Скочи на садржај

Teskoba (anksioznost) i ishrana

teskobaTeskoba ili anksioznost je ” alarmantna reakcija” ljudskog organizma na uočenu fizičku ili psihičku opasnost. Stanje akutne anksioznosti može da nastupi pre nekog važnog ili ozbiljnog događaja, na primer ispita ili razgovora za zaposlenje, ali je obično kratkotrajno. Ipak, kod nekoh osoba teskoba se pretvara u gotovo trajno stanje koje teško remeti njihovu sposobnost da se suoče sa svakodnevnicom. Takvo stanje se naziva hronična anksioznost, odnosno hronična teskoba.

Simptomi

Akutna aksioznost može se sastojati od nejasne ili usmerene slutnje. Može biti praćena fizičkim simptomima kao što su stomačni grčevi, suva usta, znojenje, proliv i nesanica. Ako patite od hronične anksioznosti, možete biti uznemireni, čak i ako ne znate razlog. Neke osobe dobijaju napade panike, i to bez predhodnog nagoveštaja.

Simptomi, koji uključuju osećanje gušenja, bolove u grudima, drhtavicu, probadanje u šakama i stopalama, malaksalost i užas, mogu biti izraženi do te mere da oni koji od njih pate, kao i posmatrači, često veruju da se radi o srčanom udaru. U kakvom god obliku se pojavi anksioznost, njeni simptomi izazivaju duševni bol i onesposobljenost, a na duži rok može da strada i fizičko zdravlje.

Prevencija anksioznosti i ishrana

Tokom stresnog perioda organizam troši hranljive materije brže nego obično pa, ako ih ne nadoknadimo, nervni sistem postepeno slabi što dovodi do ansioznog stanja. Anksioznost može da umanji ili poveća apetit. Pa je važno da jedete zdravu hranu bogatu složenim ugljenim hidratima, kao što su integralni hleb i integralni pirinač, što može da deluje umirujuće. Birajte namirnice bogate:

  • vitaminom B -mlečni proizvodi, riba, meso, mahunarke, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće, semenke, koštuničavo voće,
  • vitaminom E -biljna ulja, jaja, riba, integralne žitarica, sočivo, pasulj, koštuničavo voće, semenke,
  • kalcijumom – mleko i sir, riba i jestive riblje kosti, integralne žitarice, koštuničavo voće, kelj,
  • magnezijumom -riba, školjke, meso, integralne žitarice, koštuničavo voće, zeleno lisnato povrće, pečurke, semenke, kakao,

Manjak pomenutih hranljivih materija može da doprinese pojavi anksioznosti. Uključite još u ishranu i namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama (integralne žitarice, riba – skuša, haringa, losos, povrće, semenke, koštuničavo voće).

Jedite češće manje količine hrane tokom dana kako biste održali stalan nivo šećera u krvi. Izbegavajte alkohol i napitke koji sadrže kofein. Umesto toga pijte izvorsku vodu, voćne sokove ili biljne čajeve za smirenje.

Međusobna uravnoteženost odmora, fizičkih vežbi i opuštanja takođe će vam pomoći da se fizički osećate bolje, pa ćete se i pozitivnije postaviti prema životu.

Namirnice koje donose smirenju

Aminokiselina triptofan deluje umirujuće na mozak. Razlog je u tome što se triptofan u mozgu pretvara u serotinin, hemojsko jedinjenje koje deluje umirujuće. Većina hrane bogate belančevinama sadrži i triptofan. Apsorpcija ove materije se poboljšava ako se uzima zajedno sa ugljenim hidratima. Dobri izvori triptofana su:

  • mleko s keksom,
  • sendvič sa ćuretinom ili sirom.