Скочи на садржај

Pravo je vreme za detoks organizma

Pandemija covid-19 nas je u Srbiji “uhvatila” s promene zime u proleće, kada inače (svesno ili nesvesno) radimo detoks organizma. Posle “zimske” ishrane koja obiluje masnoćama, konzerviranim namirnicama nekoliko kilograma viška koje su na vidljivim mestima, potrebno je malo dovesti se u red i osnažiti organizam.

Foto: Pexels

Kada pričamo o prolećnom detoksu, imajući u vidu trenitnu situaciju sa korona virusom, akcenat treba staviti na jetru i pluća. Ova dva organa su dva osnovna čistača tela i prvo njih treba da osnažimo i očistimo. Na scenu stupa zdrava prolećna hrana.

Jetra, između ostalog, ima zadatak da čisti krv, a pluća izbacuju toksine i nusproizvod ćelijskog disanja, ugljen-dioksid. Zdravlje jetre i zdravlje pluća idu ruku pod ruku u održavanju zdravog organizma. Tada sve ćelije svih tkiva i organa mogu da dobiju zdravu krv bogatu kiseonikoma. Ovo može da bude od velikog značaja u ovom turbulentnom vremenu.

Namirnice bogate vitaminom C

O voću je svakako bilo reči i ranije, a poznato je da je vitamin C jedan od najjačih antioksidanasa koji pozitivno utiče na rad celog organizna, pa tako i jetre i pluća. Ovaj vitamin deluje tako što podstiče proizvodnju enzima koji su važni u detoksikaciji jetre.

Zato navalite na kivi, pomorandže, limun, grejpfrut, jagode, ananas. Od povrća pažnju usmerite na paprike, kelj i brokoli.

Jabuke

Jabuka na prvi pogled nije bogata vitaminima, jer ih u manjoj meri sadrži i to B1, B2, B3, B5, B6, B9 i C. Od minerala ima kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, fosfor i cink. Međutim, jabuke sadrže puno raznih fitohemikalija, u prvom redu fenola. Ovo voće sadrži pektin i flavonoide, koji čiste jetru.

Jabuka ima na hiljade sorti, pa izaberite svoju omiljenu i uživajte u voćnoj užini. Jabuka je stvarno dobar izbor za zdravija pluća i jetru.

Namirnice bogate beta karotenom

Beta karoten je izolovan iz šargarepe još u 19. veku, obično se nalazi u biljkama kao provitamin A, odnosno β-karoten.

Pored šargarepe, u ishranu ubacite i svežu cveklu, paradajz, papriku. Od namirnica životinjskog porekla ubacite ribu, džigericu, mleko i jogurt.

Sve navedeno pozitivno utiče na našu jetru i pluća.

Foto: Pexels

Idealno za detoks organizma: zeleniš!

Zeleno lisnato povrće možete jesti i kao sveže (salata, mladi luk srebrenjak, kupus) ali i kao termički orbađeno jelo (spanać, kupus, kelj). Zeleniš je uvek služio za detoks organizma, a u ovo vreme ima i dodatnu komponentu. Svi moji pacijenti znaju važnost ishrane u kojem bitno mesto ima i zeleno lisnato povrće, pa ga rado propisujem i u dijetama.

Ako već niste, navalite na zelenu salatu, iceberg salatu, mladi luk, mladi kupus, spanać, kelj.

Zeleno lisnato povrće sadrži hlorofil i utiče na izbacivanje toksina koje smo unosili tokom zimskih meseci. Takođe sadrži i vlakna. Svo navedeno povrće ima malo kalorija.

Jezgrasto voće i semenke

Jezgrasto voće kao što su bademi, lešnici, orasi, kao i semenčice poput lanenog semena i čija semenki, sadrže zdrave masnoće koje utiču na smanjenje odnosno normalizaciju nivoa triglicerida u krvi, čineći jetru zdravijom. Zdrava jetra i zdrava krv, znači i zdrava pluća.

Što se tiče čija semena, nemojte ga uzimati svakodnevno, jer sadrži i velike količine gvožđa.

S obzirom da su i jezgrasto voće i semenčice bogate mastima i kalorijama, ipak nađite neku meru u tome. Najbolje je da ih uzimate u okviru užina ili zdravih obroka.

Foto: Pexels

Đumbir: pojam za detoks organizma

O đumbiru je takođe bilo dosta reči u poslednje vreme, ali sa razlogom. Ovaj dar sa istoka je osnova mnogih detoks šejkova, smutija, ali i kao integralni deo nekih jela.

Đumbir blagotvorno utiče na ceo sistem za varenje smanjivanjem kiselosti u želucu povećavanjem pH vrednosti želudačne kiseline. Kao rezultat smanjuje se učestanost lučenja želudačnih sokova i pojačava dejstvo enzima koji pojačavaju varenje. Zbog toga đumbir ima direktan uticaj i na jetru, čime se ona detoksifikuje i stimuliše se bolja cirkulacija krvi. Zdravija krv – zdravija i pluća.

Đumbir možete pojesti ili piti u obliku smutija ili šejka. Dovoljno je uzimati do 4 grama ovog korena, da suviše ne razredite krv.