Скочи на садржај

Izbirljivost (probirljivost) u ishrani dece

Gotovo da i nema deteta koje povremeno ili stalno ne odbija da jede neke namirnice. Navike se kao što znate stiču u najranijem dobu, a izbirljivost (probirljivost) svakako može da ima određene posledice. Ishrana dece ipak ne mora da bude frustrirajuća kao što verovatno pomišljate. Svaki roditelj želi da ima zdravo i napredno dete, a postoje metode kako vašem mališanu možete da pomognete da se i ono uravnoteženo hrani.

izbirljivDa li vaš predškolac odbija da jede bilo šta osim na primer pohovane piletine? Ili vaš mališan radije voli da se igra nego da bilo šta jede? Deca a naročito mala deca, često imaju dobru rutinu u igranju i dnevnom spavanju, dok su veoma nepredvidljiva u pogledu toga šta hoće da jedu. Ono što su nekada obožavala, sada odbijaju i suprotno.

Ako je problem dečije ishrane aktuelna tema i u vašem domaćinstvu, znajte da niste sami. Mnogi roditelji brinu o tome šta njihova deca jedu ili ne jedu. Međutim, većina dece se dosta raznovrsno hrani ako se posmatra period od nedelju dana. Dete uglavnom nema dovoljnu sposobnost da shvati u čemu ono greši odbijajući neke namirnice, ali dok dovoljno ne sazri evo nekoliko saveta kako da sprečite neprijatne scene za stolom u vreme ručka.

Poštujte apetit Vašeg deteta

Ako vaše dete nije gladno, ne treba ga prisiljavati da jede svoj obrok ili užinu. Isto tako, ne treba ga ni podmićavati niti terati dete da jede određenu hranu niti zahtevati da pojede sve iz tanjira. Ovo bi moglo samo pokrenuti ili ojačati borbu sa detetom oko njegove ishrane. Osim toga, na ovaj način dete može povezivati obrok sa osećajem anksioznosti i frustracije, što definitivno može da umanji njegov apetit.

Služite male porcije kako bi se izbeglo da psihički utičete na svoje dete i dajte mu mogućnost da samostalno traži više. Ohrabrite dete da traži još ukoliko ono to želi.

Držite se rutine

Služite obroke i užine vašem mališanu otprilike u isto vreme svakog dana. To neka bude pravilo. Što se tiče napitaka, možete mu ponudite mu mleko,  jogurt,  kiselo mleko, dok je između obroka za dete najbolje da ga hidrirate vodom. Ukoliko dete pije sokove ili mleko između obroka ili jede neke grickalice, ono smanjuje svoj apetit u osnovnim obrocima.

Samo strpljivo

Mala deca često diraju ili igraju se sa novom hranom, a možda će čak i staviti sitne delove hrane u usta, a zatim ih ispljunuti. Nekoj deci je potrebno duže vreme da se naviknu na nove namirnice pre nego što je prvi put probaju. Ne uvodite masu novih namirnica u ishranu dece, već služite nešto novo sa nečim poznatim i prihvaćenim.

Podstaknite dete pričajući o hrani – njenoj boji, obliku, ukusu i teksturi. Služite novu hranu zajedno sa omiljenom hranom vašeg deteta, naravno neka to bude prema pravilima uvođenja namirnica.

Zašto? Zato!

Shvatite da je dečije nepce različito od nepca odraslog čoveka i kao takvo je znatno osetljivije. Nekoj deci se jednostavno ne sviđa ukus, tekstura, boja neke hrane. Zato će dete odbijati nešto i da proba, a govoriće da mu se ta hrana ne sviđa. Sa druge strane, dete može da odbija neke namirnice jednostavno jer ga podsećaju na neki negativan događaj u svom životu, recimo kada su bili bolesni ili ih povezuju sa nečim što im se ne sviđa.

Hrana može biti zabavna

Poslužite detetu brokoli i drugo povrće sa njegovim omiljenim prelivom ili prilogom. Isecite hranu u raznim oblicima recimo uz pomoć sekača za kolačiće. Ponudite za večeru ono što se nekada uspešno služili za doručak. Deca vole jarke boje, pa tako i služite namirnice. Dekorišite!

Neka vam dete pomaže!

U prodavnici, pitajte svoje dete da vam pomogne u izboru voća, povrća i druge zdrave hrane. Dakle, vi pitate dete o namirnicama koje su zdrave, a ne dajete mu dozvolu da ono bira samo ono šta želi. Ne kupujte ništa što ne želite da vaše dete jede. Kod kuće, podstičite dete da vam pomogne da operete povrće, promešate salatu ili recimo postavite sto.

Dajte detetu dobar primer

Ako jedete različite zdrave namirnice, vaše dete će verovatno da sledi taj primer. Ukoliko recimo ne volite grašak, velika je šansa da će zbog vašeg stava i dete da zamrzi ovu namirnicu. Vi ste detetu uzor, zato pazite šta radite.

Budite kreativni

Recepti za pripremu jela nisu sveto pismo, slobodno ih izmenite kako bi vašem detetu, ali i celoj porodici dali zdraviji i ukusniji obrok. Dodajte sitno iseckan brokoli ili sveže paprike sosu za špagete, ovsene pahuljice obogatite sa komadićima voća ili pomešajte rendane tikvice i šargarepu u đuveč i supe.

Izbacite smetnje

Za vreme obroka isključite televiziju, tablete i drugih elektronskih spravice koje dete voli da koristi. Ovo će pomoći vašem detetu da razmišlja o jelu, a ne o najnovijoj igrici, programu ili klipu sa ju tjuba. TV reklame loše utiču na izbor hrane kod dece, i podstiču u njima želju za nutritivno siromašnim namirnicama.

Slatkiši nisu nagrada!

Ako detetu ne date slatkiš kao desert šaljete mu poruku da je upravo taj desert najbolja hrana, što može samo povećati želju deteta za slatkišima. Možete da izaberete da detetu date slatkiš kao desert jednom ili dva puta nedeljno ili da želju za slatkim dobijaju kao voćni desert, sveže voće umesto slatkiša.

Nikada ne nagrađujte dete slatkišima, jer je to pogrešna vrsta nagrade, koja nimalo ne doprinosi tome da dete jede dobru i zdravu nutritivno vrednu hranu, jer će mu tako želja za slatkišima samo rasti.

Ne izmišljajte toplu vodu

Ako pripremate nov obrok za vaše dete kada ono ne želi da jede ono što ste mu već pripremili, znajte da podstičete njegovu probirljivost. Umesto toga, podstaknite dete da ostane za stolom čak i ako ne želi da jede, jer jedu ostali ukućani. Nastavite da i dalje služite detetu zdrav izbor namirnica dok god se ono ne navikne i dok mu to ne bude prihvatljivo.

Ako ste zabrinuti da izbirljivost deteta u pogledu ishrane ugrožava njegov rast i razvoj, konsultujte lekara- pedijatra.

Jedno je sigurno: navike u ishrani vašeg deteta se verovatno neće promeniti preko noći, ali mali koraci koje preduzimate svaki dan mogu pomoći da vaše dete usvoji ono što je bitno za dug i zdrav život.