Скочи на садржај

Masna jetra: bolest nepravilne ishrane

Masna jetra je bolest koja nastaje iz dva osnovna uzroka: preterivanja u alkoholu ili nepravilnom ishranom (nealkoholna bolest masne jetre). Osobe kod kojih je dijagnostifikovana alkoholna masna jetra, jasno je da treba da u svojoj ishrani da eliminišu alkohol kao osnovni uzročnik bolesti. Šta, međutim da čine osobe koje imaju nealkoholnu bolest masne jetre?

Istock/Jan-Otto

Nealkoholna bolest masne jetre nije u potpunosti rasvetljena u pogledu mehanizma nastanka, ali se smatra da genetika igra izvesnu ulogu. Češće se javlja kod osoba srednjih godina i gojaznih osoba (koje često imaju visok nivo holesterola i dijabetes). Drugi faktori rizika su upotreba nekih lekova, virusni hepatitis i druge bolesti jetre, kao i neuhranjenost ili naglo mršavljenje. Neke studije pokazuju da previše bakterija u tankom crevu i druge promene u crevima mogu biti povezane sa masnom jetrom.

Bolest masne jetre: simptomi i nastanak

Početni stadijum bolesti masne jetre često nema nikakvih simptoma, ali kako vreme ide mogu se javite neke tegobe. Ako ne pijete alkohol, a osećate umor, smanjen apetit, gubitak težine, mučninu, slabost, lošu koncentraciju možda imate masnu jetru. Drugi simptomi mogu biti i uvećanje jetre, bol u sredini ili desnom gornjem delu stomaka. Na vratu i rukama se mogu javiti tamne, obojene mrlje. Naravno, dijagnozu može da vam potvrdi samo vaš lekar, kao i način lečenja. Masna jetra, odnosno njena dijagnoza se ustanovljava analizom krvi, ultrazvukom, skenerom ili biopsijom.

Hrana značajno može da uzrokuje nastanak bolesti masne jetre. Ukoliko su u ishrani zastupljene namirnice koje sadrže zasićene masnoće, holesterol i proste šećere, a usled smanjene aktivnosti ne možemo da ih potrošimo, sve to se pretvara u masti koje utiču i na funkciju jetre. Industrijska hrana je sinonim za pomenute proizvode, pa su oni prvi na listi za izbegavanje. Potrebno je promeniti nezdrave navike u ishrani i uvesti redovnu fizičku aktivnost kako bi se jetra “očistila” ili bar umanjile tegobe.

Ishana protiv bolesti masne jetre

Pravilna uravnotežena ishrana je pravi put u borbi protiv masne jetre. Tu se obavezno treba uobročiti, imati svaki dan raznovrsne nutritivno vredne obroke u isto vreme i u optimalnoj količini. Broj obroka treba prilagoditi aktivnostima, a to znači 3 glavna i 1-2 užine. Ukupno 4-5 obroka dnevno. Unos masti, naročito zasićenih, kao i ugljene hidrate (sve slatko, zatim hleb, peciva, griz, pirinač, krompir, kukuruz) treba redukovati, jer sve što je višak transformiše se u mast.

Preferirajte zdrave načine pripreme namirnica: kuvajte, dinstajte, pecite bez ulja i masti, a pohovanje i prženje, naročito ono u dubokoj masnoći – zaboravite. Takođe pored alkohola zaboravite i energetska pića koja pored šećera sadrže i druge stimulanse.

Ako ste gojazni, ishranom i povećanim fizičkim aktivnostima smršajte ali postepeno, nekih 1-2 kg nedeljno, odnosno 6- 8 kg mesečno. Jedite uravnoteženu i zdravu hranu i redovno vežbajte pre svega one vežbe koje vam neće napraviti druge zdravstvene probleme. Na primer plivajte, džogirajte, vozite (kućni) bicikl, plešite, hodajte uz stepenice, itd.

