Скочи на садржај

Tikvice: vlakna čudesnog dejstva

tikvice2Poreklo tikvica nije tačno određeno. Neke vrste tikvica poreklom su iz Indije, a neke iz Amerike. Ima ih u raznovrsnim veličinama, oblicima i bojama. Delimo ih na letnje i zimske, a jedina razlika je u tome što letnje imaju tanju i mekšu kožu od zimskih.

Energetska vrednost u 100 g tikvica sa korom je 16 kcal/100 g. Od toga tikvice sadrže 3,4% ugljenih hidrata, 1,2 % proteina i 0,2% masti. Tikvice sadrže minerale (u nešto manjim količinama):  magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink, kalcijum. Odličan su izvor C vitamina, a u manjoj količini sadrže vitamine B kompleksa –  tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, piridoksin, a takođe sadrže i vitamin K.

Tikvice su idealne za redukcionu dijetu, jer sadrže dosta vode i dijetnih vlakana.

Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakna, pogodne su i za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida. Dijabetičari bi trebalo što češće da ih imaju na jelovniku, jer tikvice s jedne strane nemaju ugljenih hidrata, a sa druge strane smanjuju  resorpcijiu glukoze. Kalcijum i magnezijum deluju na sniženje krvnog pritiska. Svojim delovanjem na regulaciju masti i šećera deluju preventivno na pojavu ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Fitonutrijenti deluju antikancerogeno, jer sprečavaju mutaciju ćelija.

Iako su danas dostupne tokom cele godine, tikvice su najbolje u sezoni od meseca maja do avgusta.

Prilikom kupovine izaberite one sa sjajnom i neoštećenom korom čija težina odgovara njihovoj količini. Isto tako kore ne sme biti pretvrda, jer u tom slučaju reč je o prezrelom povrću. Čuvajte ih u frižederu, neoprane u plastičnoj kesi, do 7 dana. Takođe je moguće zamrznuti, ali će njihova struktura nakon odmrzavanja biti puno mekanija. Pre zamrzavanja, isečene tikvice potrebno je blanširati u kipućoj vodi oko 2 minuta.

Zbog svog neutralnog ukusa tikvice se mogu pripremati s različitim namirnicama, na različite načine, sirove ili termičke obrađene.

Autor: Jasna Anđelković
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”

1 мишљење на „Tikvice: vlakna čudesnog dejstva“

Затворено за коментаре.