Скочи на садржај

Piletina: od bataka do belog mesa

Pileće meso ili piletina je prvi izbor mesa kod nas i u svetu, pa se najviše i uzgaja. Domaće kokoši su najrasprostranjenije ptice na planeti, a uzgajaju se kako zbog jaja, tako i zbog mesa. Pilići rastu veoma brzo, pa im već posle 5 nedelja počinje rasti perje, a sa 5 meseci to su potpuno odrasle kokoške. Ukoliko kokoška izbegne “giljotinu” može da živi i preko 6 godina.

pile3U trgovinama se obično može naći piletina koja ima oko 2 kg. Prodaje se kao sveža, u frižiderima rashlađena na oko 4°C ili smrznuta u zamrzivačima na temperaturi ispod -12°C. Piletina, kao i ostalo živinsko meso brzo i lako se priprema. Lako se vari. Prosečna energetska vrednost kuvane mlade piletine sa kožicom iznosi 219 kcal/100g. Belo meso daje svega 116 kal/100g. Proteinima su bogati pa u 100 g piletine, oko 24 g su belančevine.

U prometu se može naći mlada piletina ili brojleri (do 2,5 meseci), piletina (2,5 do 6 meseci), mlado kokošije meso (6 do 12 meseci) i staro kokošije meso (preko 1 godine). Naše bake i prabake su znale da je kokošije meso najbolje za supe, dok se piletina i mlada piletina mogu koristiti kako za kuvanje, tako za pečenje, roštilj i prženje.

Iz ugla nutricionizma, najprihvatljivije je jesti kuvano (i kuvano na pari) pileće meso, kao i meso pripremljeno uz minimum masnoća: na roštilju i pečeno. Kožica je najmasniji deo pileta, pa se u dijetalnoj ishrani obično izbegava.

Najcenjeniji delovi pileta (i najmanje masni) su filei od belog mesa a slede bataci, karabataci, leđa, nogice i krilca. Džigerica i srca su takođe jestivi, a uz ostale delove pilećeg mesa obično idu u prerađevine.

Piletina se obavezno termički obrađuje jer je moguće prisustvo salmonele kako u mesu, tako i u jajima. Da bi se salmonela uništila potrebno je termički obraditi meso ili jaja na preko 74°C. Proizvodi od pilećeg mesa su razne salame, kobasice, viršle, paštete, naresci, itd. Ovi proizvodi mesoj industriji donose veliki profit, pa se u Srbiju često uvozi mašinski otkošteno pileće meso (MOM). Ova ružičasta masa služi kao osnova za izradu prerađevina i nema veliku nutritivnu vrednost.

pile2Ako volite piletinu, najbolje je da je pripremate sami i izbegavate prerađevine od pilećeg mesa. Kvalitet mesa je od važnosti jer su belančevine gradivne materije našeg organizma, a prerađevine sadrže najmanje kvalitetne belančevine i veću količinu aditiva.

Živinske farme za uzgoj konzumnog pilećeg mesa maksimiziraju profit tako što piliće hrane koncentratima koji sadrže određene aditive i antibiotike, pa piletina vrlo brzo dolazi do trpeze. Čak 3/4 uzgoja živine se može definisati kao industrijska. Brojleri dospevaju u promet posle 5 do 9 nedelja od izleganja. Pilići posle svega 9 nedelja imaju impresivnih 4 kilograma i sve preko toga se ne isplati farmama, jer se rast tada usporava.

Zbog toga je organski gajena piletina na ceni i ona je nešto najbolje što možete naći. Koji god recept sa piletinom nađete, obogatite ga sa dovoljno povrća i napravite dobar ručak. Prijatno!