Magnezijum u ishrani

bolest4Magnezijum je nophodan za pravilno fukcionisanje organizma. On je borac protiv mikoba i slobodnih radikala, učestvuje u sintezi antitela. Nedostatak magnezijuma rezultuje grčevima u mišićima, koji se povezuju sa kardiovaskularnim problemima, dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, nervozom, osteoporozom itd.

Akutni nedostatak magnezijuma je retka pojav, ali se dešava usled smanjene apsorpcije ovog minerala upotrebom diuretika (kafa) i alkohola, kao i nedovoljnim unošenjem belančevina u ishrani. Osobe koje imaju nedostatak magnezijuma pokazuju i druge simptome: nedostatak koncentracije, napetost, nervoza i nesanica. Kod pojedinih osoba pojavljuju se i grčevi u želucu i lenjost creva.

Preporučena doza magnezijuma za odrasle osobe je 250- 300 mg na dan. Gornja granica konzumiranja magnezijuma je 350 do 400mg. Preterana upotreba magnezijuma može dovesti do laksativnog efekta (dijareje).

Magnezijum se u namirnicama nalazi u leguminozama (grašak, pasulj…), spanaću, bademu, kikirikiju, pirinču i integralnim žitaricama. U zelenom bilju Magnezijum se nalazi u obliku hlorofila. Često je prisutan u mineralnim vodama u različitim količinama. Kao dodatak ishrani se obično uzima u obliku šumećih tableta jednom dnevno.

5 thoughts on “Magnezijum u ishrani

 1. milos

  kakav je vas stav prema magnezijumu iz sumecih tableta ?
  da li je zdravo ?

  1. Jasna

   Miloše, magnezijum iz šumećih tableta je dopuna u ishrani u kojoj ne unosite dovoljno ovog minerala iz prirodnih izvora. Šumeće tablete magnezijuma (baš kao i sve druge šumeće tablete) su zdrave koliko i veštački zaslađivači koji se u njima nalaze. Ako pijete suplemente magnezijuma, možda je bolja opcija Mg u tabletama. Ako želite da povećate unos Mg, najbolje i najzdravije je da unosite više namirnica bogatih ovim mineralom. Pozdrav.

 2. Pingback: Keleraba: povrće sa severa |

 3. Pingback: Krastavac za tanak struk |

 4. Pingback: Salata koja osvaja svet |

Comments are closed.