Dobre namirnice protiv masne jetre…

 • Sirovo povrće i voće. Ograničite se na dva komada voća dnevno ukoliko pokušavate da smršate jer voće sadrži šećer. Povrće ne sadrži šećer, pa se ne morate ograničavati.
 • Kuvano povrće, čak i skrobno povrće (krompir u veoma maloj meri) će vam dati zamenu za hleb, peciva i slatkiše (koje treba izbegavati).
 • Proteinska hrana: morski plodovi i riba (konzervisani ili sveže/ smrznuto pripremljeni zdravim načinima pripreme); nemasno meso- živinsko; jaja (naročito belance), leguminoze (pasulj, sočivo, leblebija), kikiriki (nikako pržen i slan, već pečen); sirovi orašasti plodovi.
 • Povećajte upotrebu namirnica koje pomažu većoj sintezi glutationa, jedinjenja uključenog kao koenzim u reakcijama redukcije oksidacije u ćelijama. To je tripeptid izveden iz glutaminske kiseline, cisteina i glicina. Izvori: jaja, kupus, brokoli, beli luk.
 • dobre masnoće: hladno ceđeno maslinovo ulje (u salatama) ili ulje komine masline (u termički obrađenim jelima)
 • mlečni proizvodi: naročito kefir i kiselo mleko, jogurt, ali ne preko 2,8% m.m.
 • od uljenih hidrata ovsene pahuljice, integralne žitarice (nikako belo brašno), hleb od proklijalih žitarica (sadrži dosta vlakana, koje pomažu sniženju masnoća u krvi, holesterola).

… i neke dobre kombinacije za obroke

 • konzerva lososa, sardine, tune ili skuše (oceđeno od salamure) sa sokom pola limuna ili jedne kašike jogurta i sitno seckanih začinskih biljaka (ruzmarin, bosiljak)
 • proteinski smuti koji napravite od kokosovog ili bademovog mleka i nekoliko kašika svežih ili smrznutih borovnica, kupina, malina.
 • sirovi orašasti plodovi u kombinaciji po želji (sirovi bademi, lešnici, orasi, semenke suncokreta, bundeve… najviše jedna mala šaka) plus neka sveža voćka, recimo kruška ili jabuka. Pratite sezonu.
 • sirovo povrće (šargarepa, krastavac, tikvice ili celerove stabljike, zatim cvetići brokolija sa tahinijem, humusom ili sveže pasiranim avokadom).
 • kratko bareno povrće (brokoli, karfiol) sa blendiranim avokadom.
 • sirovo voće (1-2 komada dnevno plus 10 badema ili oraha sa običnim jogurtom).
 • sveže ceđeni sok ili smuti od povrća – puna čaša. Dobar izvor visoko koncentrovanih vitamina i minerala, kao i antioksidanasa. Cvekla, šargarepa, krastavac, brokoli… izbor je veliki.
 • poslastica, ali ne često i ne puno: tamna (crna) čokolada sa stevijom i 70 % kakao delova.

Masna jetra: hrana za izbegavanje

 • Svi slatkiši i sve gde je beli šećer, fruktoza, dekstroza, glukozni sirup, itd.
 • Sve gde je margarin, razni kremovi, umaci, sve od hidrogenizovanih masnoća.
 • Punomasni mlečni proizvodi (stari sirevi, kajmak, punomasna pavlaka, topljeni sir, analogni sirevi)
 • Sve gde je belo brašno. Baš sve. Nema ni parče krofne ni perece ni beli hleb.
 • Dijetalni napici, voćni jogurti, džemovi, sladoled, kola, itd.
 • Pomfrit i sve prženo, čips, flips i sve druge grickalice.
 • Pizza pa makar bila i od integralnog brašna.
 • Gotova jela iz konzerve, bukvalno sve što je slano i masno.

Učinite nešto za svoju jetru dok nije kasno, ne dozvolite da masna jetra dalje vodi do težih oblika oštećenja poput ciroze.