Скочи на садржај

Salata od cvekle, šargarepe i jabuke

Ko je rekao da salata uvek mora da bude od povrća? Ili samo od voća? U receptu koji je pred vama pokazaću vam da se povrće i voće (tu mislim i na jezgrasto) sasvim skladno mogu pomešati u jednu veoma praktičnu i zdravu salatu. Ne morate imate “high tech” uređaje, dovoljno je obično rende i nož. O namirnicama koje u nju ulaze sam već pisala, ali ukratko evo zašto su one toliko blagotvorne.

salata-cvekla-sargarepa

  • Cvekla obiluje fitonutrijentima koja imaju antioksidativna i protivupalna svojstva a učestvuje u i u detoksikaciji organizma. Ona se lako vari i ima puno vlakana, što je značajno za dobro pražnjenje creva i smanjivanje holesterola.
  • Šargarepa obiluje karotenoidima i fitonutrijentima koji deluju protiv infekcije očiju, grla, krajnika, sinusa,ali i u prevneciji malignih oboljenja. Pored toga, jača kosti, suzbija anemičnost, reguliše nivo šećera u krvi i blagotvorno deluje na rad jetre, baš kao i cvekla. 
  • Jabuka sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9 i C i minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink. Obiluje raznim fitohemikalijama, u prvom redu fenolima i pektinima i smanjuje rizik od raznih bolesti: kancera debelog creva, prostate i pluća, ali i na snižavanje holesterola.
  • Orasi su puni nezasićenih masnoća sa maksimumom antioksidansa (više od lešnika, kikirikija i badema), koje blagotvorno utiču na zdravlje (npr. protiv arterioskleroze), a daju energiju.

Potrebne namirnice:

  • 100 g cvekle
  • 150 g jabuke
  • 100 g šargarepe
  • 20 g sitno seckanih oraha
  • sok od 1 limuna
  • 1 kafena kašičica maslinovog ulja
  • prstohvat sitne morske soli

Priprema:

Cveklu, jabuku i šargarepu operite, oljuštite, ponovo operite i izrendajte. Salatu prelijte sa limunovim sokom i maslinovim uljem, malo posolite i sve promešajte. Gotovu salatu pospite sa sitno seckanim orasima. Jednostavno, zar ne?

Energetska vrednost salate: 307 kcal

Sada kada znate zašto je ova salata dobra za vas, nemate više izgovora da je ne probate.

8 мишљења на „Salata od cvekle, šargarepe i jabuke“

  1. Ova salata mi je omiljena.Secam se kada mi je tata rendao sargarepu,jabuku i cvekllu i posipao psenicnim klicama koje je sam u teglama pravio,sada to sve moze gotovo da se kupi

  2. sad upravo jedem ovu salatu, slucajno naisao na recept i mislim da mi je vec omiljena :)

  3. NEVENKA JASIĆ

    Poštovani,
    Ovu sam salatu pravila i jela ne znam koliko puta u uverenju da jedem nisko kalorični obrok. Pitanje:Odakle 345 cal, kad se zna koliko je cal u 100 gr šargarepe,100 gr cvekle i 100 gr jabuke, kašika ulja 60 cal.? Odakle zbir od tako mnogo kalorija? 20 gr oraha ? Da li orasi toliko povećavaju tu porciju salate. Pojasnite molim vas.
    Pozdrav

  4. Poštovana,
    jeste greška, nije 345 kcal nego 307 kcal. Orasi su kalorični pa to daje “jačinu” salati.
    Srdačan pozdrav.

    1. Postovanje!

      Pitanje : da li se cvekla, jabuka i sargarepa prvo moraju skuvati ili ne?

      Pozdrav,

      Dragan

  5. Salatu sa cveklom pravim ovako:
    Izrendam cveklu i sargarepu (da ne naglašavam da se sve prvo dobro opere)
    Salatu izmešam, dodam sitno naseckan beli luk, malo osolim ( koristim morsku so), dodam limun i ulje ( koristim laneno, susamovo, maslinovo i avokadovo ulje naizmenicno pa kad koje dodam)
    U tu salatu, kao i svako drugo jelo, dodam kasikicu samleveno laneno seme i kasikicu samleveno čija seme što se u salati i ne oseti ali znamo da je korisno. Ovako spremljenu salatu jedem svaki dan, toliko je volim. Prijatno.

Затворено за коментаре.