo prostih ugljenih hidrata koji ako se ne potroše generišu masno tkivo. Nisu sve masnoće iste, postoje one loše i one dobre. Da odmah počnem sa šoping listom za masti.

avokado, lista za kupovinu
Foto: Pexels

Kupujte dobre masnoće:

Maslinovo ulje: najzdraviji izvor masti u kojima dominiraju nezasićene masne kiseline. Ako birate ulje za vaše salate, izbor broj 1 je devičansko maslinovo ulje bogato sa omega 3 dobijeno ceđenjem masnina na presama, bez zagrevanja. Ono drugo, maslinovo ulje od komine je nešto jeftinije i obično se se može koristiti za pečenje.

Bundevino i laneno ulje: takođe dobar izvor masti koje se može kombinovati u mnogim jelima i salatama. I bundevino i laneno ulje obiluje sa omega 3 masnim kiselinama, a u prodavnicama se obično nalazi u pakovanju od četvrt litra.

Kokosovo ulje: interesantno i zdravo, primenjivo u mnogim receptima, uz lep miris kokosa. Čvrste konzistencije na sobnoj temperaturi.

Riblje ulje: kupuje se i koristi u zimskim mesecima, a nalazi se u apoteci u obliku malih kapsula. Dobar izvor zdravih masnoća, naročito za decu. U zadnje vreme koristi se i za jačanje imuniteta protiv COVID-19.

Jezgrasto voće – orasi, bademi, indijski orasi. Idealni za užinu između glavnih obroka ili za obogaćivanje osnovnih obroka. Moj omiljeni kineski recept: teletina sa bademima i indijskim orasima sa povrćem u soja sosu.

Bademov puter: dobija se od badema, koji su krcati zdravim masnoćama. Možete ga kupiti kao takvog ili napraviti kod kuće. Odličan izbor za sendviče.

Kikiriki puter: kao i bademov, puter od kikirikija ima specifičan orašasti ukus, a veoma ga lako možete napraviti kod kuće, treba vam samo električni secko, neslani pečeni kikiriki i pet minuta vremena. Naravno, dostupne su i industrijske varijante. Super je za neki šejk ili ovsenu kašu.

Avokado: najzad neko ukusno masno voće koje možete lako pronaći u beogradskim prodavnicama. Avokado je dobar za salate, namaze i suši. Usudite se da eksperimentišete.

lista za kupovinu namirnica koje sadrže masti
Foto: Pexels

Lista za izbegavanje:

Obično suncokretovo ulje: sadrži mnogo više omega 6 masnoća, jeftino je i nije za ozbiljniju zdravu primenu. Za izbegavanje.

Margarin: ubedljivo najgori proizvod koji sadrži masnoće. Totalno za izbegavanje. Ovo je razlog što je pekara izašla na loš glas, previše proizvoda koji u sebi sadrže margarin, dakle biljne masnoće i belo brašno.

Maslac: nešto bolja varijanta od margarina, ali nije za čestu upotrebu. Obično se koristi za poslastice, u jelima i sendvičima.

Pržena i pohovana hrana: verujem da sam u poslednjih 730 članaka na sajtu NaDijeti.com objasnila da prženo i pohovano ne valja. Ako još niste videli, prženjem, naročito u dubokom ulju nastaju trans masti, koje su loše za krvne sudove.

Analogni sirevi, dakle zamene za sir, proizvedene od raznih ulja. Cena im je nešto niža od običnih tvrdih sireva. Ako postite, možda se sretnete sa nekim od njih, ali ovo nije zdrav izbor.

Topljeni sirevi: druga strana medalje kada je reč o mlečnim proizvodima. Najgore od mleka. Ikad. Pored zasićenih masti, topljeni sirevi sadrže i gomilu aditiva. Dobijaju se topljenjem starih sireva kojima je istekao rok upotrebe. Izbegavajte u širokom luku.

Na posletku

Ovo je kratka lista za namirnice u kojima dominiraju masti. Kada kupujete neke proizvode, uvek čitajte deklaracije i sastav. Ograničite se na zdrave masti ili se potrudite da najveći deo masne hrane bude iz njih.

Nije greh ponekad pojesti nešto nezdravo, ako je to više izuzetak od pravila nego redovna pojava. Sada možete lakše da se uputite u najbližu prodavnicu i kupite nešto zdravo.

Imajte zapisano sve što želite da kupite na komadu papira, pre nego da napamet kupujete, jer impulsivno ćete kupiti i ono što vam ne treba.