Скочи на садржај

Zašto su ukusne namirnice uglavnom loše za nas?

volimukusnoDa li se i vi zapitate ovo kada pojedete nešto veoma ukusno ali ne i toliko zdravo? Možda je razumevanje kako naši receptori ukusa funkcionišu prvi korak u odgovoru na ovo pitanje. Postoje dva razloga zašto je ukusna hrana manje zdrava od one neukusne.

1. Vaši receptori ukusa vam daju pogrešnu informaciju

Receptori ukusa su one male, sićušne izrasline kojih je jezik pun (naravno, sa gornje strane), koji predstavljaju nervne završetke preko kojih osećamo ukus hrane koju jedemo. Čula ukusa su grupisana u grupe (klastere) ovih receptora, tako da slatko uglavnom osećamo prednjim delom jezika, gorko zadnjim, dok su osećaj za slano i kiselo uglavnom razmešteni u levu i desnu stranu gornjeg dela jezika.

Prvi razlog što ona zdrava, nutritivno vredna hrana ima ukus kao recimo novinski papir je u tome što vaši receptori ne znaju kakav je ukus one prave hrane. Za ovo neznanje ste, ruku na srce, sami krivi, odnosno kriva je upravo hrana koju volite da jedete. Znate već, ona prekusna hrana. Ovo se naravno odnosi na vas ukoliko ste poput većine ljubitelj slatke, masne, slane hrane, uz obilje aroma i aditiva, što sve vodi do toga da su vaši receptori promenili „način izveštavanja“ o hrani koju jedete.

Kako da ovo najlakše shvatite? Zamislite da sve što pijete ima ukus tekile ili domaće šljivovice, a jedino ste ovo pili od malih nogu. Dakle, od silne žestine vaši receptori za ukus su se navikli na intezivni ukus pića, pa sve što popijete a nije žestoko ima dosadan, blag, bezvezan ukus. Isti princip primenite na hranu pa ćete doći do zaključka da ukoliko u jelu nema onoga što jedete svakodnevno (vaša omiljena hrana), imate osećaj da vam je sve tako bljutavo i nezanimljivo.

2. Vaše navike vam određuju život

Drugi razlog zašto prava hrana nema pravi ukus je očigledan. Vi ste rob svojih navika. Šećer, mleko i mlečni proizvodi, kafa i meso – sve manje ili više stvaraju navike i želju da ih uvek jedemo. Zdravo povrće poput brokolija sa početka priče nema ovaj efekat, jer ko je još čuo na zavisnost od brokolija? Mi smo navučeni na slatku, masnu, slanu, prerađenu hranu u tolikoj meri da se to ne može ni izdaleka porediti sa šargarepom, jabukom ili možda rukolom.

Ukus + navika = komplikacija!

Kada (ne toliko zdrava) hrana koju obožavate ima intenzivan ukus, naravno da ćete misliti da je to prava hrana, a da je onaj zeleniš i sve ono što nije vaša omiljena hrana – obično đubre. Baš kao što konzumiranje alkohola svakog dana uništava organizam, tako i ona nezdrava hrana ima sličan efekat. Dakle, ona hrana vam je stvorila takvo raspoloženje da zeleniš nikad ni ne okusite. Posledice ovoga su vam sigurno poznate.

Promena je ipak moguća!

Iako možda vama ovo zvuči neverovatno, moguće je promeniti način na koji osećate pravi ukus. Ako pođemo od toga da je svaki čovek prilagodljiv, što je potvrđeno mnogo puta, hajde da se prilagodimo pravom zdravom ukusu. Prestanimo da jedemo onu „navlakušu“ od hrane, dakle, šećer, masno i slano, prerađeno krcato aditivima… što sve ima intenzivan ukus i jedimo svežu, zdraviju, hranu. Verujte, počećete da osećate već nakon nekoliko nedelja pravi ukus namirnica poput šargarepe ili ukoliko imate malo dublji džep avokada i tananog ukusa slatkog koji donose.

Nije lako, ali je ostvarljivo. Zavisnost od šećera se može pobediti, a promena od prerađene hrane do prave nutritivno vredne hrane će vam otvoriti vrata za uživanje u svim onim zaista vrednim namirnicama koje su vam do tada bile bljutave. Prijatno vam bilo!

1 мишљење на „Zašto su ukusne namirnice uglavnom loše za nas?“

Затворено за коментаре.