Скочи на садржај

Recepti za decu: pirinač sa povrćem i sirom

Pirinač i povrće možete kombinovati na bezbroj načina i što je najvažnije – sve su to prave kombinacije. Pirinač obezbeđuje potrebe za ugljenim hidratima, dok povrće daje toliko potrebne vitamine i minerale. Sir i maslac su u ishrani dece važni prvo zbog kalcijuma a potom i zbog masnoća u kojima se rastvaraju A, D i E vitamin. Vitamini se, nažalost kuvanjem uglavnom gube, ali deci u razvoju su svakako minerali takođe potrebni. Ovakvim receptima decu treba od malih nogu navikavati na redovno konzumiranje povrća i ostalih zdravih namirnica. Da krenemo:

pirinac sa povrcem1

Potrebne namirnice:

  • 40 g pirinča
  • 30 g šargarepe isecane na kockice
  • 30 g tikvice
  • 30 g brokolija
  • 1 kašičica putera
  • 1 kašika rendanog sira

Priprema:

Povrće (brokoli, šargarepu i tikvice) operite, oljuštite, pa ponovo operite. Iseckajte na dasci za sečenje sitno šargarepu i tikvicu. Brokoli razdvojite u cvetiće.

pirinac sa povrcem2

U mini m šerpicu od Metalca sipajte vodu i ostavite da proključa.

pirinac sa povrcem5

Kada voda proključa dodajte pripremljeno povrće i pirinač koji ste predhodno probrali i oprali. Kuvajte sve zajedno 20-tak minuta.

pirinac sa povrcem6q

U tanjir mini m rastopite puter, dodajte skuvano i dobro oceđeno povrće i pirinač. To onda izgleda ovako:

pirinac sa povrcem7

Preko svega toga dodajte izrendan sir kačavalj.

pirinac sa povrcem8

Lagano sve promešajte da se sir istopi. Većini dece će ovako pripremljen obrok biti veoma privlačan i možete ga poslužiti u mini m tanjiriću kao na sledećoj slici:

pirinac sa povrcem9

Onim izbirljivim mališanima ipak možete ovo jelo upakovati u jednu potpuno simpatičnu priču, recimo kao na sledeći način. Naravno, ograničavajući fator je vaša mašta i vreme koje možete da povetite ukrašavanju. Moja preporuka je da ipak ne preterujete u tome ukoliko dete nije probirljivo, jer tada sami sebi pravite nepotreban posao.

pirinac sa povrcem10

Prijatno!

Energetska vrednost jela: 289 kcal (bez ukrašavanja)

Napomena: 

Jelo je moguće pripremiti i ako posebno kuvate pirinač, a posebno brokoli sa drugim povrćem. U tom slučaju brokoli i drugo povrće možete pripremati i na pari, a što se tiče kuvanja pirinča, on je gotov kada ispari sva voda kada krenete sa odnosom 1 mera pirinča na 3 mere vode.

 

3 мишљења на „Recepti za decu: pirinač sa povrćem i sirom“

Затворено за коментаре.