Скочи на садржај

Cink u ishrani: samo malo čini jako mnogo!

Cink (Zn) je element u tragovima koji utiče na aktivnost oko stotinu enzima u organizmu. Ovaj element je drugi iza gvožđa u svojoj koncentraciji u telu. Cink ima bitnu ulogu u ojačanju imunološkog sistema, neophodan je za sintezu DNK, za zarastanje rana, a podržava zdrav rast i razvoj tela.

Iako je stvarna količina cinka koju bi svaka osoba trebala da unosi veoma mala, efekti ovog čudesnog elementa su ogromni.

Cink se nalazi u ćelijama širom tela. Igra ulogu u ćelijskoj podeli, rastu ćelija, zarastanju rana i raspadu ugljenih hidrata. Cink je takođe potreban za rad čula mirisa i ukusa. Takođe poboljšava delovanje insulina.

Gde se cink nalazi?

Cink se može naći u raznim namirnicama koje bilo ko od nas unosi svakodnevno. Najviše cinka sadrže ostrige, ali nije zamenarljiv izvor ovog elementa ni crveno meso (junetina, svinjetina, jagnjetina), pa i živinsko meso. U ribi ga nema mnogo. Cink se može naći i u drugim plodovima mora (lignje, dagnje, račići, surimi…), integralnim žitaricama, pasulju, mahunarkama, orasima, mlečnim proizvodima. Naravno, postoje i suplementi cinka.

Nije samo stvar naći namirnice koje ga imaju i uvrstiti ih u jelovnik, već je tu od značaja i apsorpcija ovog elementa. Cink iz hrane životinjskog porekla se lakše apsorbuje od cinka iz biljaka jer u biljkama postoji fitinska kiselina koja smanjuje apsorpciju cinka.

Nedostatak cinka

Uopšteno gledano, kada neko pati od nedostatka cinka, to je zato što je unos neadekvatan. Cink se tada ili slabo apsorbuje ili su povećane potrebe organizma za ovim elementom. Koji su to simptomi koji ukazuju na nedostatak cinka? Usporen rast, dijareja, gubitak kose, usporeno ili odloženo seksualno sazrevanje i impotencija, smanjen apetit, bele tačke na noktima, lezije na koži i očima.

Naravno, ovi simptomi ne moraju biti isključivo usled nedostatka cinka, jer postoje i mnogi drugi uzroci za sve navedeno. Stoga je veoma bitno da ukoliko imate neki od navedenih simtoma, posetite vašeg izabranog lekara.

Zn, Zn, Zn!

Kada bi se sav cink iz tela stavio na vagu, izmerili bi svega 2-3 grama ovog elementa. Uglavnom se nalazi u mišićima i kostima i retko su potrebni dodatni suplementi cinka ukoliko se hranite na zdrav način uz povrće, voće i naravno proteine životinjskog i biljnog porekla.

Neko bi rekao da je cink pravi muški element jer ga muškarci moraju unositi više nego žene, ali nije baš tako. Ovaj element je u sastavu sperme i što je čovek seksualno aktivniji, mora unositi hranu sa više cinka.

Cink igra ogromnu ulogu u ishrani dojilja i trudnica. Za sve devojke i žene koje ne mogu da se ugoje – možda imate nedostatak cinka.

Koliko cinka je dovoljno?

  • Odojčad, do 6 meseci: 2,0 mg/ dan
  • Bebe, 7 do 12 meseci: 3,0 mg / dan
  • Deca, 1 do 3 godine: 3 mg / dan
  • Deca, 4 do 8 godina: 5 mg / dan
  • Deca, 9 do 13 godina: 8 mg / dan
  • Muškarci, 14 i više godina: 11 mg / dan
  • Žene, starosti od 14 do 18: 9 mg / dan
  • Žene, 19 godina i više: 8 mg / dan
  • Trudnice, starosti 19 i više: 11 mg / dan
  • Žene u laktaciji, 19 godina i više: 12 mg / dan

Rizik kod žena da imaju nedostatak cinka je znatno veći od muškarca, pogotovo ako su loše uhranjene usled poremećaja u ishrani ili ako su dojilje.

Ako se odlučite za suplementaciju cinka, ne uzimajte veće vrednosti za dnevni unos od preporučenih. Cink možete naći u sastavu multivitamina odnosno oligominerala. U prelaznim mesecima (jesen-zima-proleće) kada je puno obolelih od prehlade i gripa, suplementacija cinkom i vitaminom C može da pomogne.

Preterana upotreba cinka može uzrokovati mučninu, povraćanje i groznicu jer previše ovog minerala može ometati metabolizam drugih minerala.

Dakle, kao i u svemu ostalom, budite umereni.