Скочи на садржај

Zelena salata: niskokalorično sredstvo za umirenje

Zelena salata pripada grupi lisnatog i zeljastog povrća. Male je energetske vrednosti u 100 g jestivog dela ima 15 kcal, zbog čega predstavlja omiljenu hranu kod svih osoba koji žele da se otarase suvišnih kilograma. Ima osvežavajući ukus i brzo i lako se vari. Sadrži 90 g vode, 1,2 proteiona, 0,2 g masti, 2,4 g ugljenih hidrata.

Bogata je mineralima (kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, fosforom, natrijumom, gvožđem i u tragovima bakrom). Spoljni listovi sadrže 50% vitamina (provitamina A, vitaminC, vitamine B1, B2, B6). Visok nivo kalijuma u zelenoj salati doprinosi boljem funkcionisanju metabolizma, lakšem održavanju odgovarajuće ravnoteže vode u organizmu, zdravlju bubrega i srca i boljem funkcionisanju elektrolita u organizmu.

Postoje puno vrsta zelene salate iz nekoliko različitih familija: endevija eskariol (žuta), radič glavičasti, ledenko, great lake, ledena salata, rimska salata, zimska salata… Danas je moguće birati između stotinu različitih vrsta salate koje su ljudima  na raspolaganju tokom čitave godine, pogotovo u supermarketima.

Uopšteno gledano, zelena salata se smatra”sredstvom za umirenje” jer sadrži neškodljivi laktuin koji je po svom umurujućem dejstvu sličan opijumu. Nosilac lekovitih svojstava zelene salate je laktukarijum koji deluje trojako: analgetičko, sedativno (smanjuje nervnu razdražljivost) i hipnotično (izaziva san). Zelena salata je još značajna po svom diuretičnom i spazmolitičkom dejstvu. Ne sadrži zasićene masti, dakle, holesterol ni soli.

Kao što većina ljudi zna može se jesti sirova, u svom prirodnom stanju, i bez ikakvih dodataka. Kao takva zelena salata je postala nezamenljivi sastojak u salatama, raznim supama, sedvičima i ostalim jelima. U mnogim zemljama sveta, sam koren zelene salate se smatra podjedanako važnim i korisnim kao i njeni listovi.

 

2 мишљења на „Zelena salata: niskokalorično sredstvo za umirenje“

  1. Zanimljiv tekst, sa MNOGO nelogičnosti i nedoslednosti, i grešeka, naravno. Ko kod vas proverava tekstove pre objavljivanja?
    Zelena salata koju vi pominjete je iz više različitih familija (taksonomski) pa endivije ne spadaju u isti familiju sa onima koje imaju “mlečak”. Nijedna biljka ne sadrži holesterol… Dovoljno???

    1. Tekst je malo stariji, od pre tri i po godine, hvala vam na ispravkama. Izvori informacija nam nisu bili najprecizniji, pa je došlo do greške. Tekst je revidiran, a vama još jednom – hvala na ispravkama.

Затворено за коментаре.