Скочи на садржај

Kako deci usaditi zdrave navike?

Svako ko je roditelj razume da dete od najranijeg doba uči da živi u ovom svetu. Život je učenje. Vi svakako možete pomoći vašem detetu da razvije zdrave navike što je moguće ranije u životu, a to će imati dalekosežne posledice po dete kada ono odraste.

zdrave-navike5Kao roditelj, možete podstaći decu da procenjuju njihov izbor hrane i navike vezane za fizičke aktivnosti. Evo nekoliko saveta i smernica za početak.

Od ishrane…

Budite dobar uzor – Ne morate biti savršeni sve vreme, ali ako deca vide da pokušavate da jedete pravu zdravu hranu i fizički ste aktivni, tada će i ona voditi računa o svojim naporima. Na ovaj način šaljete poruku da je dobro zdravlje važno celoj porodici.

Neka vam misli i reči budu pozitivne – Dete ne voli da čuje ono što ne može da uradi, bolje mu recite šta može umesto toga da učini. Neka sve bude zabavno i pozitivno. Svi vole da se pohvale za dobro obavljen posao. Pohvalimo njihove uspehe, na primer u ishrani i pomoći ćemo da deca i tinejdžeri razvijaju dobre slike o sebi.

Obedujte zajedno – Kada svi zajedno sednu da jedu, postoji manja šansa da dete jede pogrešnu hranu ili preteruje u obroku. Neka vaše dete bude uključeno u proces kuvanja i planiranja obroka. Svako dete razvija dobre navike kada je uključeno u neki zajednički  proces, a kvalitetno vreme sa porodicom je i dodatni bonus.

Učite decu da čitaju deklaracije na namirnicama – Cela porodica će naučiti šta je od namirnica dobro za njihovo zdravlje i biće svesna šta jede. To je navika koja pomaže promeni ponašanja za ceo život.

Vi se pitate za zdravlje vašeg deteta – Budite zagovornik zdravije ishrane vašeg deteta. Insistirajte na dobrom izboru hrane inaktivnosti u školi ili vrtiću. Učinite sve što možete kako bi vaše dete bilo zdravo i kako bi usvojilo zdrave navike.

… do fizičke aktivnosti

Pokrenite celu porodicu – Napravite svojevrsan “plan rada” za sve ukućane. Šetnja, vožnje bicikla, rolera, fudbala, trčanje, možda čak i obično igranje žmurke u prirodi svima donose određene koristi jer je u zdravom telu zdrav i duh. U ovom hladnijem delu godine plivanje u zatvorenom bazenu je pun pogodak.

Budite realni – Postavljanje realnih ciljeva i sagledavanje ograničenja su ključ za usvajanje novih navika. Mali koraci i postepene promene mogu napraviti veliku razliku u vašem zdravlju tokom vremena, stoga, počnite lagano i postepeno gradite na tome.

Ograničite vreme ispred ekrana – TV, video igre i internet na telefonima, tabletima i računarima su veliki “usisivači” vremena i dokazano dovode do fizičke neaktivnosti dece i takvog lošeg načina života u kojem je povećan rizik za gojaznost i kardiovaskularne bolesti. Ograničite vreme deci ispred ekrana do 2 sata dnevno.

Podsticajte fizičke aktivnosti u kojima će deca zaista uživati – Svako dete je jedinstveno. Neka vaše dete eksperimentiše sa različitim aktivnostima dok ne pronađe nešto što zaista voli da radi. Pomozite mu.

Izaberite prave nagrade – nije pametno da se deca nagrađuju sa TV, video igricama, slatkišima ili grickalicama za “dobro obavljen posao”. Pronađite druge načine za nagrađivanje usvajanja dobrih navika. Recimo predstava u pozorištu ili neki dobar film u bioskopu ili knjiga ili nedeljna karta za bazen mogu biti alternativni načini nagrađivanja. Razmišljajte, jer važno je da nagrada ne podstiče loše navike.