Скочи на садржај

Kajsija: letnji ukus zadovoljstva

kajsijaKajsija (Prunus armeniaca) je koštuničavo voće u grupi kojoj pripadaju i šljiva, breskva, trešnja i badem. Teško je definitivno odrediti gde se prvo pojavila, jer se uzgaja od najranijih vremena. Plod kasije je najsličniji plodu breskve, a veličina i boja su mu nešto drugačije. Obično su žute ili narandžaste boje, a koštica je znatno glađa od one koju ima breskva i više liči na šljivinu košticu.

Kajsija u 100 grama ima 48 kcal i sadrži najviše šećera, a malo masti i belančevina. Od vitamina tu su najznačajniji vitamini A i C, dok od minerala sadrži gvožđe. Sušene kajsije imaju nešto veću energetsku vrednost, pa u 100 grama ima 241 kcal.

S obzirom na njeno latinsko ime koje znači „Jermenska šljiva“, pretpostavlja se da je postojbina kajsije Jermenija gde su pronađene koštice Kajsije iz neolitskog vremena. Ova pretpostavka se ne može dokazati, jer su ostaci ovog voća nađeni u Indiji i Kini u 5000 godina starim arheološkim slojevima. Danas kajsije rastu širom sveta, ali najviše u Mediteranu, srednjoj Aziji i dalekom istoku. Najveći proizvođači kajsija su Turska, Iran, Italija, Pakistan, Grčka, Francuska, Alžir, Španija, Japan, Maroko i Sirija.

Zbog svog velikog sadržaja vlakana, suve kajsije se mogu koristiti za olakšavanje probave i rešavanja problema zatvora. Laksativni efekat se može postići posle pojedenih 3-4 komada suve kajsije.

Istraživanjima je utvrđeno da kajsije imaju najveći nivo karotenoida od sveg voća. Karotenoidi su antioksidansi koji snižavaju rizik od kardiovaskularnih problema, smanjuju nivo lošeg holesterola i štite od raka. U nekim kulturama se kajsijama pridaju i afrodizijačka svojstva. U tradicionalnoj kineskoj medicini kajsije potpomažu rehidrataciju i imaju detoksikološku ulogu.

Saveti:

  • Kupite sveže kajsije kada je sezona u punom jeku – kod nas u leto.
  • Gledajte na boju i čvrstinu ploda. Neka budu narandžaste boje, relativno tvrde na dodir
  • Ako ih volite jesti u svežem stanju, birajte plodove bez znakova oštećenja, a ako ih koristite za džemove i prelive za torte i kolače, možete i mekše jer su slatki.
  • Ako ste kupili nedozrele kajsije, stavite ih u papirnu kesu i držite ih na sobnoj temperaturi 2-3 dana, dalje od sunca.
  • Stavite ih u frižider, tako će trajati i do nedelju dana.
  • One plodove koji su prezreli, odmah upotrebite, za jelo, sokove ili neke druge namene.
  • Male kasijje su obično slađe od većih, jer je to znak da nisu veštački navodnjivane pa je nivo šećera u njima veći.

Reči opreza:

Kajsije se tretiraju sumpor dioksidom pre sušenja da bi se tako zaštitila boja i pojedine hranjive materije. Ovakav tretman može da izazove napad astme ili alergijsku reakciju kod osetljivih osoba, pa se preporučuje svim astmatičarima da suve kajsije (kao i šljive) tretirane na ovaj način izbegavaju.

Uvek dobro operite kajsije pre korišćenja, jer se one u mnogim voćnjacima prskaju raznim hemikalijama. Organski uzgajane su bolji izbor, a možete ih naći u bolje snadbevnim marketima.