Скочи на садржај

Voće u dijetalnoj ishrani

Savremena pravilna ishrana, a pogotovo dijetalna ishrana bi znatno bila osiromašena kada u njoj nebi bilo zastupljeno voće. O tome ne razmišljamo mnogo u ovo kalendarsko vreme izobilja, ali kada dođe zima i trpeza ne bude tako raznovrsna, počinjemo više ceniti voće.

Nutritivna vrednost voća uglavnom potiče od prisutnih ugljenih hidrata, a kod jezgrastog voća, maslina, manga, papaje i avokada od sadržaja masti i proteina. Biološko dijetetska vrednost voća odeđena je prisustvom veće količine vitamina, mineralnih materija i oligoelemenata, enzima, organskih kiselina, prirodnih antioksidanasa i biološki aktivnih jedinjenja, biljnih vlakana, etarskih ulja, aromatičnih jedinjenja i drugih sastojaka.

Voće u ishrani treba koristiti u svežem stanju, kada ispoljava najveću biološku vrednost (sadrži najveće količine vitamina, mineralnih materija, a odnos šećera i kiselina je najpovoljniji), ima najblagotvorniji uticaj na organizam, a niske je kalorične vrednosti. Termički se obrađuje samo ako to dijeta zahteva. Termički obrađeno voće ima znatno manju biloško dijetetsku vrednost zbog promena koje nastaju u biohemijskom sastavu. Prerađeno voće (sokovi, džemovi, marmelade i sl. proizvodi) u zavisnosti od dodatog šećera imaju veću energetsku vrednost. Voće omekšava stolicu i omogućava lakše pražnjenje creva.

Vreme varenja sirovog voća zavisi od sadržaja sirovih vlakana, a kod jezgrastog voća i sadržaja masti i ono se vari 1,5 do 3 ili 4 sata. Voću je potrebno 30 minuta da prođe kroz želudac. Voće je visoke svarljivosti ukoliko sadrži manje biljnih vlakana i skroba. Sirovo voće se lakše vari ako je zrelije. Kuvano voće lakše se vari u odnosu na sirovo, zbog promene koje nastaju pri termičkoj obradi.

Voće treba jesti samostalno, odvojeno od ostale hrane, kada deluje najbolje na organizam i ne izaziva digestivne probleme. Voće koje brzo fermentiše u kiseloj sredini želuca (npr. bobičasto i jagodičasto voće, koštičavo voće, mango, dinja, papaja, kruška) može da izazove nadutost, dijareju i slične probleme, kada se uzima neposredno po drugoj hrani, naročito proteinskoj. Treba ga jesti 30 minuta pred glavno jelo ili 2-3 sata posle glavnog jela. Uživajte!