Скочи на садржај

Volite li grašak?

grasakSama pomisao na grašak nekim mališanima je izrazito odbojna, dok ga drugi prosto obožavaju. Da li je to stvar  navike ili nezadovoljstva kada ih roditelji hrane graškom, nije precizno utvrđeno, ali jedno je sigurno: grašak je zdrava namirnica i možemo ga naći u mnogim ukusnim jelima i salatama.

Grašak (lat. Pisum sativum) je povrće ih porodice mahunarki, čiji je plod okruglast, a za ishranu se koristi (kao divlji smonikli grašak) još od kamenog doba, pre 7-8000 godina. Danas se grašak uzgaja u celom svetu, a najviše u Rusiji, Kini, Indiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Najbolje mu prija prohladna i vlažna klima, a prinosi su u odnosu na drugo povrće veoma veliki. Ovo čini grašak ekonomski isplatljivim, kao i činjenica da se može dugo čuvati u zamrznutom stanju, ali i konzerviranjem.

Energetski posmatrano, grašak je kalorična namirnica, jer u 100 grama daje 81kcal, pa se obično ne daje u okviru redukcionih dijeta. Od toga najveći procenat odlazi na ugljene hidrate (14,5%), dijetetska vlakna (5,1%), šećere (5,7%), ali i belenčevine (5,4%), glukozne kiseline, masti, lecitin i druga jedinjenja. U grašku ima  znatna količina vitamina C (40mg/100g), a nešto manje E, A i B. Grašak je bogat i mineralima: kalijumom (244mg), kalcijumom (25mg), fosforom (108mg) i magnezijumom (33mg), a ima i nešto gvožđa (1,5mg) i cinka (1,2mg).

Grašak se obično priprema kuvanjem, a na taj način se opna graška razgrađuje poboljšavajući ukus jela i omogućavajući lakšu resorpciju hranjivih materija. Pored kuvanja, grašak se često upotrebljava i u svežem stanju (ili odmrznut ukoliko se čuvao u zamrzivaču) kao sastavni deo recimo ruske salate.