Скочи на садржај

Hrana za bolji vid

Nije tajna da neke namirnice dobro utiču na vid, odnosno na zdravlje očiju. Postoje mnoge stvari oko vida koje mogu krenuti naopako starenjem. Na zdravlje očiju utiču mnogi faktori kojima smo okruženi: prašina, vetar, izduvni gasovi, fizičke traume, vibracije, dugotrajno gledanje u monitor, UV zraci i veoma niske temperature. Najopasniji faktor od njih su sunčevi ultraljubičasti zraci i to UVA i još više UVB. Naravno, dugotrajno gledanje u monitor takođe ima svoj negativan uticaj na zdravlje oka.

oko-vid-hranaBez ulaženja u medicinske tretmane kojima možete popraviti vid, postoji nešto potpuno bezbolno, zdravo i ukusno, čime možete povoljno uticati na vid. To je vaša hrana. Mnoge namirnice imaju blagotvoran uticaj na zdravlje očiju. Potrebne minerale, vitamine, antioksidanse i druge biološki vredne materije koji pogoduju boljem vidu unećete uravnoteženom ishranom bogatom lisnatim povrćem, ribom, voćem i mesom. Zaštitite oči od loših uticaja sredine, odmarajte ih kada god stignete i ne zadržavajte se puno pred računarom, ako ne morate. Na genetske faktore, nažalost, ne možete uticati, ali vašim očima možete dati ono što im treba iz nutritivno vredne hrane:

  • Šargarepa: Prvi izbor za bolji vid je uvek šargarepa. Verovatno ste već čuli za njena blagotvorna svojstva, ali ukratko, njena snaga leži u obilju beta karotena, likopena i luteina. Prvi je dobar za mrežnjaču oka i štiti je od UVA zračenja. Likopen deluje kao antioksidans i štiti oči od UVB zraka. Lutein je zaštitini fitonutrijent koji ima izrazito jako antioksidativno delovanje protiv slobodnih radikala.
  • Kajsija: Baš kao i šargarepa i kajsija sadrži beta karoten i likopen i potpomaže zdravlje očiju. U telu se beta karoten pretvara u vitamin A koji se opire oksidativnom oštećenju na sočivu i sprečava degenerativne promene katarakte. Kajsija je bogata karotenoidima koji popravljaju vid.
  • Jaja: Bilo da volite jaja na oko, poširana, omlet ili kuvana, jaja su važna za dobar vid. Tamnije žumance ima više nutrijenata. Jaja su bogat izvor sumpora i cisteina, dve komponente proteina glutationa koji čuva sočivo od oksidativnog oštećenja. Žumance sadrži lutein, kao i esencijalne masne kiseline, cink i B vitamine, koji svi imaju pozitivan uticaj na vid.
  • Tamno bobičasto voće: Borovnice, kupine, crne ribizle i crne sorte grožđa sadrže antocijanine, koji štite i jačaju vid. To su jaki fitonutrijenti. Borovnice smanjuju zamor oka, a pored antocijanina sadrže i karotenoide, zeaksantin i lutein, kvercitin, rutin i rezveratol. Osim njih sadrži i selen i cink. Veoma zdravo za oči.
  • Zeleno lisnato povrće: Mnogi znaju koliko je zeleno lisnato povrće zdravo, a posebno je zdravo za oči i vid. Povrće iz ove grupe sadrži obilje hranjivih materija poput kalcijuma, vitamina A, B12, C. Brokoli, spanać, zelena salata i kelj daju očima neophodne minerale i vitamine, a nivo antioksidanasa u njima je izrazito velik. Oni štite mrežnjaču od UV zračenja i sprečavaju degeneraciju oka. Redovna upotreba zelenog lisnatog povrća može smanjti probleme sa vidom i kataraktom. Najbolje bi bilo da ne prekuvate ovo povrće i iskoristite sve nutrijente na pravi način.
  • Tikvice i avokadoTikvice su siromašne kalorijama, ali su bogate antioksidansima luteinom i zeaksantinom. Avokado sadrži isteantioksidanse kao tikvice, a od ima naviše luteina od bilo kojeg dugog voća. Sve što je očima potrebno da se zaštite od katarakte i degenerativnih bolesti oka.
  • Beli i crni lukBeli i crni luk obiluju sumpornim jedinjenjima, koji potpomažu zdravlje sočiva, a sprečavaju glaukom, kataraktu i degenerativne bolesti. Osim toga, luk popravlja cirkulaciju oka i jača imunitet.
  • Riba: Losos, tuna, sardine, bakalar i skuša sadrže omega 3 masne kiseline koje veoma povoljno utiču i na zdravlje oka. Riba je odličan izvor EPA i DHA, dve omega 3 masne kiseline koje su važne za zdravlje ćelija oka.
  • Bademi, kikiriki i orasiBademi sadrže vitamin E koji služi za prevenciju od katarakte. Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama.
  • Paradajz, paprike i citrusiParadajz obiluje likopenom, luteinom i C vitaminom. Svi navedeni povoljno utiču na zdravlje oka. Citrusno voće i paprike obiluju vitaminom C i odlični su u prevenciji katarakte i infekcija.

Naravno, postoji i hrana koja nikako nije zdrava za oči, pa se potrudite da izbegavate sledeće namirnice: Šećer, trans masti, rafinisani proizvodi, hrana sa velikim glikemijskim indeksom kao što je testenina, hleb, žitarice i sve što ima umami ukus, tj, sadrži mononatrijum glutaminat. Preterivanje u ovim namirnicama može biti štetno za oči i može dovesti do problema poput glaukoma.